News

Alegeri Republica Moldova. Luptă strânsă între Igor Dodon şi Maia Sandu. Ce spun sondajele

13.11.2020 | 18:52
Alegeri Republica Moldova Lupta stransa intre Igor Dodon si Maia Sandu Ce spun sondajele
ADVERTISEMENT

Alegătorii din Republica Moldova își vor alege președintele pe 15 noiembrie, în cel de-al doilea tur de scrutin al prezidențialelor care ar trebui să decidă direcția către care se va orienta politica țării.

Turul doi îi va pune față în față pe președintele pro-rus Igor Dodon și politicianul pro-UE Maia Sandu, pe care a învins-o în urmă cu patru ani, dar care a fost câștigătoarea primului tur al prezidențialelor din acest an.

ADVERTISEMENT

Sondajele de opinie spun că va fi o cursă extrem de strânsă, diferențele dintre cei doi candidați fiind extrem de mici, încadrându-se practic în marja de eroare.

Principalii lideri politici din Republica Moldova, susținere pentru Maia Sandu

Chiar dacă Igor Dodon a reușit să-l învingă pe principalul său rival, Vlad Plahotniuc, fostul oligarh de vârf al țării, acum autoexilat în Turcia, printr-o alianță cu partidele pro-UE vara trecută, Maia Sandu este acum susținută de o coaliție extrem de diversă de partide. Alături de propriul Partid Acțiune și Solidaritate (PAS) și de celălalt partid pro-UE PPDA, ea este susținută și de politicieni mai controversați, precum liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi.

ADVERTISEMENT

Practic toți principalii politicieni ai Republicii Moldova, cu excepția lui Ilan Șor, și-au exprimat susținerea față de Sandu în ultima săptămână, semn al așteptărilor lor legate de scrutinul din 15 noiembrie, scrie bne IntelliNews.

Partidul Democrat condus de fostul prim ministru Pavel Filip a ieșit chiar din coaliția de guvernământ cu socialiștii lui Dodon, pregătindu-se pentru negocieri pentru a intra într-o nouă coaliție de guvernământ.

ADVERTISEMENT

Ambii candidați la președinție au promis să facă pași spre alegeri anticipate, fiecare dintre ei așteptând să-și consolideze sprijinul parlamentarilor.

Ce spun sondajele de opinie?

Jurnal.md citează două sondaje de opinie, iar ambele spun că oricare dintre cei doi candidați ar putea fi următorul președinte al Republicii Moldova.

ADVERTISEMENT

Maia Sandu ar primi 51,5% din voturi, depășindu-l pe Igor Dodon, pentru care ar vota 48,5% dintre alegători, arată rezultatele sondajului realizat de către CBS-Axa, la comanda Watchdog.md. Un alt sondaj îl dă drept câștigător pe Igor Dodon cu 50,5%dintre voturi, iar Maia Sandu ar urma să adune doar 49,5% dintre sufragii. Sondajul a fost efectuat de către Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova.

Potrivit primului sondaj citat, peste 83% dintre respondenți sunt siguri că vor participa la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, iar puțin peste 5% au spus că nu vor merge la vot. Nu au participat însă la sondaj cetățenii moldoveni din diaspora.

Sondajul a fost realizat prin telefon, în perioada 3-7 noiembrie, pe un eșantion de 1.086 de persoane de pe teritoriul Republicii Moldova. Cercetarea, finanțată de European Endowment for Democracy și Ambasada Olandei, are o marjă de eroare de 3%.

În ce privește cercetarea realizată de Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova, aceasta a arătat și către ce formațiune politică s-ar îndrepta sufragiile moldovenilor, dacă duminică ar fi alegeri parlamentare.

Astfel, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova ar acumula cele mai multe voturi – 31,9%, fiind urmat de către PAS cu 17,8%, Partidul Politic Șor – 8,2 %, Partidul Nostru – 8%, Partidul Platforma DA – 4,6%, Partidul Democrat din Moldova – 2,5%, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova – 1,7%.

Potrivit sursei citate, la acest sondaj au participat 1.077 de persoane din 81 de localități.

Mai mulți observatori pentru turul doi al prezidențialelor

Al doilea tut al alegerilor prezidențiale va fi monitorizat de 185 de observatori în plus, 23 dintre ei fiind observatori internaționali. Aceștia au fost acreditați de către Comisia Electorală Centrală, transmite agenția de presă IPN.

Observatorii au dreptul să asiste la toate operațiunile electorale, la ședințele organelor electorale, inclusiv în ziua alegerilor, fără a interveni în procesul electoral sau în alte aspecte electorale și să informeze președintele organului electoral despre neregulile observate.

Aceeași observatori au acces la informațiile cu caracter electoral, la listele electorale, la procesele verbale întocmite de organele electorale, iar efectuarea filmărilor foto și video pot fi realizate cu înștiințarea președintelui organului electoral, fără a pune în pericol secretul și securitatea votării.

Observatorii nou acreditați se adaugă celor 2.197 de observatori care au primit acreditare pentru primul tur de scrutin și care își pot continua activitatea de observare și monitorizare a alegerilor și în cadrul celui de-al doilea tur, mai precizează sursa citată.

ADVERTISEMENT