Life

Acesta este cel mai prețios și rar material din lume. Ce e, de fapt, mătasea de aur din mare

Cum se obține mătasea de aur din mare. Este cel mai prețios material din lume și doar câteva femei din Sardina mai cunosc tehnica țeserii lui.
28.03.2024 | 16:08
Acesta este cel mai pretios si rar material din lume Ce e de fapt matasea de aur din mare
Cum se obține unul dintre cele mai scumpe materiale din lume, mătasea de aur din mare. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Fără doar și poate, în prezent, există o mulțime de materiale folosite în industria textilă. În funcție de proveniența lor, articolele vestimentare pot fi mai scumpe sau mai ieftine. Însă, un lucru este cert: nu avea ocazia să vedem mereu haine făcute din cel mai scump material din lume.

Ce este mătasea de aur din mare, unul dintre cele mai vechi materiale din lume

Materialele textile sunt din ce în ce mai diverse, mai ales de când se pune accentul pe reciclare. În ultima vreme, majoritatea articolelor vestimentare sunt țesute din materiale biodegradabile, prietenoase cu mediul.

ADVERTISEMENT

De obicei, aceste haine au un preț acceptabil, având în vedere că materialele din care sunt făcute nu sunt scumpe și nici nu se obțin greu. Însă, la polul opus sunt materialele a căror sursă de proveniență este pe cale de dispariție, ceea ce le face extrem de scumpe.

Cel mai scump material din lume, dar și cel mai fin este mătasea de aur din mare. Așa cum îi spune și numele, aceasta provine din apele adâncurilor, de la o specie de scoici prețioase.

ADVERTISEMENT

Aceste scoici se numesc Pinna nobilis și pot fi foarte ușor de reperat, dat fiind faptul că ajung la dimensiuni uimitoare, chiar și de un metru. Din păcate, sunt pe cale de dispariție, ceea ce face ca și acest material să fie din ce în ce mai greu de găsit.

Mătăsea de aur din mare este, de fapt, filamentul cu care scoicile de prind de stânci. Pinna nobilis are dimensiuni mari, astfel că și filamentele sunt foarte rezistente, dar subțiri. Pentru a ajunge în stadiul final pentru a fi țesute, aceste filamente au parte de un tratament special.

ADVERTISEMENT

Cum se obține acest material prețios fără ajutorul tehnologiei

Mătasea de aur are în spate un întreg proces de obținere. Meșteșugul ei este pe cale de dispariție, la fel cum sunt și cei care se pricep să o proceseze. Acest tip de mătase se obține fără tehnologia modernă, ceea ce o transformă într-o adevărată bijuterie.

Odată obținute aceste filamente, potrivit libertateapentrufemei.ro, se curăță și se tratează doar cu suc de lămâie. Acest suc acționează în profunzimea filamentelor, dându-le o nuanță aurie.

ADVERTISEMENT

Persoanele care se mai pricep la a țese mătasea de aur din mare pot fi numărate pe deget. Acest meșteșug a fost dat uitării și abia dacă se mai găsesc câteva femei pricepute în Sardinia. Aici, pe coasta Italia, tehnica manuală de prelucrare a mătăsii de aur din mare este dusă la rang de artă.

Deși multă lume abia acum a aflat de mătasea de aur, acest material are în spate o istorie foarte bogată. Mătasea de aur atestă încă din Antichitate, iar în unele manuscrise sunt dovezi care menționează că acest material era folosit de regi și faraoni.

ADVERTISEMENT
Tags: