Aceasta este cea mai mică locuință de vacanță din România. Căsuță are doar 11 metri pătrați, dar este o adevărată bijuterie arhitecturală. În ce fel a fost împărțită clădirea care a fost proiectată de arhitectul Duiliu Marcu.
Cum arată cea mai mică casă de concediu de pe meleagurile românești. Locuința are o suprafață de numai 11 metri pătrați și are un decor impresionant care este observat imediat de turiștii care ajung în această zonă.
Se află în stațiunea montană Sinaia din județul Prahova și este ridicată printre vile somptuoase. Cea mai mică casă de vacanță din România este, de fapt, un vechi transformator electric care a fost renovat complet.
Acesta a fost achiziționat de un cuplu din București care adoră muntele și care cunoștea istoria fostei stații de transformare electrică de foarte multă vreme. Proprietarii nu au stat deloc pe gânduri când au văzut anunțul de vânzare.
Nu s-au uitat nici la bani și au apelat la o firmă de arhitectură care să facă din transformatorul electric o vilă de vacanță perfectă, în ciuda faptului că are numai 11 metri pătrați. Aceștia sunt împărțiți pe două niveluri.
Parterul are o suprafață de 5,58 metri pătrați și este împărțit într-o zonă de acces, cameră de zi/ spațiu de dormit secundar și dulapuri încastrate în toate nișele posibile. De asemenea, cea mai mică casă de vacanță din România dispune de o scară suspendată.
Locuința are la etaj o suprafață de 4,62 metri pătrați pentru dormitor și un spațiu de lucru care reiese din închiderea saltelei rabatabile ce joacă și rolul de canapea. Tot aici arhitecții au construit o baie foarte mică.
De asemenea, la demisol sunt 3,96 metri pătrați care au fost alocați pentru o bucătărie. Cea mai mică casă de vacanță are și 1,35 metri pătrați pentru nișă depozitare și 1 metru pătrat pentru podul de depozitare.
Cea mai mică casă de vacanță din România a fost renovată într-un timp relativ scurt, de numai 8 luni. Totul s-a întâmplat în anul 2023, mica clădire fiind lăsată pe mâinile specialiștilor care au profitat la maxim de spațiul mic.
„Ne-am îndrăgostit iremediabil de această clădire, pe care o știam încă din copilărie, când veneam cu părinții la munte. Într-una dintre vizitele noastre prin Sinaia am văzut anunțul de vânzare, iar la o săptămână după asta era al nostru.
Totul s-a întâmplat foarte repede. Odată ce am făcut asta pentru noi clădirea nu a mai fost clădire, ci o bijuterie de care trebuia să avem grijă. Niciun șurub din casă nu a fost lăsat de capul lui.
Nimic din ceea ce s-a implementat nu a funcționat pe sistemul «lasă că merge și așa»”, a declarat proprietarul pentru lovedeco.ro. Imobilul a fost construit în perioada 1923-1926, după proiectul arhitectului Duiliu Marcu (1885-1966).