News

Alegeri parțiale în SUA. Ce se întâmplă dacă un candidat contestă rezultatele scrutinului

Democrații și republicanii sunt deja pregătiți pentru cazul în care decid să conteste rezultatele alegerilor parțiale de marți
08.11.2022 | 19:03
Alegeri partiale in SUA Ce se intampla daca un candidat contesta rezultatele scrutinului
SUA are până în prezent un număr mic de condamnări pentru fraude electorale Foto: The Washington Post, AP, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Suma de bani pe care atât democrații, cât și republicanii au strâns-o pentru a plăti pentru litigii legate de alegeri a depășit în acest moment ciclurile electorale anterioare.

Ce se întâmplă dacă un candidat contestă rezultatele alegerilor

Într-un an în care o serie de candidați republicani aflați pe buletinul de vot și-au exprimat convingerea că alegerile din 2020 au fost furate în detrimentul fostului președinte Donald Trump, cercetătorii care studiază administrația și dreptul electoral urmăresc îndeaproape dacă vreun candidat decide să conteste rezultatele alegerilor parțiale.

ADVERTISEMENT

Deși în fiecare stat există numeroase verificări procedurale pentru a se asigura că în cele din urmă candidatul care a obținut majoritatea voturilor este învestit în funcție, semănarea neîncrederii în procesul electoral care a dus la atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA se manifestă și în unele state înainte de alegerile din 8 noiembrie 2022, scrie TIME.

În cazul în care candidații vor să conteste rezultatele, unii pot solicita renumărarea voturilor. De asemenea, ei ar putea alege să dea în judecată un administrator electoral, dar probabilitatea de a câștiga după contestarea unei curse este încă redusă din cauza proceselor de vot securizate.

ADVERTISEMENT

Unii pot alege să depună o contestație electorală împotriva adversarului lor – un proces juridic separat în care un candidat învins poate face apel la o instanță desemnată (care variază în funcție de stat) dacă dorește să conteste rezultatele alegerilor sau modul în care au fost administrate alegerile.

Dar aceste contestații sunt, de asemenea, dificil de câștigat.

Potrivit cercetătorilor, riscurile cele mai semnificative sunt reprezentate de candidații care sporesc neîncrederea în procesul electoral și de faptul că cei însărcinați cu certificarea rezultatelor alegerilor nu își îndeplinesc sarcinile.

ADVERTISEMENT

Frauda electorală este foarte rară în SUA. Heritage Foundation, un grup de cercetare de dreapta din Washington, a documentat doar 1.191 de condamnări pentru fraudă electorală începând cu 1992 – din sute de milioane de voturi exprimate.

Când și cum se desfășoară renumărarea voturilor

Mecanismele de contestare a unei alegeri variază în funcție de stat, dar, în general, în termen de un anumit număr de zile de la alegeri, un candidat poate solicita renumărarea voturilor.

ADVERTISEMENT

În unele state, un candidat poate solicita renumărarea doar dacă diferența de voturi dintre candidați scade sub un anumit procent.

În Texas, de exemplu, un candidat poate solicita renumărarea voturilor doar dacă diferența dintre voturile primite de el și de adversarul său este mai mică de 10%.

În mod obișnuit, candidatul trebuie să plătească pentru renumărare.

În alte state, o renumărare este declanșată automat și plătită de stat atunci când o cursă este foarte strânsă – în Minnesota, de exemplu, acest lucru se întâmplă atunci când rezultatele pentru anumite curse sunt în limita a 0,25% – sau un candidat poate solicita o renumărare și o poate plăti dacă marja este mai mare.

În unele state, candidații care pierd nu pot solicita renumărarea voturilor, dar statul va efectua automat o renumărare dacă rezultatele se află într-o marjă foarte mică – în Florida, de exemplu, această marjă este de 0,5% din totalul voturilor exprimate pentru a declanșa o renumărare automată.

O astfel de renumărare a început în Florida în 2000 pentru a decide cursa prezidențială dintre George W. Bush și Al Gore, până când Curtea Supremă a intervenit și a pus capăt efectiv renumărării, oferindu-i președinția lui Bush.

Litigii postelectorale

Candidații au, de asemenea, opțiunea de a intenta un proces dacă contestă rezultatele alegerilor sau dacă nu sunt mulțumiți de renumărarea voturilor.

Din 2020, numărul de curse electorale contestate și numărul de litigii legate de alegeri depuse a crescut.

În cele 18 luni care au trecut de la alegerile din 2020, partidele democrat și republican au strâns peste 121 de milioane de dolari dedicate litigiilor și costurilor de renumărare a voturilor, spune Derek Muller, profesor de drept la Universitatea din Iowa, ale cărui cercetări se concentrează pe dreptul electoral, pe baza unei analize a datelor Comisiei Electorale Federale.

Aceste fonduri sunt accesibile candidaților prin intermediul Comitetului Național Republican sau al Comitetului Național Democrat. În 2020, partidele au colectat 85 de milioane de dolari, spune Muller.

Rar se întâmplă ca litigiile postelectorale să aibă succes.

Trump, de exemplu, a intentat 62 de procese legate de pierderea alegerilor din 2020. Multe dintre ele au fost respinse de judecătorii statali sau federali și niciunul nu a modificat rezultatul sau nu a dezvăluit vreo fraudă sau probleme electorale semnificative.

Probleme legate de certificare

Renumărarea voturilor sau litigiile nu modifică adesea rezultatele alegerilor, dar experții spun că riscul mai mare pentru democrație este dacă administratorii electorali a căror datorie este de a certifica rezultatele alegerilor aleg să nu respecte regulile stabilite înainte de alegeri.

În cazul în care un administrator electoral refuză să certifice rezultatele unor alegeri corecte, ar putea împiedica sau întârzia procesul de desemnare a candidatului care a câștigat și ar putea lipsi de drepturi alegătorii care au votat în mod legal.

De asemenea, ar putea conferi o falsă legitimitate teoriilor conspirației atunci când persoane al căror rol este de a certifica rezultatele alegerilor pun la îndoială procesul.

Anul acesta, districtul Otero, din New Mexico, a ajuns pe prima pagină a ziarelor naționale când comisarul Couy Griffin a declarat că nu va certifica rezultatele alegerilor primare.

Curtea Supremă a statului a intervenit și a forțat districtul să certifice rezultatele, ceea ce a făcut în cele din urmă la 17 iunie, cu un vot de 2-1, Griffin votând împotrivă. Griffin, care se afla la Capitoliu pe 6 ianuarie, a fost ulterior destituit din funcție pentru că a fost implicat în revoltă.

Impactul mai larg al contestării rezultatelor

În octombrie, candidatul republican la funcția de guvernator al Arizonei, Kari Lake, care susține că alegerile din 2020 au fost “furate”, a fost întrebată dacă va accepta rezultatele propriei sale curse electorale.

“Voi câștiga alegerile și voi accepta acest rezultat”, a răspuns Lake.

Lake este unul dintre sutele de candidați de pe buletinele de vot care au afirmat că alegerile din 2020 au fost furate de Trump, în state de la Oregon la Florida (o analiză realizată de CBS News a descoperit peste 300 de “negaționiști ai alegerilor” care candidează pentru funcții de stat și federale).

O analiză realizată de FiveThirtyEight a constatat că 117 candidați republicani la funcții publice care au negat categoric rezultatele alegerilor din 2020 au cel puțin 95% șanse de a-și câștiga locurile.

Dacă va câștiga, de exemplu, Lake va supraveghea alegerile din 2024 în Arizona. “Asta este o tâmpenie totală”, a declarat Lake când a fost întrebată despre îngrijorările că ar putea trece peste voința alegătorilor în 2024.

“Voi certifica alegerile din 2024. Știți de ce? Pentru că vom avea proiecte de lege privind integritatea alegerilor care vor fi adoptate și care vor consolida legile noastre electorale, care vor elimina lacunele care permit fraudarea. Până la alegerile din 2024, vom avea alegeri cinstite în Arizona, punct.”

ADVERTISEMENT
Tags: