Arahnofobia (teama de a fi mușcat de un păianjen) este una din cele mai întâlnite frici, însă există situații când aceasta nu e justificată. Păianjenul comun, cel de casă, nu ar trebui omorât, spun specialiștii, întrucât au o utilitate neașteptată.
Conform unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Carolina de Nord, păianjenii au un rol uriaș tocmai pentru a menține curată o locuință.
Păianjenul de casă, care face parte din familia Agelenidae, are opt ochi și picioare lungi, acoperite cu perișori fini. Aceștia nu reprezintă un real pericol în afară de faptul că unora s-ar putea să le fie, pur și simplu, scârbă de ei.
Aceștia curăță casele de alte gângănii a căror utilitate este zero. Ei se hrănesc cu gândaci, urechelnițe, ploșnițe urât mirositoare, muște și țânțari. Practic, acestor mici vietăți care își întind plasele pe la colțurile camerelor ar trebui să le mulțumim! Datorită lor scăpăm de insecte care pot fi purtătoare ale unor boli.
Totuși, pentru cei care vor să scape de păianjeni, le spunem că există câteva metode care vă asigură locuința ferită de vizita acestor insecte. Vă spunem doar că păianjenul de casă nu suportă mirosul de lavandă și eucalipt și nici cel de vopsea sau var.
Dacă vreți să îi țineți la distanță, puteți folosi uleiurile esențiale de lavandă sau frunzele de eucalipt. Așa veți scăpa rapid de această problemă sâcâitoare. Însă, așa cum vă spuneam, n-ar strica să vă gândiți de două ori înainte să îi omorâți. Asta, mai ales dacă locuiți la parter și casa riscă să fie invadată de te-miri-ce gângănii.
Legat de aceste insecte, în trecut au existat tot felul de mituri, de legende. În Antichitate, de pildă, păianjenii erau considerați drept vindecători de boli. Apariția lor în comunitățile tribale din Africa și Asia Centrală era văzută ca un semn de prosperitate.
Se mai credea că peste un om care cade un păianjen de pe acoperișul casei vor cădea și mulți bani imediat după. Cu alte cuvinte, dincolo de rolul său dovedit științific, păianjenul era considerat și un mare aducător de noroc.