Life

Aceasta este cea mai veche casă din București. Poate fi vizitată și adăpostește ceva impresionant

Aceasta este cea mai veche casă din București. Locația poate fi vizitată, iar cei care ajung aici se bucură de ceva impresionant.
05.11.2023 | 20:29
Aceasta este cea mai veche casa din Bucuresti Poate fi vizitata si adaposteste ceva impresionant
Aceasta este cea mai veche casă din București. Sursă foto: Muzeul Naţional de Artă al României / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Aceasta este cea mai veche casă din București. Locația poate fi vizitată de cei interesați. Iar în interiorul ei se pot vedea lucruri cu adevărat impresionante. Arhitectura e și ea una aparte.

Aceasta este cea mai veche casă din București

Unde se află cea mai veche casă din București și de ce merită vizitată? Este vorba despre Casa Melik. Aceasta este situată pe strada Spătarului nr.22 din Capitală. Are o arhitectură tradițională românească și se diferențiază cu mult față de alte construcții.

ADVERTISEMENT

Există un cerdac închis la etaj, o scară interioară, dar și un acoperiș cu streașină lată. Aici se află și Muzeul „Theodor Pallady”, satelit al Muzeului Naţional de Artă al României.

Care este istoria acestei case? Casa Melik a fost construită în perioada 1750 – 1760. Despre ea se crede că ar fi aparținut unui dregător din Țara Românească, de aici și numele străzii.

ADVERTISEMENT

Mai apoi, după moartea acestuia, casa a ajuns la Kevork Nazaretoglu, un negustor armean. În 1822, casa a fost renovată. Mai apoi, unul dintre fii acestuia, Agop, a primit casa drept cadou de nuntă din partea tatălui.

La cine a ajuns în final locuința

De cealaltă parte, fiica lui, Ana, s-a căsătorit cu Jacob Melik, care a studiat arhitectura la Paris cu celebrul Henri Labrouste. El a fost de altfel cel care a reparat casa în 1857, păstrându-i stilul.

ADVERTISEMENT

Ce s-a întâmplat mai departe cu cea mai veche casă din București? În testament, aceasta a fost lăsat comunității armenești. Se dorea ca din ea să se facă un ”azil de văduve sărace”. Lucrurile aveau să se schimbe în 1913.

Atunci, un incendiu a distrus casa, iar în ea se afla și proprietara, care a murit. În 1920, nepotul familiei Melik, Eugen, a restaurat clădirea. Începând cu anul 1971, casa găzduieşte Colecţia Serafina şi Gheorghe Răut.

ADVERTISEMENT

Astfel, oricine ajunge în acest loc cu adevărat impresionant, se poate bucura de o colecție de sculptură vastă. De la piese greco-romane, până la egiptene, dar și din arta indiană, ori chineză.

Locația este deschisă publicului de ceva timp, iar oaspeții se pot bucura de o experiență uimitoare. Iar dincolo de expoziție, mobilierul casei atrage la rândul său privirile, notează curatorial.ro.

ADVERTISEMENT