Fotbal international

Ajutoarele selecţionerilor din semifinalele CM 2022! Argentina şi Croaţia au secunzi de cinci stele, Maroc şi Franţa vin cu necunoscuţi

Selecţionerii din semifinalele CM 2022 sunt în lumina reflectoarelor, dar au ajutoare de nădejde. Cine sunt secunzii de pe băncile Argentinei, Croaţiei, Franţei şi Marocului.
12.12.2022 | 10:00
Ajutoarele selectionerilor din semifinalele CM 2022 Argentina si Croatia au secunzi de cinci stele Maroc si Franta vin cu necunoscuti
Ajutoarele de nădejde ale selecţionerilor din semifinalele CM 2022
ADVERTISEMENT

Campionatul Mondial 2022 a ajuns în faza semifinalelor, astfel că Argentina, Croaţia, Maroc şi Franţa sunt la un pas de marea finală. Toţi îi cunosc pe Lionel Scaloni, Zlatko Dalic, Walid Regragui şi Didier Deschamps, selecţionerii celor patru naţionale, însă aceştia sunt ajutaţi de oamenii lor de încredere, secunzii.

Pablo Aimar, idolul lui Lionel Messi, face parte din staff-ul Argentinei la CM 2022. Scaloni s-a înconjurat de foşti colegi

Lionel Scaloni are trei antrenori secunzi la naţionala Argentinei, toţi cu CV-uri impresionante. Cel mai vechi din staff este Pablo Aimar, care a venit în acelaşi timp cu selecţionerul, în august 2018. Fostul internaţional argentinian este idolul lui Lionel Messi şi a plâns pe bancă după ce “La Pulga” a deschis scorul în meciul cu Mexic, din faza grupelor. De-a lungul carierei, Pablo Aimar a jucat pentru River Plate, Valencia, Zaragoza sau Benfica, iar la naţionala Argentinei a strâns 52 de selecţii şi are două turnee de CM la activ, în 2002 şi 2006, când a fost coleg cu Scaloni şi Messi.

ADVERTISEMENT

La câteva săptămâni de la instalarea pe banca naţionalei Argentinei, Lionel Scaloni l-a convins şi pe Walter Samuel să i se alăture. Fostul fundaş central a jucat pentru Newell’s Old Boys, Boca Juniors, AS Roma, Real Madrid, Inter şi FC Basel. Cu 56 de selecţii în naţionala Argentinei, Samuel a fost în lotul “pumelor” la CM 2002 şi CM 2010, iar după retragerea din activitate s-a înscris la şcoala de antrenori de la Coverciano.

Roberto Ayala a intrat, în ianuarie 2019, în staff-ul lui Lionel Scaloni, după ce a fost director sportiv la Racing Club şi la Valencia. “El Raton” a jucat pentru Ferro Carril Oeste, River Plate, Napoli, AC Milan, Valencia, Real Zaragoza şi Racing Club. Are 115 selecţii în naţionala Argentinei, pentru care a jucat la ediţiile din 1998, 2002 şi 2006 de Campionat Mondial, şi a fost căpitanul “pumelor” de 63 de ori.

ADVERTISEMENT

Zlatko Dalic şi-a adus doi vicecampioni mondiali în staff-ul de la naţionala Croaţiei. Are patru secunzi la CM 2022

Zlatko Dalic este din octombrie 2017 selecţionerul Croaţiei şi la Campionatul Mondial din Qatar este ajutat de patru secunzi. Ivica Olic este cel mai vechi colaborator, adus în staff-ul naţionalei încă de la începutul mandatului. Fostul atacant al lui Dinamo Zagreb, ŢSKA Moscova, Hamburg, Bayern Munchen sau Wolfsburg are 104 selecţii şi 20 de goluri pentru Croaţia. Pentru o scurtă perioadă, în 2021, a părăsit staff-ul vicecampioanei mondiale din 2018, pentru a o antrena pe ŢSKA Moscova, dar a revenit lângă Dalic în vara anului trecut, înaintea Europeanului.

La 59 de ani, Dražen Ladić este bătrânul staff-ului, iar Zlatko Dalic l-a cooptat la câteva luni de la numirea la cârma naţionalei. Acesta mai fusese antrenor cu portarii în perioada 2002-2004 şi a antrenat selecţionata U21 a Croaţiei între 2006 şi 2011. Fostul portar al lui Dinamo Zagreb a fost titular la toate cele şapte meciuri ale croaţilor de la Campionatul Mondial 1998, când au cucerit medalia de bronz.

ADVERTISEMENT

În mai 2021, Zlatko Dalic l-a adus în staff pe Vedran Ćorluka, fost component al naţionalei Croaţiei la Campionatul Mondial 2018, la scurt timp după ce fundaşul îşi anunţase retragerea din cariera de fotbalist. Cu 103 selecţii la naţională, fostul fotbalist al lui Dinamo Zagreb, Manchester City, Tottenham, Bayer Leverkusen şi Lokomotiv Moscova mai are la activ trei turnee finale de Campionat European şi un Mondial.

Ultima “achiziţia” în staff-ul Croaţiei este Mario Mandžukić, care şi-a anunţat retragerea din fotbal în septembrie 2021. Două luni mai târziu, Zlatko Dalic l-a convins pe fostul vicecampion mondial să i se alăture. Cu un CV impresionant, după ce a jucat la Dinamo Zagreb, Wolfsburg. Bayern Munchen, Atletico Madrid, Juventus şi AC Milan, Mandžukić a bifat 89 de selecţii în naţională.

ADVERTISEMENT

Walid Regragui se bazează pe doi foşti internaţionali marocani

Walid Regragui a preluat naţionala Marocului în august 2022, după ce Vahid Halilhodžić a fost demis în urma problemelor cu vedetele africanilor. Selecţionerul marocanilor este ajutat, la CM din Qatar, de Rachid Benmahmoud şi Gharib Amzine.

Rachid Benmahmoud a făcut carieră în ţările arabe, iar la naţionala Marocului a bifat 16 selecţii, fiind în lotul “Leilor din Atlas” la ediţiile din 2000 şi 2002 ale Cupei Africii. Mai cunoscut e Gharib Amzine, care a jucat la Mulhouse, Strasbourg, alături de care a câştigat Cupa Franţei în 2001, şi Troyes. La naţionala Marocului are 15 selecţii şi a jucat la Mondialul din 1998 şi la Cupa Africii din 2002.

Didier Deschamps lucrează cu Guy Stéphan de 13 ani

Didier Deschamps are un singur antrenor secund în staff, alături de care colaborează încă din 2009, când o pregătea pe Marseille. Guy Stéphan a jucat în ligile inferioare din Franţa, la Guingamp, Rennes, Le Havre, Orleans şi Caen, iar la 29 de ani a fost obligat să se retragă, după ce a suferit un accident auto.

Ca antrenor, Guy Stéphan le-a pregătit pe Lyon, Bordeaux sau selecţionata U17 a Franţei, iar între 2000 şi 2002 a fost antrenorul secund al lui Roger Lemerre la naţionala mare, astfel că are în palmares trofeul de la EURO 2000, când Didier Deschamps era căpitanul “Les Bleus”. Francezul a mai fost selecţionerul Senegalului între 2002 şi 2005, ca mai apoi să-i fie secund lui Jean Tigana la Beşiktaş. În 2009, când Didier Deschamps a preluat-o pe Marseille, Guy Stéphan a fost cooptat în staff, iar cei doi au continuat să lucreze şi la naţionala Franţei.

ADVERTISEMENT