Sport

Istoria se repetă! Noua Zeelandă şi Africa de Sud au eliminat „granzii” din Europa şi sunt favoritele Cupei Mondiale de Rugby

În rugby istoria se repetă. Deşi erau mulţi specialişti care anunţau faptul că supremaţia emisferei sudice va fi oprită, favoritele din Europa au capotat din nou.
16.10.2023 | 18:52
Istoria se repeta Noua Zeelanda si Africa de Sud au eliminat granzii din Europa si sunt favoritele Cupei Mondiale de Rugby
Istoria se repetă! Noua Zeelandă şi Africa de Sud au eliminat favoritele din Europa şi sunt favoritele Cupei Mondiale. Sursa: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Cupa Mondială de Rugby a fost o afacere europeană doar în faza grupelor. Franţa, Irlanda, Ţara Galilor şi Anglia au câştigat cele patru grupe şi au fost mulţi care spuneau că în această ediţie supremaţia Sudului va fi oprită.

Istoria se repetă! Noua Zeelandă şi Africa de Sud au eliminat favoritele din Europa

Ba mai mult, fostul antrenor al Angliei care reuşea să câştige titlul mondial cu o echipă din emisfera nordică, Sir Clive Woodward, a preconizat faptul că cele patru formaţii europene se vor lupta între ele în semifinale.

ADVERTISEMENT

Dar, în rugby istoria se repetă, iar favoritele din Europa au fost din nou îngenuncheate de rivalele din Sud. Australia este singura formaţie care a dezamăgit crunt. Dubla campioană mondială a plecat acasă pentru prima dată în faza grupelor, după ce a fost învinsă de Ţara Galilor şi Fiji.

Ţara Galilor a obţinut victorii pe linie în faza grupelor şi era favorită în faţa Argentinei. “Pumele” au tremurat pentru calificare până la ultimul meci, când au învins Japonia. Şi părea capăt de drum în faţa galezilor.

ADVERTISEMENT

Doar că, sub presiune, galezii au cedat şi Argentina a deschis balul echipelor din The Rugby Championship. “Pumele” au fost conduse la pauză, dar şi-au năucit adversarii în partea secundă, cărora le-au administrat un sec 29-17.

VEZI VIDEO:

Irlanda – Noua Zeelandă, unul dintre cele mai frumoase meciuri din istoria rugby-ului

A urmat apoi meciul vedetă. Irlanda pornea favorită în faţa Noii Zeelande. Naţionala “trifoiului” nu a trecut niciodată în istorie de sferturile de finală, dar acum avea cea mai bună şansă. Sexton şi compania au învins Africa de Sud în grupe şi erau lideri mondiali, cu 17 meciuri fără înfrângere.

ADVERTISEMENT

Dar, e sinucidere să scoţi “All Blacks” din calculele pentru titlul mondial. Noua Zeelandă a început perfect, cu un 13-0 în primele minute care a pus sub presiune Irlanda. Liderul mondial şi-a arătat valoarea şi a echilibrat jocul, dar nu a condus niciodată.

A fost unul dintre cele mai frumoase meciuri de rugby din istorie, o încleştare la un nivel magnific. Dar, din nou, tensiunea a fost absorbită mai bine de “All Blacks”, care au rezistat asaltului decisiv din ultimele minute, cu nu mai puţin de 34 de faze de fixare ale irlandezilor, care au greşit în cele din urmă. S-a încheiat 28-24.

ADVERTISEMENT

VEZI VIDEO: 

Anglia a tremurat serios în faţa fijienilor!

În al treilea sfert de finală, Anglia a fost singura câştigătoare de grupă care a reuşit calificarea mai departe. Avea, pe hârtie, şi cel mai facil adversar, Fiji. Echipa din Pacific a reuşit surpriza şi a trimis Australia acasă. Dar a trecut prin mari emoţii în ultima rundă, fiind învinsă de Portugalia.

Naţionala Albionului era mare favorită, dar meciul a fost pe muchie de cuţit. La pauză, englezii au condus cu un confortabil 21-10, dar fijienii au prins curaj în final de meci când au marcat două eseuri şi au egalat scorul.

Owen Farrell a fost cel mai bun om al englezilor. Căpitanul a marcat un drop goal şi apoi a marcat dintr-o lovitură de pedeapsă pentru a stabili scorul final: 30-24. Nu înainte ca fijienii să aibă un atac prelungit prin care au căutat eseul câştigător.

VEZI VIDEO: 

Franţa, învinsă de Africa de Sud pe teren propriu!

Sferturile s-au încheiat cu un nou clasic din rugby: Franţa – Africa de Sud. “Cocoşii” au evoluat perfect în faza grupelor, învingând Noua Zeelandă şi aveau toate atuurile: echipă puternică, teren propriu. Totul pentru visul câştigării Cupei Mondiale.

Iar începutul a fost perfect pentru Franţa. Elevii lui Galthie au luat pe sus mult lăudata apărare a sud-africanilor, marcând încă din minutul 3. Dar, deţinătorii titlului au replicat rapid şi chiar au preluat conducerea după greşeli grave în apărarea franceză.

“Cocoşii” au fost superiori în prima parte şi până la pauză au reuşit să preia din nou conducerea: 22-19. Dar în partea secundă raportul de forţe s-a schimbat. Africa de Sud a pus o presiune uriaşă pe adversar.

Franţa nu mai zburda în 22-ul advers, iar liniile sud-africane urcau tot mai sus. În cele din urmă, apărarea “cocoşilor” a cedat la eseul marcat de Etzebeth, urmat de o lovitură de pedeapsă transformată de Pollard de la 52 de metri.

O lovitură de pedeapsă transformată de Ramos a readus Franţa la două puncte de adversar, dar Africa de Sud a demonstrat de ce are cea mai bună apărare din lume şi a rezistat ultimului asalt dat de francezi. S-a încheiat 29-28.

VEZI VIDEO: 

Favoritele din Europa au căpotat! Se anunţă o finală între Noua Zeelandă şi Africa de Sud

Favoritele din Europa s-au curăţat încă din sferturile de finală. Noua Zeelandă şi Africa de Sud au demonstrat de ce sunt singurele formaţii cu câte trei titluri mondiale fiecare. Şi este foarte posibil ca cele două să se dueleze în marea finală de pe Stade de France.

În semifinale, Noua Zeelandă este mare favorită în faţa Argentinei, la fel cum şi Springboks sunt favoriţi în faţa Angliei. Orice alt rezultat în afara unei finale între Noua Zeelandă şi Africa de Sud ar fi o imensă surpriză

Programul semifinalelor:

  • Noua Zeelandă – Ţara Galilor, vineri, 20 octombrie, ora 22:00
  • Anglia – Africa de Sud, sâmbătă, 21 octombrie, ora 22:00 

Anglia este singura echipă europeană rămasă în competiţie, dar ar fi un miracol ca “Trandafirul” să câştige titlul mondial. În continuare, Anglia rămâne singura formaţie din nord care a câştigat titlul mondial, în 2003.

  • 3 titluri mondiale au Noua Zeelandă şi Africa de Sud
  • 3 finale mondiale a jucat Franţa şi a pierdut de fiecare dată
ADVERTISEMENT
Tags: