Life

Actrița Crina Matei, dezvăluiri exclusive despre fenomenul hărțuirii sexuale: ”Femeile preferă să nu deschidă Cutia Pandorei”

Actrița Crina Matei e una dintre puținele femei care au dezvăluit proporțiile fenomenului hărțuirii sexuale, ajungând chiar și la Poliție din acest motiv.
24.08.2022 | 14:09
Actrita Crina Matei dezvaluiri exclusive despre fenomenul hartuirii sexuale Femeile prefera sa nu deschida Cutia Pandorei
Frumoasa Crina Matei vorbește despre fenomenul hărțuirii sexuale, ea fiind, ala rândul ei, victimă într-un asemenea caz / Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Crina Matei este considerată una dintre cele mai frumoase actrițe de la noi. Dar asta nu îi aduce doar mai multe aplauze și aprecierea spectatorilor, ci și priviri insistente. Iar privirile insistente se transformă, uneori, în momente dificile pentru o femeie, ea fiind pusă în situația de a rezista presiunii și hărțuirii sexuale.

Ce spune Crina Matei despre hărțurirea sexuală suportată de unele femei

În contextul în care hârțuirea sexuală din cadrul lumii artistice de la noi este foarte rar adusă în discuție, una dintre puținele voci care au reclamat-o fiind cea a actriței Viorica Vodă, la gala premiilor Gopo, Crina Matei explică ce se întâmplă, de fapt, în spatele unei adevărate Cortine de Fier.

ADVERTISEMENT

În exclusivitate pentru FANATIK, cunoscuta actriță a vorbit despre fenomenul hărțuirii. Fenomen care, dezvăluie Crina Matei, este unul extrem de amplu, iar în lumea artelor toți se feresc să vorbească despre el.

”În 2009 mi s-a întâmplat. Ce s-a întâmplat după ce am fost la Poliție? Nimic! Tocmai de aceea femeile nu spun nimic despre hărțuirea sexuală. Fenomenul este extrem, extrem de întâlnit. Și nu numai în meseria noastră, dar mai ales.

ADVERTISEMENT

Noi, actrițele suntem mai expuse, nu neapărat mai frumoase, poate de aceea se întâmplă mai des. Cunosc o mulțime de femei care par abordabile, care lasă senzația `că e loc`, care dau impresia care ilustrează vorba `Bărbatul este dator să încerce`. Iar asemenea lucruri mă supără din cale afară. Ține de prejudecată, de un anumit soi de mentalitate”, spune Crina Matei.

Crina Matei recunoaște că nu ar fi vorbit dacă nu se depășea limita: ”Dura de ceva timp”

Crina Matei recunoaște însă că, și la vremea în care a și-a reclamat superiorul, dar și acum, lucrurile sunt deosebit de complicate pentru femeile care nu vor să fie subiectul fenomenului de hărțuire sexuală.

ADVERTISEMENT

”Eu am vorbit. Dar nu aș fi făcut-o nici atunci dacă lucrurile nu ar fi avansat și nu ar fi ajuns într-un punct care deja nu mai era controlabil. Dura de ceva timp, nu era prima oară când se întâmpla, dar contextul a construit situația în așa fel încât a pus în aplicare ceea ce s-a petrecut.

Domnul în chestiune mi-a sus, la un moment dat: `Indiferent dacă vei accepta sau nu vei accepta, conștiința publică va ști că a fost ceva între noi`. A fost și o răzbunare a lui. Spusă foarte clar. Nu putea să conceapă că toată lumea cădea iar eu mi-am permis să nu (…).

ADVERTISEMENT

Ceea ce e foarte grav este că noi eram și prieteni de familie. Datorită relațiilor și conexiunilor pe care le avea, au fost construite niște subiecte de presă care au ajuns în spațiu public și care menționau lucruri care schimbau complet sensul adevărului. Se ajunsese să se vorbească despre Crina Matei și directorul de la Operă”, a spus, pentru FANATIK, Crina Matei.

Crina Matei: ”Toată garnitura de preconcepții funcționează”

Desigur, cum de cele mai multe ori, când vine vorba de hărțuirea sexuală sunt văzute vinovate tot femeile, discuțiile sunt evitate. ”În urma unor presiuni, în urma persuasiunii, femeile preferă să nu deschidă Cutia Pandorei”, spune Crina Matei.

Iar prejudecățile explică ea, sunt multe. ”Toată garnitura de preconcepții funcționează, pe ideea ”vrea să își facă publicitate”, ”nu iese fum fără foc”, etc. Lucrurile se complică, culmea, pentru victimă, nu pentru abuzator”, mai precizează actrița.

După ce l-a reclamat pe respectivul bărbat, lucrurile, spre surpriza artistei, nu l-au liniștit complet în cazul ei. ”Culmea, deși l-am reclamat pe acel individ, am mai avut parte de asemenea momente. Nu la fel de atât de insistente, dar au mai existat”, spune Crina Matei fără să dea însă, explicit, nume.

Crina Matei, implicată în cauze sociale

Actriță și cântăreață, Crina Matei pare să fie din ce în ce mai implicată în diverse cauze sociale. Iar în ultimele câteva luni, de când este artistă invitată să cânte, în fiecare seară, la terasa unui hotel de lux din Eforie Nord, actrița a atras atenția asupra comportamentului unora care îndepărtează turiștii de litoralul românesc.

”Fac acest experiment de doua luni de zile încheiate. Fix ca un turist obișnuit de bună credință, civilizat și naiv. (…) Saltelele murdare și umede n-au elastic. Nu-i nimic, le înnod eu într-un fel, zic. Șezlongurile sunt infecte și ele. Ude, pline de dejecții de tot felul.

O oră încheiată, după ce cu acreală doamna de la cort îmi pune-n brațe un prosop rămas de la un turist de ieri, șterg cu hărnicie șezlongurile și măsuțele. Asta spre amuzamentul băieților deștepți, aflați acolo să facă ei aceste acțiuni. (…) Omul nostru școlit la “școala vieți” conchide: “Auzi, cuconă, prea te dai vedetă. Pentru mine ești doar turist. Hai, ține tel deschis, că te caut eu”!”, scria recent Crina Matei pe contul ei de socializare.

Mai mult, acum două luni, ea a atras atenția șoferilor că, pe litoral, ar fi nevoie să circule cu atenție, Crina Matei fiind la un pas să fie spulberată de o mașină, pe trecerea de pietoni din Eforie Nord.

ADVERTISEMENT