News

Alegerile prezidenţiale din Iran, reacții controversate. Ce spun liderii internaționali

Reacții pro și contra, după alegerile prezindențiale din Iran. Seyyed Ebrahim Rais al-Sadati a fost ales președinte.
20.06.2021 | 18:12
Alegerile prezidentiale din Iran reactii controversate Ce spun liderii internationali
Alegerile prezidenţiale din Iran, reacții controversate. Ce spun liderii internaționali. Foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Seyyed Ebrahim Rais al-Sadati a câştigat alegerile prezidenţiale din Iran. Ultraconservatorul a obținut 61,95% din voturi din primul tur, potrivit rezultatelor anunţate sâmbătă.

Alegerile din Iran au creat imediat un val de reacții. Statele Unite și Israelul au contestat vehement rezultatul scrutinului, în timp ce liderii Rusiei, Siriei sau Turciei l-au felicitat pe noul președinte.

ADVERTISEMENT

Purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american a transmis că “iranienii au fost privaţi de dreptul lor de a-şi alege proprii lideri printr-un proces electoral liber şi echitabil”. Acesta a adăugat că americanii vor continua să participe la discuţiile privind programul nuclear iranian, conform Știrile Pro TV.

Israel contestă alegerile din Iran

Alegerea lui Seyyed Ebrahim Rais al-Sadati la prezidenţialele din Iran “ar trebui să provoace serioase îngrijorări” în întreaga lume, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului israelian de Externe.

ADVERTISEMENT

Acesta l-a acuzat pe Seyyed Ebrahim Rais al-Sadati că este “angajat în favoarea programului nuclear militar” iranian.

Reacția lui Vladimir Putin după alegerile din Iran

“Relaţiile dintre ţările noastre sunt în mod tradiţional amicale şi de bună vecinătate.

Sper că acţiunile dumneavoastră în această înaltă funcţie vor contribui la dezvoltarea în continuare a cooperării bilaterale constructive în diverse domenii, precum şi a parteneriatului nostru în dosarele internaţionale.

ADVERTISEMENT

Aceasta răspunde în întregime intereselor popoarelor rus şi iranian şi merge în direcţia consolidării securităţii şi stabilităţii regionale”, a declarat preşedintele rus, Vladimir Putin, într-o telegramă adresată lui Seyyed Ebrahim Rais al-Sadati, potrivit Kremlinului..

Liderii din Turcia și Siria l-au felicitat pe Ebrahim Rais

Preşedintele Bashar Al-Assad i-a adresat în numele său şi în numele poporului sirian cele mai calde felicitări preşedintelui ales, urându-i succes în noile sale responsabilităţi şi în continuarea abordării de pe poziţiile Revoluţiei Islamice în gestionarea ţării, (…) în faţa planurilor şi presiunilor” externe, într-o telegramă publicată pe site-ul preşedinţiei siriene.

ADVERTISEMENT

De asemenea, preşedintele sirian şi-a exprimat dorinţa “de a colabora cu preşedintele ales pentru întărirea relaţiilor bilaterale bazate pe decenii lungi de prietenie, de înţelegere reciprocă şi interese comune”.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, l-a felicitat, de asemenea, pe Seyyed Ebrahim Rais al-Sadati. “Cooperarea dintre popoarele noastre va fi întărită”, a afirmat acesta.

ADVERTISEMENT