Sport

AC Milan, pierderi financiare mari după ce a ajuns în Europa League. Câți bani încasează în cazul câștigării trofeului

Retrogradarea în Europa League înseamnă pierderi financiare importante pentru AC Milan, chiar și în cazul în care va câștiga trofeul.
14.02.2024 | 22:47
AC Milan pierderi financiare mari dupa ce a ajuns in Europa League Cati bani incaseaza in cazul castigarii trofeului
Retrogradarea în Europa League înseamnă pierderi financiare importante pentru AC Milan, chiar și în cazul în care va câștiga trofeul. Sursă foto: milanlive.it
ADVERTISEMENT

Sezonul precedent, ”rossonerii” au ajuns neașteptat până în semifinalele Champions League, iar boom-ul financiar a fost unul fabulos. În conturile clubului au intrat nu mai puțin de 130 de milioane de euro.

Pierderi financiare pentru AC Milan după ce a ”picat” în Europa League

Însă, actualul sezon nu a mai fost la fel de fructuos pentru AC Milan. Trupa lui Stefano Pioli a terminat abia pe locul 3 în ”grupa morții” din Champions League și a retrogradat în Europa League, astfel că pierderile financiare vor fi însemnate.

ADVERTISEMENT

Conform cotidianului italian Gazzetta dello Sport, cele mai optimiste calcule arată că în conturile clubului nu pot intra mai mult de 40 de milioane de euro și asta doar în cazul în care ”diavolul milanez” ajunge să câștige a doua competiție a Europei.

Un calcul la rece arată că veniturile ar putea să fie încasate astfel:

  • 500.000 de euro pentru play-off-ul de Europa League
  • 1,2 milioane de euro pentru optimi
  • 1,8 milioane de euro pentru sferturi
  • 2,8 milioane de euro pentru semifinale
  • 4,6 milioane de euro pentru finală
  • 4 milioane de euro pentru câștigarea trofeului
  • minim 5 milioane de euro din market pool
  • 3,5 milioane de euro pentru participarea la Supercupa Europei
ADVERTISEMENT

La aceste sume se vor adăuga banii veniți din încasările pe bilete, care sunt greu de cuantificat la acest moment. Cert este faptul că odată ce echipa a ”picat” în Europa League, nici asistența pe stadion nu va mai fi la fel de mare.

Momentele care au scos-o pe AC Milan din Champions League

Jurnaliștii italieni consideră că bugetul clubului va fi puternic afectat de aceste pierderi și ar putea exista consecințe și în campania de transferuri din vara viitoare, mai ales că AC Milan nu merge străluncit nici în campionat.

ADVERTISEMENT

Pentru a înțelege proporțiile acestui dezastru financiar, sursa citată menționează faptul că în acest sezon premiile acordate de UEFA în Champions League ajung la 2 miliarde de euro, în timp ce în Europa League sunt de 465 de milioane de euro.

AC Milan a încheiat pe locul 3 faza grupelor din Champions League în acest sezon, după Borussia Dortmund și PSG, dar înaintea lui Newcastle. Trupa lui Pioli a fost la egalitate de puncte cu campioana din Ligue 1, dar a avut dezavantajul meciurilor directe.

ADVERTISEMENT

În ciuda unor prestații uneori neconvingătoare, cu puțin noroc milanezii ar fi putut ajunge în optimi. Aici, italienii aduc aminte de călcâiul nefericit al lui Rafael Leao împotriva lui Newcastle, ratarea uriașă a lui Chukwueze de la Dortmund sau penalty-ul incorect prin care PSG a egalat la ultima fază a partidei cu Newcastle.

ADVERTISEMENT
Tags: