News

Alertă cod galben de vânt puternic în cinci judeţe şi informare de ploi în aproape toată ţara. ANM spune că vremea rea ţine până joi seara

Vremea se schimbă radical. ANM a emis un cod galben de vânt puternic şi o informare de ploi, care până joi vor cuprinde toată ţara.
15.03.2023 | 11:00
Alerta cod galben de vant puternic in cinci judete si informare de ploi in aproape toata tara ANM spune ca vremea rea tine pana joi seara
Cod galben de vânt şi informare de ploi, în aproape toată ţara
ADVERTISEMENT

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de intensificări ale vântului, valabilă până joi seara în cinci judeţe din vestul ţării, precum şi o informare de intensificări ale vântului şi precipitaţii moderate cantitativ, ce vizează cea mai mare parte a teritoriului României.

Ploi în aproape toată ţara, mai bine de 24 de ore

Potrivit ANM, în intervalul 15 martie, ora 18:00 – 16 martie, ora 18:00, în judeţele Arad, Bihor, Caraş-Severin, Satu Mare şi Timiş, pe fondul intrării în vigoare a Codului galben, local şi temporar, mai ales în zona de câmpie din Crişana şi Banat, vor fi intensificări ale vântului cu viteze de peste 55 – 60 km/h.

ADVERTISEMENT

De asemenea, pentru perioada 15 martie, ora 16:00 – 16 martie, ora 20:00, meteorologii au emis o informare de vreme rea în aproape toată ţara. Astfel, precipitaţiile se vor extinde treptat dinspre vest şi vor cuprinde cea mai mare parte a ţării. Vor fi ploi, iar în noaptea de miercuri spre joi (15/16 martie) şi în prima parte a zilei de joi în dealurile vestice, dar şi în zonele mai joase din Maramureş, Transilvania şi nord-vestul Moldovei se vor semnala şi lapoviţe şi ninsori.

La munte, din seara zilei de miercuri, vor predomina ninsorile şi se va depune strat nou de zăpadă, local mai consistent în Carpaţii Occidentali şi vestul Carpaţilor Meridionali. Pe alocuri, cantităţile de apă vor depăşi 10 – 15 l/mp. Vântul va avea intensificări temporare în regiunile vestice, iar din dimineaţa zilei de joi şi în cele estice, sud-estice, precum şi pe crestele montane, cu viteze în general de 45 – 55 km/h.

ADVERTISEMENT

La începutul săptămânii, Administraţia Naţională de Meteorologie a publicat prognoza meteo pe două săptămâni, în care se arăta că luna martie va aduce o vreme capricioasă, cu zile foarte calde combinate cu zile cu temperaturi care coboară până la minus 2 grade Celsius.

Astfel, meteorologii transmit că ”regimul termic se va situa peste normele climatologice, însă în prima săptămână vor fi alternanțe semnificative de la o zi la alta. Media regională a temperaturilor maxime va oscila între 10 și 16 grade, iar a celor minime va crește de la -2 grade în prima noapte, până spre 4 grade în 16 martie, ca ulterior să scadă la 0 grade”. Pentru a doua parte a intervalului sunt prognozate temperaturi de 14-17 grade, cu minime de 3-5 grade. Ploile sunt ridicate ca și probabilitate în perioada 16-17 martie, și cel mai ridicate după 25-26 martie.

ADVERTISEMENT

Pentru Moldova, ANM transmite că ”temperatura aerului va avea variații mai ales în prima săptămână (13 – 19 martie), când sunt estimate medii ale valorilor maxime cuprinse între 7 și 16 grade, cu cele mai scăzute valori în 16 martie, iar minimele vor oscila între -2 și 2 grade”. Temperaturile scad spre finele lunii martie la o medie de 12-14 grade Celsius, iar minimele pe timp de noapte vor oscila între 2-4 grade Celsius. Cresc și aici șansele de ploi după 21 martie.

În Oltenia, specialiștii ANM transmit că ”regimul termic se va situa peste normele climatologice, însă în prima săptămână vor fi alternațe semnificative de la o zi la alta. Media regională a temperaturilor maxime va oscila între 9 și 16 grade, cu cele mai scăzute valori la mijlocul săptămânii (în data de 16 martie) iar a celor minime va crește de la -2 grade în prima noapte, până spre 3 grade în 16 martie, ca ulterior să scadă la 0 grade”. Și aici va ploua după 16-17 martie.

ADVERTISEMENT

La munte temperaturile rămân scăzute, de doar 6-7 grade în medie, însă ”se va răci până la o medie de -1 grad în 16 martie, iar spre finalul săptămânii se va reveni la valori de 6…8 grade”. Meteorologii mai transmis că ”pentru a doua săptămână de prognoză tendința generală va fi de scădere ușoară până la o medie a valorilor maxime de 3…4 grade. În ceea ce privește evoluția temperaturilor minime, media va fi în general negativă, de -3…0 grade, cu valori mai scăzute în perioada 16 – 18 martie, când sunt prognozate minime de -6…-4 grade”.

ADVERTISEMENT