Life

Actorul adorat de milioane de români care a murit pe scenă, în timpul unui spectacol. Povestea lui Cornel Coman, pe care puțini o știu în totalitate

Povestea actorului Cornel Coman, care a murit pe scenă, în timpul unui spectacol. Artistul era adorat de milioane de români.
05.12.2023 | 23:11
Actorul adorat de milioane de romani care a murit pe scena in timpul unui spectacol Povestea lui Cornel Coman pe care putini o stiu in totalitate
Cornel Coman a murit la vârsta de doar 44 de ani. Sursa foto: facebook
ADVERTISEMENT

Povestea unui actor care a fost îndrăgit de milioane de români, Cornel Coman. A șocat multă lume prin moartea sa, care s-a produs la o vârstă fragedă, 44 de ani, pe scenă, chiar în timpul unui spectacol. A fost, de altfel, ultima oară când apărea în fața publicului.

Povestea regretatului actor Cornel Coman. A murit pe scenă, la vârsta de doar 44 de ani

Cornel Coman a fost unul dintre actorii de renume din teatrul românesc. De asemenea, a avut o activitate bogată și în televiziune, jucând în 40 de filme. În perioada anilor 70 era printre cei mai apreciați actori de către oameni, care i-au remarcat talentul.

ADVERTISEMENT

Actorul s-a născut în perioada interbelică, pe 14 iunie 1936, în localitatea Vizantea-Livezi, într-o familie avută. Părinții lui erau oameni bogați în comună, deoarece dețineau o cârciumă cu vin și bere, băcănie, fructe sau lemne. Datorită situației financiare bune a reușit să urmeze o școală.

Odată cu venirea comuniștilor, însă, părinții săi au fost persecutați pe motiv că erau chiaburi. Li s-a interzis să-și exercite votul, iar magazinul le-a fost confiscat. În acea perioadă, Cornel Coman era la facultate, iar bunicul său i-a sărit în ajutor pentru a nu avea de suferit cu studiile.

ADVERTISEMENT

Cornel Coman a fost înfiat de bunic, iar la 27 de ani reușește să termine Facultatea de Teatru. Ulterior, a urcat pe scenă pentru prima oară la ”Teatrul de Stat” din Brașov, iar după o perioadă s-a mutat la Teatrul Bulandra din București.

În anul 1966, Cornel Coman a debutat și în lumea televiziunii. Primul său film a fost ”Un film cu o fată fermecătoare”, în regia lui Lucian Bratu. În acesta a jucat alături de Margareta Pâslaru, Marin Moraru sau Ștefan Iordache.

ADVERTISEMENT

Nimeni nu se aștepta ca artistul să aibă parte de o moarte subită. Pe 16 ianuarie 1981 avea să susțină ultimul său spectacol. Deși se simțea rău și era internat, s-a externat de bună voie din spital, și a urcat pe scenă pentru a-și duce la bun sfârșit numărul.

În revista ”Teatrul” din 1981 decesul lui Cornel Coman este descris cu lux de amănunte. Întreaga tragedie a avut loc într-o după amiază, actorul prăbușindu-se cutremurat la pământ. ”A murit atins de o boală agresivă, care l-a devorat galopant”, mai este precizat în revistă.

ADVERTISEMENT

Colegii de breaslă ai lui Cornel Coman: ”A fost un om al speranţei şi al visului cu picioarele pe pămînt”

Colegii de breaslă au fost profund îndurerați de pierderea lui Cornel Coman. Tot în revista ”Teatrul” este descrisă tristețea acestora. Nu în ultimul rând, actorul este lăudat pentru performanța sa în carieră și pentru bunătatea pe care o afișa dincolo de lumina reflectoarelor.

”Ne-a interpretat pe scenă dilemele, şi mai ales cetitudinile. El inspira încredere în viaţă, încredere în faptul că oamenii se vor iubi într-o zi şi vor fi cîndva fericiţi. A fost un om al speranţei şi al visului cu picioarele pe pămînt şi cu ochii deschişi. Ne-a interpretat pe scenă pe noi inşine, ca să ne vedem mai atent pe noi înşine!

A fost unul dintre oamenii frumoşi, care au ştiut să redea prin arta lor adevărata valoare a existenţei. Moartea l-a sfărâmat, dar l-a aşezat, în memoria noastră, în rîndul celor care mor la datorie, adică în linia întâi a vieții”, mai apare scris în revista ”Teatrul”.

Actorul a fost căsătorit de două ori și are un copil

În plan personal, Cornel Coman a fost căsătorit de două ori. Prima oară cu Margareta Pogonat, iar a doua oară cu Maria Letiția Coman. Într-una din căsniciile sale, Cornel Coman a reușit să devină și tată. Are un copil pe nume Alexandru Paul-Coman.

ADVERTISEMENT