News

Admitere la liceu fără Evaluare Națională. Ce elevi ar putea intra în clasa a IX-a fără examen

Ministerul Educației a pus în dezbatere publică proiectul unei ordonanțe de urgență pentru modificarea legii sistemului școlar. Una dintre modificări vizează modul în care olimpicii pot fi admiși la liceu.
28.04.2022 | 18:10
Admitere la liceu fara Evaluare Nationala Ce elevi ar putea intra in clasa a IXa fara examen
Olimpicii vor putea intra la liceu fără Evaluarea Națională. Credit foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Ministerul Educației a pus în dezbatere publică proiectul unei ordonanțe de modificare și completare a legii 1/2011 (Legea Educației Naționale) care vizează modul în care elevii olimpici sau care au obținut rezultate la diferite concursuri internaționale pot fi admiși la liceu.

Olimpicii vor putea intra la liceu fără Evaluarea Națională

Modificările pe care Ministerul Educației vrea să le aducă legii vizează modul în care elevii care au obținut premiul I la olimpiadele naționale  sau care au primit premii la competițiile internaționale pot trece în clasa a IX-a fără a mai da Evaluarea Națională.

ADVERTISEMENT

“Prin derogare de la prevederile art. 63 alin.(1) lit.e) din Legea educației naționale nr.1/2011, absolvenții clasei a-VIII- a pot fi înscriși în clasa a –IX-a, fără susținerea evaluării naționale, și peste numărul maxim de elevi cuprins în acea formațiune/clasă, dacă au obținut locul I la etapa națională a olimpiadelor școalare organizate de Ministerul Educației sau au obținut premii la competiții internaționale recunoscute de Ministerul Educației”, se arată în nota de fundamentare.

Ministerul Educației anunță că procedura pe baza căreia elevii vor putea beneficia de această derogare urmează să fie adoptată la scurt timp după intrarea în vigoare a modificărilor aduse Legii Educației Naționale.

ADVERTISEMENT

“Procedura de înscriere va fi aprobată prin ordin al ministrului educației, în termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență”, au scris cei care au pregătit textul ordonanței.

Trebuie subliniat faptul că această derogare urmează să fie aplicată doar elevilor care au obținut premii la concursurile care corespund cu profilul liceului sau clasei în care vor să intre după terminarea gimnaziului.

ADVERTISEMENT

“Elevii cu performanțe deosebite la olimpiadele naționale sau la competițiile internaționale, vor putea fi înscriși la filiera/profilul/specializarea corespondentă specificului olimpiadei naționale/competiției internaționale. Lista privind corespondența specificului olimpiadei naționale/competiției internaționale cu filiera/profilul/specializarea la care se face înscrierea este aprobată anual prin ordin al ministrului educației”, se mai arată în nota de fundamentare.

Noi beneficii pentru olimpici

Din nota de fundamentare a acestei ordonanțe de urgență mai aflăm că autoritățile vor să crească cuantumul sumelor obținute de elevii care obțin premii sau mențiuni la olimpiadele naționale.

ADVERTISEMENT

Mai exact, pentru premiul I statul român ar urma să ofere 1.000 de lei, 700 de lei pentru premiul II, 500 de lei pentru premiul III și 300 de lei pentru mențiuni.

ADVERTISEMENT