News

Afacerea cu care un român a dat lovitura. A preluat ideea din străinătate, dar a pus-o în practică la noi în țară

Bărbatul speră ca exemplul lui să fie urmat de mai mulți români, iar aceste produse să ajungă în supermarketurile din țară.
22.09.2023 | 08:07
Afacerea cu care un român a dat lovitura. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Afacerea cu care un român a dat lovitura în țară. Bărbatul, din localitatea Pleșosiu, Olt, a preluat o idee de peste graniță, de la vecinii moldoveni, a pus-o în pratică în România, iar acum se bucură de succes.

Afacerea cu care un român a dat lovitura

Ion Păunel a început această activitate după ce a văzut ideea la fermierii din Republica Moldova. Este vorba de strugurii cultivați în solar, un nou trend în viticultură. Un ciorchine poate ajunge și la trei kilograme, spune fermierul.

ADVERTISEMENT

Mai mult, aceștia pot ajunge pe mesele românilor mult msi devreme. În acest an, strugurii de solar au început să se coacă la finalul lunii mai. „Daaa, ei au început să se coacă de la sfârşitul lunii mai, iar începând cu 5 iunie s-au recoltat primele cantităţi”, anunța Ionel Păunel pe Facebook, acum câteva luni.

Afacerea cu struguri a debutat în anul 2021, bazele fiind puse împreună cu colegul său Domnicu Gheorghe. Ei s-au hotărât să cultive viță-de-vie printre roșii, inițial pentru a aduce mai multă umbră tomatelor. Văzând succesul din primul an, fermierii s-au hotărât să extindă afacerea și să vândă strugurii în piețele din Sibiu.

ADVERTISEMENT

„Un ciorchine din acesta ajunge cam la 2,5 kg spre 3 kilograme. Suntem în anul doi de recoltat, strugurii arată aşa cum îi vedeţi şi dvs, foarte mari şi foarte gustoşi, foarte aromaţi”, a declarat Ion Păunel, pentru Antena 3.

„Nu există tratament fito-sanitar pe aceşti struguri”

Pe lângă faptul că strugurii pot apărea pe piață mult mai devreme, ei sunt feriți de boli și dăunători, produsul fiind mult mai curat. Astfel, tratamentele fito-sanitare nu există în cazul strugurilor cultivați în seră.

ADVERTISEMENT

„Nu există tratament fito-sanitar pe aceşti struguri. Mi-am propus anul aceste să stropesc de 4-5 ori cu zeamă bordeleză, pentru că oricum e recunoscută în agricultura eco sau bio, dar timpul nu mi-a permis”, a adăugat agricultorul.

În 2023, pe o singură plantă din solar strugurii au depășit 20 de kilograme. Marfa lui Ion Păunel a ajuns în piețele din Sibiu, prețul primei tranșe fiind de 20-25 de lei/ kg, iar acum ajungând la 10-12 lei/kg.

ADVERTISEMENT

„Am avut exemplare de la 800 de grame până la 2,5-3 kilograme şi ceva pe un strugure. Am avut şi viţă care a avut 20-25 de kilograme”, a mai spus bărbatul, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT
Tags: