A murit omul de știință care a clonat oaia Dolly. Echipa cercetătorului britanic, Ian Wilmut, a stârnit numeroase controverse și a intrat în istorie, după ce a reușit prima clonare a unui animal.
Ian Wilmut avea 79 de ani. Decesul s-a produs duminică, după ce ani la rând s-a luptat cu boala Parkinson. Vestea tristă privind trecerea în neființă a omului de știință a fost dată de Universitatea din Edinburgh.
„El a condus eforturile de dezvoltare a tehnicilor de clonare, sau de transfer nuclear, care puteau fi folosite pentru a crea oi modificate genetic”, a transmis Universitatea.
„Aceste eforturi au fost cele care au dus la naşterea lui Megan şi Morag în 1995 şi a lui Dolly în 1996”, au amintit reprezentanții Universității din Edinburgh, acolo unde Wilmut își desfășura activitatea.
Cea mai faimoasă oaie din lume, Dolly, a fost primul mamifer clonat dintr-o celulă adultă, în 1996. Însă, oamenii de știință au anunțat succesul clonării câteva luni mai târziu, în februarie 1997.
Cercetătorii Ian Wilmut și Keith Campbell, dar și echipa lor de la Institutul Roslin, a reușit acest lucru după alte 276 de încercări care au dat greș. Oaia a fost botezată cu numele celebrei cântărețe Dolly Parton.
Șase ani mai târziu, pe 14 februarie 2003, Dolly a fost eutanasiată. Oaia suferea de artrită și de cancer pulmonar. Ulterior, primul animal clonat a fost împăiat, apoi expus la Muzeul Regal Edinburgh.
Metoda folosită de oamenii de știință, numită transfer nuclear de celule somatice (SCNT), a fost utilizată câțiva ani mai târziu și de alți cercetători pentru a clona câini sau maimuțe, în China și Coreea.
Însă, experimentul a stârnit și un val de reacții negative atunci când a fost adusă în discuție clonarea umană. Prin urmare, în mai multe țări se interzicea prin lege această posibilitate. De altfel, printr-o decizie UNESCO din 1997 nu se permite clonarea reproductivă umană.