Life

Aceasta este cea mai veche țară din lume. Mulți nici nu știu de existența ei

Ea este cea mai ”bătrână” regiune de pe pământ. Foarte multă lume nici nu știe că se află pe harta globului, spun experții.
20.02.2024 | 12:29
Aceasta este cea mai veche tara din lume Multi nici nu stiu de existenta ei
Ea este cea mai ”bătrână” regiune de pe pământ. Foarte multă lume nici nu știe că se află pe harta globului, spun experții. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Aceasta este cea mai veche țară din lume. Mulți nici nu știu de existența ei. E a treia cea mai mică zonă din Europa, oamenii de știință fiind de părere că a fost fondată în anul 301 e.n.. Care este legenda acestei regiuni.

Ea este cea mai ”bătrână” regiune de pe pământ. Foarte multă lume nici nu știe că se află pe harta globului, spun experții

Ea este cea mai ”bătrână” regiune de pe pământ. Foarte multă lume nici nu știe că se află pe harta globului, spun experții, care vorbesc despre o legendă care îl are în prim-plan pe un pietrat pe nume Marinus.

ADVERTISEMENT

Acesta a venit din Croația în anul 257 pentru a scăpa de persecuție din cauza credințelor sale creștine. Conform atlas-geografic.net, la acea vreme s-au pus bazele unei republici, fiind vorba de San Marino, care nu are ieșire la mare și este înconjurată de Italia în partea de Sud.

Pietrarul, care mai târziu a devenit sfânt, a participat la reconstrucția zidurilor orașului Rimini după distrugerea lor de pirații liburni. Apoi, a fondat o comunitate monahală independentă pe Monte Titano în 301 d.Cr..

ADVERTISEMENT

Data oficială a constituirii actualei republici este 3 septembrie 301 d.Hr. În 1463 San Marino s-a extins, cuprinzând și așezările Faetano, Fiorentino, Montegiardino și Serravalle. Independența i-a fost recunoscută de Statele Papale în 1631.

În felul acesta San Marino se revendică drept cel mai vechi stat suveran existent, precum și cea mai veche republică constituțională.  În 1600 țara a adoptat legi care stau la baza constituției moderne, marcând o etapă importantă în lunga sa istorie.

ADVERTISEMENT

San Marino, cea mai veche constituție scrisă

San Marino deține și un alt record, și anume are cea mai veche constituție scrisă. Constituția din San Marino, cunoscută sub denumirea de Leges Statutae Republicae Sancti Marini, a fost semnată în anul 1600 și încă este oficială și în ziua de azi.

Țara este guvernată prin Constituția Republicii San Marino, care reprezintă o serie de șase cărți scrise în limba latină în secolul al XVI-lea. Acestea dictează sistemul politic al țării și sunt considerate cele mai vechi documente scrise de reglementare, sau constituție, încă în vigoare.

ADVERTISEMENT

În altă ordine de idei, țara a devenit membru al Consiliului Europei în 1988 și al Organizației Națiunilor Unite în 1992. San Marino nu este membru al Uniunii Europene și al zonei Euro, în ciuda faptului că folosește euro ca monedă.

ADVERTISEMENT
Tags: