News

A murit veteranul de război Ioan Loghin. ”Eroul cu corpul plin de schije” avea 102 ani

A murit Ioan Loghin, supranumit ”eroul cu corpul plin de schije”. S-a stins din viață la 102 ani și a lăsat în urmă doar 800 de alți veterani români.
15.03.2024 | 00:15
A murit veteranul de razboi Ioan Loghin Eroul cu corpul plin de schije avea 102 ani
A murit veteranul de război Ioan Loghin. ”Eroul cu corpul plin de schije” avea 102 ani
ADVERTISEMENT

Moartea sa a fost deplânsă pe pagina de Facebook a MApN. Totodată, aici a fost prezentată povestea de viață a lui Ioan Loghin, poveste după care s-ar putea face oricând un film. Conform datelor oficiale în România mai trăiesc doar 800 de veterani de război, care au trăit pe propria piele ororile celui de-al Doilea Război Mondial.

A murit veteranul de război Ioan Loghin, la 102 ani

”Veteranul de război Ioan Loghin, din județul Alba, cunoscut ca eroul care avea corpul plin de schije, a părăsit această lume, marți, 12 martie 2024, la vârsta de aproape 103 ani. Moșu’ Loghin s-a născut la 1 mai 1921, la Fărău, într-o familie numeroasă, cu unsprezece copii.

ADVERTISEMENT

Experiența sa de război poate fi oricând un scenariu de film. A fost încorporat în 1942, la Batalionul 5 Vânători de Munte “Avram Iancu” Abrud”, începe povestea lui Ioan Loghin, expusă pe pagina de Facebook a MApN.

”Pe front a fost dus în vara lui 1942. În urma unui atac al partizanilor ruși, a fost grav rănit la picioare, în Crimeea. Picioarele ciuruite erau întoarse invers, în spate, cu tot cu bocanci. A stat într-o groapă inert până spre seară.

ADVERTISEMENT

De sete și având dureri insuportabile, simțea cum i se usucă trupul și că moare. Armata aduna noaptea în niște camioane morții și, eventual, și răniții. Așa au dat de el, mai mult mort decât viu. A fost pus deasupra morților.

În noaptea aceea, a fost operat într-un spital improvizat, fiind anesteziat cu morfină. Recuperarea a durat cinci luni, în spitale din Crimeea, Corabia și Caracal, în funcție de cum rușii se apropiau. A îndurat chinuri inimaginabile până s-a vindecat.

ADVERTISEMENT

Nu a crezut vreodată că va mai putea umbla. Acasă s-a întors cu greu, din cauza lipsei transporturilor, liniile de cale ferată fiind distruse de armata germană. A ajuns în halta din Unirea, sus, urcat pe o locomotivă, nefiind vagoane disponibile, iar de acolo, pe jos, acasă la Fărău”, mai arată sursa citată.

În România mai trăiesc puțin peste 800 de veterani de război

Ioan Loghin a reușit să se căsătorească în 1946 și să fie alături de soția sa, care a decedat anul trecut. Împreună au avut zece copii, iar câțiva i-au călcat pe urme și au avut grijă de oile din sat. De altfel, veteranul a lucrat toată viața la oi, în timp ce schijele din corpul său au devenit parte din viața sa.

ADVERTISEMENT

”Se pare că doctorul i-a scos schijele de la picioare și i-a tratat rănile, resturile de bombă, care i-au atins corpul, rămânând acolo”, mai arată pagina de Facebook a MApN. Eroul Ioan Loghin va fi înmormântat cu onoruri militare joi, 14 martie 2024, de la ora 13:00 în cimitirul din Fărău, de către un pluton de militari din cadrul Batalionului 136 Geniu ”Apulum”.

ADVERTISEMENT
Tags: