Life

Actrița care a făcut milioane de români să râdă a sfârșit în uitare. Coca Andronescu a înveselit lumea cu “Tanța”, dar puțini i-au știut povestea

Actrița care a făcut milioane de români să râdă a sfârșit în uitare. Coca Andronescu a reușit să înveselească generații întregi.
05.11.2023 | 08:00
Actrita care a facut milioane de romani sa rada a sfarsit in uitare Coca Andronescu a inveselit lumea cu Tanta dar putini iau stiut povestea
Actrița care a făcut milioane de români să râdă a sfârșit în uitare. Sursă foto: YouTube / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Actrița care a făcut milioane de români să râdă a sfârșit în uitare. Vi-o mai amintiți pe Coca Andronescu? Faimoasa actriță a rămas în memoria multor persoane pentru rolul Tanței, jucat alături de Octavian Cotescu.

Coca Andronescu a înveselit lumea cu “Tanța”

Actrița care a făcut milioane de români să râdă are însă o poveste de viață ceva mai tristă. Coca Andronescu s-a născut pe 3 iulie 1932 la Pătârlagele, în județul Buzău. A fost o actriță de film, dar și un om de televiziune și de radio.

ADVERTISEMENT

A făcut parte din trupa Teatrului Național din Capitală și a absolvit studiile teatrale de actorie la Institutul de Teatru din Cluj-Napoca. Actrița care a făcut milioane de români să râdă a avut numeroase roluri de-a lungul timpului.

Unul singur a consacrat-o însă. În anii ’70, ea a jucat într-un miniserial difuzat de Televiziunea Română. A interpretat un duet alături de Octavian Cotescu, ambii fiind Tanța și Costel, din Lehliu Gară.

ADVERTISEMENT

Iar contribuția pe care Coca Andronescu a adus-o avea să fie apreciată. Astfel, a primit numeroase premii de-a lungul carierei sale. Actrița care a făcut milioane de români să râdă a fost laureată cu Ordinul Muncii clasa a III-a, în anul 1964, „pentru merite deosebite în opera de construire a socialismului, cu prilejul celei de a XX-a aniversări a eliberării patriei”.

De asemenea ea a mai primit și Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a, în anul 1967, „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”. Lucrurile aveau să se schimbe însă ani mai târziu.

ADVERTISEMENT

Coca Andronescu a dispărut 5 ani de la televizor

Deși serialul Tanța și Costel a fost un fenomen, Coca Andronescu nu a mai apărut vreme de cinci ani la televizor. Iar atunci au luat naștere diferite zvonuri. Se spunea că pentru actriță era dificil să primească alt rol.

Mai exact, orice personaj ar fi fi jucat Coca Andronescu, lumea izbucnea direct în râs. Astfel, se pare că serialul a declanșat un adevărat fenomen social. Alte zvonuri însă erau cea mai dure. Se spunea că actrița ar fi fost interzisă pentru că serialul s-a bucurat de prea multă audiență și era considerat ”periculos” în perioada comunismului.

ADVERTISEMENT

Inclusiv Nicolae Ceaușescu ar fi dat ordinul ca actrița să nu mai fie văzută, sau cel puțin așa se spunea. Dacă pe plan profesional lucrurile i-au mers bine, cel puțin o bună perioadă de timp, Coca Andronescu nu a avut prea mare noroc pe plan amoros.

Actrița care a făcut milioane de români să râdă a sfârșit în uitare

Actrița care a făcut milioane de români să râdă a fost căsătorită cu Andrei Bursaci. Cei doi aveau însă să divorțeze după scurt timp, mai exact în anul 1956. În ceea ce privește moartea actriței, Coca Andronescu s-a stins din viață în luna august 1998.

De menționat este faptul că, deși a făcut milioane de români să râdă, acum, numele ei a fost complet uitat. Generația actuală nici măcar nu știe cine a fost personajul Tanța, cu atât mai puțin Coca Andronescu.

Astfel, numele actriței este rareori menționat în public. Asta în condițiile în care a adus o contribuție masivă teatrului românesc, iar actori de mare renume au avut șansa să o cunoască.

ADVERTISEMENT
Tags: