Fotbal international

Cum s-a schimbat soarta Marocului, după un scandal monstru între vedete şi fostul selecţioner! Hakim Ziyech, pionul decisiv în aducerea lui Walid Regragui

Maroc s-a calificat în optimile de finală de la Campionatul Mondial 2022, iar performanţa vine după un scandal între vedetele africanilor şi fostul selecţioner.
01.12.2022 | 19:58
Cum sa schimbat soarta Marocului dupa un scandal monstru intre vedete si fostul selectioner Hakim Ziyech pionul decisiv in aducerea lui Walid Regragui
Maroc s-a calificat în optimile de finală de la CM 2022, după un parcurs aproape perfect în grupe
ADVERTISEMENT

Într-o grupă cu Croaţia şi Belgia, vicecampioana mondială en-titre şi bronzul de la CM 2018, Maroc a reuşit să termine pe primul loc şi va juca în optimile de finală ale turneului din Qatar. Performanţa a venit la câteva luni de la un scandal monstru, care risca să rupă în două selecţionata africană.

Scandalul de la naţionala Marocului a început în preliminariile pentru Campionatul Mondial 2022. Contre între Hakim Ziyech şi Vahid Halilhodzic, fostul selecţioner

În septembrie 2021, echipele din Africa au început faza a doua din preliminariile pentru Campionatul Mondial din Qatar, iar naţionala Marocului era lovită de un scandal. Vahid Halilhodzic, selecţionerul africanilor, anunţa că Hakim Ziyech, vedeta naţionalei, a fost lăsată în afara lotului. Motivul a fost aflat abia la finalul anului, când jucătorul a fost acuzat că se preface accidentat pentru a nu juca.

ADVERTISEMENT

“Pentru prima oară în cariera mea de antrenor am văzut un jucător de naţională care nu vrea să se antreneze şi susţine că este accidentat. Toate testele arată contrariul. Nu voi tolera acest comportament”, spunea Vahid Halilhodzic, care era selecţionerul Marocului din 2019.

La Cupa Africii 2021, jucată la începutul acestui an, Hakim Ziyech nu a făcut parte din lotul Marocului. Câteva săptămâni mai târziu, jucătorul lui Chelsea îşi anunţa, la 28 de ani şi 11 luni, retragerea din naţională. “Îi înțeleg pe fani, dar nu mă voi întoarce la națională. Este decizia mea finală. Totul este clar pentru mine despre cum merg lucrurile. Mă concentrez pe clubul meu”, era anunţul marocanului.

ADVERTISEMENT

Pentru barajul cu RD Congo, Vahid Halilhodzic l-a chemat pe Hakim Ziyech, dar s-a lovit de refuzul jucătorului. În plus, Noussair Mazraoui, fundaşul lui Bayern Munchen, refuza, la rândul lui, să vină la naţională. Marocul a obţinut un egal în RD Congo şi a câştigat manşa retur, de pe teren propriu, scor 4-1. Cu o calificare la Campionatul Mondial 2022, Vahid Halilhodzic spera să aibă parte de linişte.

Conflictul cu vedetele Marocului i-a fost fatal lui Vahid Halilhodzic

Chiar dacă avea de partea lui rezultatele, Vahid Halilhodzic a ajuns să fie demis de Federaţia Marocană de Fotbal. Decizia a venit pe 11 august 2022, cu 101 zile înainte de Campionatul Mondial din Qatar.

ADVERTISEMENT

“Ținând cont de diferențele dintre federație și selecționerul Vahid Halilhodzic în ceea ce privește cel mai bun mod de a pregăti naționala pentru Cupa Mondială din Qatar, cele două părți au decis să se despartă”, era anunţul Federaţiei.

  • 3 turnee de Campionat Mondial a ratat Vahid Halilhodzic, după ce a calificat naţionala şi a fost demis ulterior, înaintea turneului final (2010 – Coasta de Fildeş, 2018 – Japonia şi 2022 – Maroc)
ADVERTISEMENT

Hakim Ziyech şi Noussair Mazraoui au revenit la naţională după numirea lui Walid Regragui

La 20 de zile de la demiterea lui Vahid Halilhodzic, Walid Regragui era anunţat drept noul selecţioner al Marocului. Mutarea a fost pe placul lui Hakim Ziyech, care a revenit imediat la naţională, pe care o părăsise în februarie. La scurt timp a fost urmat şi de Noussair Mazraoui. Presa locală chiar a speculat varianta că cei doi jucători au fost chestionaţi în privinţa numelui viitorului selecţioner.

Atmosfera de la naţionala Marocului s-a schimbat imediat şi rezultatele au apărut. Cu 2 victorii şi 1 remiză înaintea turneului final din Qatar, marocanii au făcut spectacol la CM 2022. După 0-0 cu Croaţia, vicecampioana mondială, în prima etapă din Grupa F, africanii le-au învins pe Belgia şi pe Canada, iar Hakim Ziyech a fost omul cheie în toate meciurile.

“Este incredibil. Mulţi spuneau că este un jucător cu care lucrezi greu, dar am văzut altceva. Dacă îi oferi încredere, devine jucătorul care este în stare să moară pentru tine. Asta i-am oferit şi el m-a recompensat”, spunea Walid Regragui, după Belgia – Maroc 0-2.

Calificată, de pe primul loc din Grupa F, în optimile de finală, Maroc va întâlni ocupanta locului 2 din Grupa E. Astfel, pentru africani există posibilitatea unui duel chiar cu Germania. Este pentru a doua oară când selecţionata africană ajunge în optimile de finală ale unui Campionat Mondial, după ediţia din 1986.

ADVERTISEMENT