News

Adrian Câciu declară o premieră pentru comunitățile regionale și locale. Anunțul despre descentralizarea fondurilor europene

Adrian Câciu: „Pentru prima dată fondurile europene sunt descentralizate către comunitățile regionale”. Ministrul spune care este pasul doi
22.03.2024 | 23:21
Adrian Caciu declara o premiera pentru comunitatile regionale si locale Anuntul despre descentralizarea fondurilor europene
Adrian Câciu spune că următorul pas va fi descentralizarea fondurilor naţionale, indiferent de sursa de finanţare / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, a declarat, vineri, că descentralizarea fondurilor naționale este următorul pas, după descentralizarea fondurilor europene.

Descentralizarea fondurilor UE către comunități

„Este pentru prima dată când în mod oficial fondurile europene sunt descentralizate către comunităţile regionale şi locale. Este un prim pas, din punctul meu de vedere, pentru că următorul pas va fi descentralizarea fondurilor naţionale, indiferent de sursa de finanţare”, a declarat Adrian Câciu la Craiova, scrie Agerpres.

ADVERTISEMENT

Adrian Câciu a făcut declarațiile în cadrul unui eveniment aniversar, cu ocazia implinirii a 25 de ani a Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia. Rolul Agenției de Dezvoltare Regională este important, a subliniat ministrul, mai ales în ce privește implementarea de programe finanțate cu fonduri europene sau pentru noi finanțări din programe aflate deja la nivelul țării.

„Şi aici rolul Agenţiei de Dezvoltare Regională este unul foarte important, unul de creştere a capacităţii administrative, pe de o parte pentru a implementa programele cu fonduri europene, pentru a primi noi surse de finanţare din programele care sunt la nivel naţional cum este programul de Sănătate sau cel Tranziţie Justă, dar şi pentru a deveni finanţator regional pentru judeţele din regiune”, a spus Adrian Câciu.

ADVERTISEMENT

Disparități între regiuni

Ministrul a mai precizat că regiunea sud-vest a țării mai are de recuperat față de alte regiuni, spre exemplu în principal față de regiunile din Ardeal, pentru că „și istoria a fost mai potrivnică”, dar și din cauza existenței unor disparități între regiuni. Adrian Câciu a admis că „totdeauna s-a dictat de la centru ca finanţare şi ca dezvoltare, deşi problemele erau la nivel local”.

„Regiunea de Sud-Vest a României are mult de recuperat faţă de alte regiuni ale României, cel puţin faţă de regiunile din Ardeal. Şi istoria a fost mai potrivnică cu aceste locuri, nu numai aici, ci şi în partea de Est a României, unde au fost mai multe situaţii complicate de-a lungul istoriei şi trebuie să recuperăm foarte mult.

ADVERTISEMENT

Dar ceea ce s-a făcut în ultimii ani în această regiune se vede: regiunea s-a dezvoltat, aportul la economia naţională a crescut şi investiţiile nu numai că se văd, ci aduc beneficii cetăţenilor din această regiune. Este foarte important ca în perioada următoare să creştem viteza şi consecvenţa pe ceea ce înseamnă noi investiţii şi noi resurse pe care să le atragem în dezvoltarea economiei regionale”, a spus Câciu.