News

A murit refugiatul iranian care a inspirat rolul lui Tom Hanks din filmul ”Terminalul”. Și-a petrecut 18 ani în aeroport

Mehran Karimi Nasseri, refugiatul iranian care a locuit 18 ani într-un terminal al aeroportului din Paris, și care a inspirat povestea filmului ”Terminalul”, a murit sâmbătă.
13.11.2022 | 13:15
A murit refugiatul iranian care a inspirat rolul lui Tom Hanks din filmul Terminalul Sia petrecut 18 ani in aeroport
Karimi Nasseri a inspirat rolul lui Tom Hanks din celebra producție ”Terminalul” / Sursă foto: Wikipedia
ADVERTISEMENT

Mehran Karimi Nasseri, refugiat iranian care a inspirat pelicula ”Terminalul”, regizată de Steven Spielberg, cu Tom Hanks în rolul principal, a murit la 77 de ani, în Terminalul 2F al aeroportului din Paris. El a locuit 18 ani aici, iar în urmă cu câteva săptămâni luase decizia să revină în locul care l-a făcut celebru.

Karimi Nasseri și-a pierdut cetățenia iraniană în anii ’70

Povestea lui Nasseri este unică, iar acesta a devenit cunoscut în toată lumea, după apariția producției americane. Născut în 1945, el a locuit la Londra, unde a studiat economia, însă a fost deposedat de cetățenia iraniană, după ce a participat la proteste împotriva autorităților de acolo.

ADVERTISEMENT

Până în 1981, Mehran Karimi Nasseri a încercat să obțină azil politic, însă a fost refuzat de șase state europene. Până la urmă, el a fost primit în Belgia, unde a lucrat într-o bibliotecă, timp de 6 ani.

A locuit în terminalul aeroportului din Paris din 1988 până în 2006

În 26 august 1988, el a ajuns pe Terminalul 1 al Aeroportului Charles de Gaulle din Paris, acolo unde avea să rămână timp de 18 ani, până în 2006.

ADVERTISEMENT

În 1999, Nasseri a obținut un permis de ședere în Franța, pe baza căruia a avut câteva joburi în zona aeroportului, însă a continuat să locuiască în terminal.

Povestea iranianului i-a adus acestuia nu doar faimă ci și bani. Pentru biografia lui, Nasseri a primit 250.000 de dolari, la care se adaugă și drepturile de autor de pe urma filmului lui Spielberg.

ADVERTISEMENT

Îniante să moară, revenise în terminal, cu câteva mii de euro în buzunar

O vreme, el a locuit la un hostel din Paris, însă nu a putut să rămână prea departe de terminalul aeroportului.

Cu câteva săptămâni înainte să moară, el s-a întors să locuiască aici. Jurnaliștii de la le Monde au scris că asupra lui Mehran Karimi Nasseri au fost găsite câteva mii de euro.

ADVERTISEMENT

Totuși, majoritatea banilor obținuți de pe urma filmului lansat în anul 2004 fuseseră cheltuiți de refugiatul iranian.

ADVERTISEMENT
Tags: