News

Ajutorul de deces în 2023. Se dau bani mai mulți pentru înmormântare de la Casa de Pensii. Cât este suma

Cuantumul ajutorului de deces a crescut în 2022, iar acum acest cuantum va crește inclusiv și în 2023, potrivit datelor oficiale prezentate de autorități.
09.01.2023 | 20:21
Ajutorul de deces in 2023 Se dau bani mai multi pentru inmormantare de la Casa de Pensii Cat este suma
Cât e ajutorul de înmormântare. Foto: Piaxabay
ADVERTISEMENT

Potrivit autorităților, cuantumul ajutorului de deces în cazul morții a fost majorat la începutul anului 2023.

Ajutorul de deces în 2023, câți bani se dau

Ajutorul se acordă în cazul morții pensionarului sau asiguratului, precum și în cazul decesului unui membru al familiei pensionarului sau asiguratului, chiar dacă mortul nu avea calitatea de asigurat sau pensionar.

ADVERTISEMENT

În consecință, casele de pensii vor plăti mai mult în contul ajutoarelor de deces, cuantumul fiind deja majorat de la 1 ianuarie 2023.

”Începând cu data de 01 ianuarie 2023, cuantumul ajutorului de deces a crescut de la 6.095 lei, cât a fost în anul 2022, la 6.789 lei, în cazul decesului asiguratului sau pensionarului.

ADVERTISEMENT

În cazul decesului unui membru de familie al persoanei asigurate sau al pensionarului, valoarea ajutorului de deces este de 3.395 lei, comparativ cu 3.048 lei, în anul 2022”, au explicat reprezentanții Casei Județene de Pensii Olt, potrivit Adevărul.

Ajutorul în cazul unui deces al unei persoane care nu era pensionar sau asigurat e jumătate din cel menționat mai sus.

ADVERTISEMENT

Pentru a beneficia de acest ajutor de înmormântare e nevoie de o cerere, cu mențiunea că ajutorul se acordă pentru o singură persoană. Oamenii care solicită acest ajutor pot fi soț, soție, copil, părinte sau oricare altă persoană care dovedește că a suportat cheltuielile de deces.

Cererea pentru ajutorul de deces se depune la Casa Județeană de Pensii, dosarul fiind alcătuit din cerere pentru acordarea ajutorului de deces, certificat de deces (original şi copie), act de identitate al solicitantului (original şi copie), acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original şi copie).

ADVERTISEMENT

Doar în județul Olt, Casa Județeană de Pensii a acordat în 2022 5.732 de ajutoare de deces, în valoare totală de 34.077 milioane de lei. Dintre persoanele decedate majoritatea au fost pensionari, mai exact 5.310, în timp ce 179 de persoane decedate erau persoane asigurate. 243 de morți erau membru al familiei (soț, soție, părinte, copil) al pensionarului sau asiguratului.

ADVERTISEMENT
Tags: