News

A murit ultimul rege al Greciei. Constantin al II-lea era văr cu regele Mihai I

Constantin al II-lea, ultimul rege al Greciei, a murit marți seara la un spital din Atena. Avea 82 de ani. Fostul monarh era văr cu regele Mihai I al României
11.01.2023 | 08:54
A murit ultimul rege al Greciei Constantin al IIlea era var cu regele Mihai I
Constantin al II-lea, ultimul rege al Greciei, a murit. Era văr cu regii Charles al III-lea și Mihai I. Sursa foto: greekherald.com
ADVERTISEMENT

Fostul rege al Greciei, Constantin al II-lea, a cărui domnie de nouă ani (1964-1973) a coincis cu una dintre cele mai tulburi perioade din istoria politică a țării, a murit într-un spital privat din Atena, au anunțat doctorii săi marți seara. Acesta avea 82 de ani.

Constantin al II-lea, ultimul rege al Greciei, a murit. Era văr cu regii Charles al III-lea și Mihai I

Constantin a murit ”din cauza unui accident vascular cerebral”, scrie The Guardian. Monarhul a fost internat săptămâna trecută la un spital din Atena cu probleme respiratorii, a informat presa internațională.

ADVERTISEMENT

Născut pe 2 iunie 1940, Constantin a fost singurul fiu al regelui Pavel și al reginei Frederica a Greciei. După ce familia a ajuns în exil în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, el și-a petrecut primii ani ai copilăriei în Egipt și Africa de Sud.

S-a întors în Grecia împreună cu familia în 1946, în timpul războiului civil grec. Regele George al II-lea a murit în 1947, iar tatăl lui Constantin a devenit noul rege, făcându-l pe Constantin prinț moștenitor.

ADVERTISEMENT

Constantin al II-lea a urcat pe tronul Greciei la vârsta de 23 de ani în 1964. Domnia sa începea în una dintre cele mai tulburi perioade din istoria contemporană a Greciei.

Tot în 1964, s-a căsătorit cu prințesa daneză Anna-Maria, o soră a reginei Margrethe a II-a a Danemarcei. Trei ani mai târziu a urmat o lovitură militară înainte ca monarhia din Grecia să fie abolită oficial în 1974.

ADVERTISEMENT

Din 1967 a trăit în exil împreună cu soția sa, mai întâi la Roma și mai târziu la Londra. Cei doi s-au întors în Grecia abia în 2013.

Constantin al II-lea era văr cu regii Charles al III-lea și Mihai I

Familia Regală din Grecia are legături strânse cu familia regală a României.

Constantin al II-lea era văr cu Regele Mihai I al României, tatăl său, regele Pavlos al Greciei, fiind fratele reginei mamă Elena a României.

ADVERTISEMENT

De asemenea, fostul suveran elen era văr al regelui Charles al III-lea și naș al prințului William.

Sora mai mare a lui Constantin, Sophia, este soția fostului rege Juan Carlos I al Spaniei. El a fost, de asemenea, nepotul prințului Philip, născut în Grecia, regretatul duce de Edinburgh și soțul regretatei regine Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

ADVERTISEMENT