Life

Acesta este cuvântul anului 2023! De ce a devenit atât de popular și ce semnificație are

Dicționarul Oxford a dezvăluit care este cuvântul anului 2023. Cine l-a făcut popular și care este semnificația termenului.
29.12.2023 | 22:29
Acesta este cuvantul anului 2023 De ce a devenit atat de popular si ce semnificatie are
Care este cuvântul anului 2023. Sursa foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Dicționarul Oxford a făcut public cuvântul anului 2023. Este vorba despre un termen argotic, făcut popular de un actor celebru în întreaga lume și apărut pe rețelele sociale.

Care este cuvântul anului 2023

Editorii cunoscutului Dicționar Oxford au anunțat care este cuvântul anului 2023. Acesta își are originile pe rețelele sociale și actorul Tom Holland este cel care l-a făcut cunoscut în întreaga lume.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre rizz, cel mai probabil un derivat al termenului carismă, și semnificația sa este aceea de „stil, farmec, seducţie, capacitatea de a atrage un partener amoros sau sexual”, după cum a dezvăluit Oxford University Press.

Termenul, de acum utilizat și în limba franceză, a fost popularizat și de internautul american Kai Cenat, care l-a folosit în mod repetat în fața milioanelor sale de fani care îl urmăresc pe YouTube şi pe Twitch.

ADVERTISEMENT

În iunie 2023, Tom Holland, personajul principal din franciza cinematografică „Spider-Man”, l-a folosit în cadrul unui interviu acordat pentru Buzzfeed în care a spus: „Nu am niciun fel de rizz”.

A fost preluat pe site-urile și aplicațiile de întâlnire

Cuvântul anului 2023 a fost preluat pe site-urile și aplicațiile de întâlnire cunoscute din dorința de a-i atrage pe cei care fac parte din Generația Z, acea parte a populaţiei născută între 1997 şi 2010.

ADVERTISEMENT

Cuvântul rizz a fost selectat „ca un exemplu interesant al felului în care limba este creată, formată şi împărtăşită în rândul unor comunităţi, înainte de a fi difuzată într-un cadru mai larg.

El evocă felul în care tinerele generaţii creează spaţii, atât în online, cât şi în schimburile de păreri faţă-în-faţă, unde posedă şi definesc limbajul pe care îl utilizează”, conform instituției britanice.

ADVERTISEMENT

Pentru a se alege cuvântul anului, a fost întocmită o listă cu opt termeni, printre care s-au mai regăsit „swiftie”, fan al cântăreţei americane Taylor Swift) şi „prompt”, termen ce desemnează o instrucţiune dată unui program de inteligenţă artificială, notează digi24.ro. 

ADVERTISEMENT