News

Acuzaţii de corupție la baza NATO de la Mihail Kogălniceanu. Procurorii au pus sub acuzare trei persoane

Acuzaţii de corupție la baza NATO de la Mihail Kogălniceanu. Trei persoane și trei firme, cercetate într-un dosar privind contracte de achiziții.
23.06.2023 | 17:58
Acuzatii de coruptie la baza NATO de la Mihail Kogalniceanu Procurorii au pus sub acuzare trei persoane
Acuzaţii de corupție la baza NATO de la Mihail Kogălniceanu. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Acuzaţii de corupție la baza NATO de la Mihail Kogălniceanu. Trei persoane și trei societăți comerciale sunt puse sub acuzare de procurorii DNA într-un dosar privitor la mai multe achiziții la baza militară.

Acuzaţii de corupție la baza NATO de la Mihail Kogălniceanu

Conform unui comunicat de presă transmis de DNA, vineri, 23 iunie, vorbim de măsuri asiguratorii pentru jumătate de milion de euro și 1,5 milioane de lei. Firmele vizate sunt SC Luxortransrom SRL, SC Mrln Shippping Grup SRL și SC Alessia Pro Trans Spedition SRL.

ADVERTISEMENT

Cei șase suspecți, companiile și persoanele implicate, sunt bănuite de săvârșirea următoarelor infracțiuni: „folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității, dacă fapta a fost săvârșită în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, luare de mită și dare de mită”, potrivit DNA.

Unul dintre suspecți, fost coordonator la Transporturi

Unul dintre suspecți a fost coordonator de transport în cadrul bazei Mihail Kogălniceanu, între 2019-2022. Celelalte două persoane se aflau la cârma firmelor implicate. Astfel, coordonatorul de transport, care avea acces la informații confidențiale, ar fi dat acestora detalii importante cu privire la contracte.

ADVERTISEMENT

„Suspectul respectiv ar fi pus la dispoziția celorlalți doi suspecți, care controlau cele trei societăți comerciale menționate mai sus, informații nedestinate publicității referitoare la contractele comerciale încheiate de firmele din România cu două agenții autorizate de Forțele Armate ale USA să negocieze și să încheie contracte cu contractori agreați.

Acele informații ar fi privit prețurile cadru minimale și maximale, generale, oferite pe categorii de transport, kilometri, capacitate gabaritică, pe categorii precise de mijloace de transport, date privind punctul de plecare, punctul de sosire și rute strict stabilite, pentru România și alte țări din Europa”, transmite DNA.

ADVERTISEMENT

Prin urmare, cu ajutorul acestor informații, cele trei firme au reușit să încheie mai multe contracte și obțină de la autoritățile din America suma totală de peste 16.321.445‬ euro, potrivit procurorilor.

Coordonatorul ar fi primit de la unul dintre afaceriști bani și un teren de 574 mp în Constanța, în valoare de 250.000 lei. Mai mult, suspectul a primit și un Audi Q7, al cărui preț este de 170.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Mai mult, acum câțiva ani, unul dintre cei doi reprezentanți ai firmelor vizate a ocupat și el funcția de coordonator. A fost concediat în aprilie 2019 după ce ar fi încălcat regulamentul intern.

„În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra sumelor totale de 531.450 euro şi 1.501.847 lei, ridicate cu ocazia percheziţiilor domiciliare efectuate la locaţiile unde îşi desfăşoară activitatea cele trei societăţi comerciale şi la domiciliul unuia dintre oamenii de afaceri, cercetat în contextul menţionatâ”, arată comunicatul DNA.

ADVERTISEMENT