Sport

“A plecat să-şi schimbe inima şi a făcut infarct!”. Un fost fotbalist de la Steaua e de trei luni într-o morgă!

Gabriel Zahiu, un fost fotbalist dintr-o formulă legendară a Stelei, a murit şi încă nu a putut fi repatriat din Suedia. El ştia că avea probleme medicale grave.
09.02.2024 | 18:09
A plecat sasi schimbe inima si a facut infarct Un fost fotbalist de la Steaua e de trei luni intro morga
Fostul fotbalist Gabriel Zahiu nu a mai apucat să-şi trateze în Suedia problemele cu inima
ADVERTISEMENT

Un fost mijlocaş campion cu Steaua a murit în noiembrie în Suedia şi până de curând nu a ştiut nimeni din România despre decesul lui, chiar şi familia a aflat târziu. Gabriel Zahiu a ajuns în Ghencea în 1975 şi a evoluat pentru “militari” de-a lungul a şase sezoane. A câştigat de două ori titlul de campion cu roş-albaştrii, a mai luat şi două Cupe ale României. El a decedat pe 20 noiembrie, în Suedia, şi vestea a ajuns târziu la rudele sale.

Gabriel Zahiu e încă într-o morgă

Povestea fostului mijlocaş stelist e una de serial. El a murit şi familia a aflat după aproape trei luni. FANATIK a discutat cu Dana Calcan, nepoata lui Zahiu. Ea povesteşte: “Gabi avea probleme cardiace de prin 1991 şi i s-au agravat în 1999. De atunci urma un tratament foarte strict şi îşi adaptase stilul de viaţă, nu mai fuma, nu mai bea alcool. În Buzău petrecea cam şase luni în fiecare an, în restul timpului era în Suedia”.

ADVERTISEMENT

Nepoata îl întâlnise ultima oară spre sfârşitul lui 2023: “A stat în România până prin septembrie, după care a plecat în Suedia hotărât fiind să se opereze la inimă sau chiar să-şi schimbe inima. Nu se simţea deloc bine, a zis că urma să aibă un control la medicul lui, nu ştiu ce s-a întâmplat mai departe”. Decesul lui Gabi Zahiu avea să fie consemnat pe 20 noiembrie. Cauza: infarct. Nu a mai apucat să îi fie transplantată o altă inimă, i-a cedat inima deja bolnavă.

Dana Calcan a fost cea care a înţeles că se întâmplase ceva cu Gabi, deşi nu avea informaţii: “Ţineam legătura cu el în fiecare zi, dar de pe 12 noiembrie nu a mai fost activ pe WhatsApp. Mi-am dat seama că ceva nu era în regulă. Fratele meu a trimis un om acasă la Gabi, ca să verifice. Aşa am aflat că murise. E la morgă de atunci, din noiembrie anul trecut”. Fostul fotbalist al Stelei a rămas în morga din Suedia fiindcă rudele nu îşi permit să plătească pentru repatriere.

ADVERTISEMENT

Zahiu plecase în Suedia în 1986, când avea 30 de ani. “A rămas acolo pentru a-şi urma marea dragoste, pe Doina Dumitru. Ea era deja în Suedia. O femeie foarte frumoasă şi foarte deşteaptă, dintr-o familie bună. După un timp s-au despărţit. Gabi nu a acceptat niciodată să ne vorbească despre motivele separării de Doina. El nu era sărac, avea pensie, asigurare medicală în Suedia”, spune nepoata fostului fotbalist.

Dacă nu găsesc banii, îl incinerează suedezii

Ex-stelistul a continuat să joace fotbal după ce a emigrat: “A fost fotbalist la Orebro, apoi a muncit în uzina Volvo şi a antrenat copii. După pandemie a vrut să antreneze juniori şi la Gloria Buzău, dar nimeni de pe aici nu l-a băgat în seamă”. Dana e în Buzău şi încearcă să strângă banii necesari pentru readucerea în ţară a lui Zahiu. “Poate că ar fi bine ca de la Otopeni să ducem sicriul şi la stadionul Steaua înainte să-l înmormântăm”.

ADVERTISEMENT

Femeia speră să ajungă să discute cu Gigi Becali, “căruia nu i-aş cere niciun leu, l-aş ruga doar să se roage şi el pentru Gabi. Domnul Becali e un om credincios, poate că rugăciunile lui ar ajuta pentru liniştea sufletului lui Gabi”. Despre moartea lui Zahiu a scris iniţial site-ul buzoienii.ro. Fostul mijlocaş al Stelei locuia într-un bloc cu şase etaje din Helsingborg, un oraş din sud-vestul Suediei. Pentru că nu le mai dăduse vreun semn, rudele au căutat informaţii despre el inclusiv pe Internet.

Aşa au găsit numele Gabriel Zahiu pe o listă cu persoane decedate. Nepoţii încearcă acum să-i readucă în România trupul şi să-l înmormânteze. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, “în cazul în care familia nu dispune de suma de bani necesară transportului, autorităţile suedeze vor proceda la înmormântarea sau la incinerarea defunctului, pe cheltuiala autorităţilor locale”. Zahiu avea 67 de ani, nu era căsătorit şi nu avea copii.

ADVERTISEMENT

În perioada de glorie fotbalistică, el a fost coleg la Steaua cu Anghel Iordănescu, cu Liţă Dumitru, cu Marcel Răducanu într-o formaţie legendară pentru suporterii roş-albaştrilor, chiar dacă aceea nu a fost cea mai de succes din istoria clubului, ea avea să fie depăşită de formulele pe care “militarii” le-au avut în anii 80. Acelea au câştigat o dată Cupa Campionilor Europeni, în 1986, şi au mai ajuns o dată într-o finală a CCE, în 1989.

  • 120 de meciuri a jucat Gabriel Zahiu pentru Steaua între 1975 şi 1981. A marcat 35 de goluri. În afara perioadei petrecute în Ghencea, el a mai jucat doar pentru Gloria Buzău
ADVERTISEMENT