News

Șapte militari de la Baza NATO Mihail Kogălniceanu, arestați preventiv. Avocat: ”Măsura este nejustificată”. Update

Miercuri, 16 noiembrie, șapte militari români de la baza NATO Mihail Kogălniceanu au fost reținuți. Ulterior, instanța a luat măsura arestului preventiv.
17.11.2022 | 06:34
Sapte militari de la Baza NATO Mihail Kogalniceanu arestati preventiv Avocat Masura este nejustificata Update
Percheziții efectuate la Baza NATO Mihail Kogălniceanu. Mai mulți militari români, reținuți pentru furt de combustibil. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
17-11-2022
04:42

Militarii acuzați că au furat combustibil de la baza NATO Mihail Kogălniceanu, arestați preventiv

Miercuri seara, magistrații de la Tribunalul Constanţa au dispus măsura arestului preventiv pe numele a şapte militari şi a unui civil, după ce 7 tone de combustibil ar fi fost furate de la Baza Aeriană 57 Mihail Kogalniceanu.

Pus să comenteze această decizia a justiției, unul dintre avocaţii unui inculpat a declarat:

”Acuzaţiile sunt de furt calificat. În opinia mea este nejustificată măsura. Este exagerată. Reprezentatul Ministerului Public nu a pus concluzii pe necesitatea acestei măsuri, a vorbit pe fondul cauzei, nu pe măsura arestului preventiv”, a spus avocatul Marian Sofronie, conform ziare.com.

În urmă cu 24 de ore, procurorii de la Parchetul Militar au efectuat mai multe percheziții domiciliare în județul Constanța. Acțiunea a avut loc într-un dosar ce vizează furtul de combustibil de la baza NATO.

Percheziții efectuate la Baza NATO Mihail Kogălniceanu. Mai mulți militari români, reținuți pentru furt de combustibil

Acțiunea oamenilor legii de marți s-a soldat cu rețineri. Potrivit HotNews, șapte militari români de la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu au fost reținuți. Aceștia sunt acuzați de furt de combustibil.

ADVERTISEMENT

În această anchetă de furt și delapidare există un număr de 22 de suspecți. Toți sunt militari de la baza românească de la Mihail Kogălniceanu.

Presa locală din Constanța notează că, în acest dosar, marți, au fost efectuate circa 50 de percheziții.

ADVERTISEMENT

Verificările au avut loc atât la baza Kogălniceanu, cât și la locuințele unor suspecți și martori. Publicația ReplicaOnline scrie că este cercetat de procurori furtul a cel puțin 7 tone de combustibil.

Această cantitate uriașă de carburanți trebuia să ajungă la elicopterele și avioanele bazei, dar și la mașinile folosite în unitatea miliară.

ADVERTISEMENT

În urmă cu o zi, 60 de persoane au fost duse la audieri, la Poliția Transporturi. Dintre acestea 22 au calitatea de suspecți.

Anchetă pentru furt de combustibil de la baza NATO de la Kogălniceanu, deschisă și anul trecut

În urmă cu un an, DIICOT anunța că a destructurat o grupare de interlopi care fura motorină din baza militară de la Mihail Kogălniceanu.

ADVERTISEMENT

Procurorii precizau, pe 24 noiembrie 2021, că membrii unei grupări au furat de la baza militară americană de la Mihail Kogălniceanu combustibil în valoare de aproximativ 2 milioane de dolari, prejudiciu adus guvernului federal al SUA. Furtul s-ar fi derulat de-a lungul a patru ani, între 2017 și 2021.

”Sub coordonarea liderului grupării, membrii acesteia având roluri bune determinate, la diferite intervale de timp și în realizarea aceleiași rezoluții infracționale, au sustras cantități de motorină din generatoarele care deservesc anumite zone din cadrul unității militare din baza militară americană de la Mihail Kogălniceanu, prejudiciul reclamat de persoana vătămată (guvernul federal al SUA) este de aproximativ 2.000.000 dolari în dauna guvernului federal al S.U.A.”, informau procurorii DIICOT.

La acea dată, șapte persoane ale grupului infracțional au fost aduse la sediul DIICOT pentru a da explicații.

ADVERTISEMENT