News

A murit miliardarul american Charlie Munger. A fost mâna dreaptă a lui Warren Buffet peste șase decenii

Miliardarul Charlie Munger, geniu al investițiilor și mâna dreaptă a lui Warren Buffett, a murit la vârsta de 99 de ani. ”Am trăit o viață mai bună datorită lui Charlie”
29.11.2023 | 08:43
A murit miliardarul american Charlie Munger A fost mana dreapta a lui Warren Buffet peste sase decenii
Charlie Munger a fost mâna dreaptă a lui Warren Buffet peste șase decenii Sursa foto: Investor's Business Daily
ADVERTISEMENT

Miliardarul Charlie Munger, care a făcut avere chiar înainte de a deveni mâna dreaptă a lui Warren Buffett la Berkshire Hathaway, a murit la vârsta de 99 de ani.

A murit miliardarul american Charlie Munger

Munger a murit marți, potrivit unui comunicat de presă al Berkshire Hathaway. Conglomeratul a precizat că a fost informat de către membrii familiei lui Munger că acesta a murit liniștit la un spital din California. El ar fi împlinit 100 de ani în ziua de Anul Nou.

ADVERTISEMENT

“Berkshire Hathaway nu ar fi putut fi construită până la statutul său actual fără inspirația, înțelepciunea și participarea lui Charlie”, a declarat Buffett într-un comunicat, citat de CNBC.

Pe lângă faptul că a fost vicepreședintele Berkshire, Munger a fost avocat în domeniul imobiliar, președinte și editor al Daily Journal Corp, membru al consiliului de administrație al Costco, filantrop și arhitect.

ADVERTISEMENT

La începutul anului 2023, averea sa era estimată la 2,3 miliarde de dolari – o sumă uluitoare pentru mulți oameni, dar mult mai mică decât averea lui Buffett, estimată la peste 100 de miliarde de dolari.

Munger a fost președinte și director general al Wesco Financial din 1984 până în 2011, când Berkshire a lui Buffett a cumpărat restul acțiunilor companiei de asigurări și investiții din Pasadena, California, pe care nu le deținea.

ADVERTISEMENT

Buffett l-a creditat pe Munger cu extinderea strategiei sale de investiții, de la favorizarea companiilor cu probleme la prețuri scăzute în speranța de a obține profit la concentrarea pe companii de calitate superioară, dar subevaluate.

Mâna dreaptă a lui Warren Buffet peste șase decenii

În 1959, Charlie Munger, pe atunci în vârstă de 35 de ani, l-a cunoscut pe Warren Buffet care avea 29 de ani. Cei doi s-au înțeles bine și au rămas în contact, deși locuiau la jumătate de continent distanță unul de celălalt.

ADVERTISEMENT

“Gândim atât de la fel încât este înfricoșător”, a declarat Buffett într-un interviu acordat Omaha World-Herald în 1977. “Este cel mai deștept și de înaltă clasă tip pe care l-aș fi putut întâlni vreodată.”

”Nu ne-am certat niciodată în tot timpul în care ne-am cunoscut, adică de aproape 60 de ani”, spunea Buffett în 2018 pentru Becky Quick de la CNBC în 2018.

“Charlie mi-a oferit darul suprem pe care o persoană îl poate oferi altcuiva. El m-a făcut o persoană mai bună decât aș fi fost altfel. … Mi-a dat o mulțime de sfaturi bune de-a lungul timpului. … Am trăit o viață mai bună datorită lui Charlie.”

ADVERTISEMENT
Tags: