News

Afacerea care i-a umplut de bani pe doi români. Cresc pui de găină la fel cum o făceau bunicii. Păsările stau în aer liber

Doi români s-au umplut de bani crescând pui de găină cum o făceau bunicii. Singura fermă din România în care păsările cresc în aer liber
17.03.2024 | 15:59
Afacerea care ia umplut de bani pe doi romani Cresc pui de gaina la fel cum o faceau bunicii Pasarile stau in aer liber
Ferma soților Moraru este singura autorizată din România să crească pui pentru carne în aer liber / Foto: captură, TVR1
ADVERTISEMENT

O familie din România are prima fermă autorizată pentru creșterea puilor de carne în aer liber. Ferma, aflată în județul Vaslui, este condusă de soții Alina și Cătălin Moraru.

„Consumatorul vrea produse sănătoase”

„Împreună cu soțul meu am creat fermele Moraru, noi suntem fermieri, ne-am început toată afacerea noastră prin ferme de păsări, prin creșterea de găini pentru ouă și pui pentru carne”, a declarat Alina Moraru pentru TVR1.

ADVERTISEMENT

Familia Moraru deține și prima fermă autorizată de către autoritățile statului pentru creșterea tradițională în aer liber a puilor de carne, reglementată și de legislația europeană privind acest sistem de creștere a păsărilor.„Consumatorul este astăzi orientat către produse mai sănătoase, mai aproape de natură, cu o carne mai de calitate”, a spus Alina Moraru.

Totul a pornit de la o moară

Ea mai spune că istoria fermelor Moraru a început cu 30 de ani în urmă, când tatăl lui Cătălin Moraru avea o moară, care se numea Moraru. „Și-i plăcea și Gianni Morandi. Numai că, prin anii 2000, soțul meu a terminat facultatea (economist) și au vrut să facă o afacere proprie. Și nu știa ce să facă. Atunci s-a gândit că din moară, cu cerealele care rezultau de acolo, ar putea să crească niște pui”.

ADVERTISEMENT

Ideea i-a venit de la un coleg de facultate, mai povestește Alina, care avea un părinte care lucra într-o unitate avicolă, și care venea cu diferite produse, carne și ouă la facultate. „Părea interesant așa că s-a gândit să facă o afacere. La început a cumpărat o singură hală, a vândut pui în viu (crescuți până la anumită vîrstă) după care îi vindea prin târguri și oboare”.

Afacerea soților Moraru a crescut repede iar în scurt timp și-au mărit capacitatea și au devenit fermieri de „nivel mijlociu”. Alina și Cătălin Moraru au fost primii din România care, în 2007, au făcut o fermă de găini ouătoare cu creștere la sol.

ADVERTISEMENT

Pui cu creștere lentă

Adaptându-se la noi tehnologii și provocări, cei doi au început mai târziu și cu creșterea puilor de carne. Ideea acestei ferme le-a venit în urmă cu cinci ani, când au început proiectul, la ideea unui retailer de pe piața din România.

„Această fermă este deosebită de celelalte pentru modalitatea de creștere a păsărilor pentru carne. Aceasta presupune o rasă deosebită a păsărilor, este o rasă cu creștere lentă, rustic, neameliorată genetic, care crește 30 de grame pe zi”.

ADVERTISEMENT

Alina Moraru a mai precizat că păsările au un spațiu mai mare în hală și afară, pe pajiște (un spațiu în aer liber care este de minimum doi metri pătrați pe cap de pasăre. Puii sunt hrăniți majoritar cu cereale, inclusiv cu cereale integrale.

La rîndul lui, Cătălin Moraru a spus că grupul de firme Moraru „se apropie de 50 de milioane de euro”. „Anul viitor, având în vedere că ne dublăm capacitățile de producție atât pe fermă cât și în cee ace privește creșterea cu 50% a capatităților de abatorizare, ne propunem să ajungem aproape de 100 milioane de euro”, a spus el.

ADVERTISEMENT