Bucatele tradiționale de Crăciun sunt de-a dreptul delicioase, dar să nu uităm că venim după o perioadă de post destul de lungă, iar excesele duc negreșit la probleme digestive. Medicul Tudor Ciuhodaru a venit în ajutorul românilor și a dezvăluit că un banal fruct are proprietăți „vindecătoare” și poate fi un adevărat salvator al sărbătorilor.
Mesele îmbelșugate, pline cu bucate alese, gătite cu drag, sunt o adevărată tradiție de Crăciun. De pe farfurii nu lipsesc sarmalele, friptura, toba, lebărul și alte astfel de preparate, dar și vinul. Într-adevăr delicioase, ele pot fi extrem de periculoase, mai ales dacă nu ținem cont de faptul că venim după o perioadă lungă de post, început pe 15 noiembrie.
Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat, într-o intervenție telefonică avută la postul de televiziune B1, că e esențial să fim cu măsură atunci când ne așezăm la masa de Crăciun, dar și să combinăm în mod corect alimentele.
Prin urmare, pe lângă preparatele tradiționale amintite anterior, în meniul de sărbătoare ar trebui adăugate fructele și legumele.
Nu puțini sunt cei care pe 25 decembrie au nevoie de îngrijiri medicale, tocmai pentru că nu respectă aceste indicații. Doctorul a dezvăluit că printre cele mai răspândite afecțiuni care apar în perioada sărbătorilor se numără colicile biliare, gastritele, hemoragiile, digestive și pancreatitele.
Astfel, Tudor Ciuhodaru îi sfătuiește pe toți cei care au ținut post, curățându-și trupul și sufletul, să-și reia alimentația progresiv. Pe scurt, asta înseamnă că, dacă te regăsești în această categorie, ar fi bine să începi cu brânzeturi, legume, fructe și carne de pasăre și abia apoi să te înfrupți, câte puțin, din ciorbe și fripturi.
În plus, nici pauzele de 30-40 de minute între mese nu ar strica, iar o plimbare scurtă este și ea binevenită după masa de Crăciun.
În plus, pentru a facilita digestia, medicul recomandă consumul unui fruct banal. Este vorba de ananas, consumat la final, după toate celelalte alimente.
Tudor Ciuhodaru susține că și „o singură felie este utilă”, deoarece va ajuta la digerarea preparatelor bogate în grăsimi.
Ananasul este considerat un adevărat cocktail de vitamine, fiind foarte bogat în nutrienți. Fructul conține vitamina A, vitamina C, vitaminele B1 și B6, acid folic, cupru, mangan și betacaroten și are efect antiiflamator, revigorant, purgativ și detoxifiant.
Tudor Ciuhodaru este originar din Bacău și este medic primar de medicină de urgență la Spitalul de Neurochirurgie N. Oblu Iași. În același timp, acesta și europarlamentar, reprezentând țara din punct de vedere politic.
Recent, doctorul a depus o plângere penală împotriva unor infractori despre care susține că s-au folosit de numele și notorietatea sa, mai ales că își exercită meseria încă din anul 2002, pentru a vinde anumite medicamente „minune”.
Tudor Ciuhodaru a observat că imaginea sa este folosită în cadrul a mai multor reclame distribuite pa site-urile de socializare. Mai mult, unele dintre acestea nu erau scrise doar în română, ci și în limba rusă. Doctorul consideră că afirmațiile mincinoase au scopul de a-l denigra ș de a-i strica imaginea.