News

Alertă de călătorie în Bulgaria, emisă de MAE. Restricții de circulație la mai multe puncte de frontieră

MAE a emis o alertă de călătorie pentru Bulgaria. Aceasta îi vizează pe românii care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în acest stat.
28.03.2023 | 21:11
Alerta de calatorie in Bulgaria emisa de MAE Restrictii de circulatie la mai multe puncte de frontiera
MAE, alertă de călătorie pentru Bulgaria. Punctele de frontieră cu restricții de circulație. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Alertă de călătorie în Bulgaria, emisă de MAE. După problemele din Germania și Franța, țări paralizate de greve și proteste, și într-un stat vecin au loc evenimente de interes pentru români.

MAE, alertă de călătorie pentru Bulgaria. Punctele de frontieră cu restricții de circulație

Într-un comunicat postat pe site-ul oficial, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) îi informează pe cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Bulgaria despre o serie de mișcări sociale din acest stat.

ADVERTISEMENT

Mai exact, în perioada 29 – 31 martie, Asociaţia Naţională a Producătorilor de Cereale va organiza activităţi de protest. Vor fi afectate punctele de control la trecerea frontierei Kardam (corespondent PCTF Negru Vodă), Silistra ferry (corespondent PCTF Ostrov), Ruse (corespondent PCTF Giurgiu) şi Vidin (corespondent PCTF Calafat).

Va fi blocat cu tehnică agricolă accesul auto, dar și circulaţia rutieră pe drumurile republicane (naţionale sau europene) adiacente/aferente. În acest context, ”MAE le recomandă cetățenilor români să urmărească cu atenție situația din zonele respective. Șoferii să respecte strict semnalizarea rutieră temporară montată și indicațiile/semnalele organelor de control aflate la fața locului”.

ADVERTISEMENT

În timpul protestelor, unele categorii de drumuri ar putea să fie închise circulației rutiere. La fel s-ar putea întâmpla și cu circulația prin PCTF (punctele de frontieră) menționate. Nu e exclus să se formeze cozi de autovehicule, în special de TIR-uri.

Sfaturi pentru românii aflați în Bulgaria ca turiști

MAE vine și cu sfaturi pentru românii aflați ca turiști în zonă. Li se recomandă acestora să se asigure că dețin suficiente resurse de combustibil, apă și alimente și că mențin în stare de funcționare mijloacele mobile de comunicare.

ADVERTISEMENT

Companiilor de transport internațional de marfă sau pasageri din România li se recomandă să ia măsurile adecvate ”în vederea organizării temeinice a itinerariilor de deplasare, prin luarea în considerare a posibilității înregistrării unor timpi măriți de așteptare la trecerea frontierei bulgare și prin asigurarea resurselor necesare de apă și alimente persoanelor transportate”.

MAE mai punctează importanța informării corecte a șoferilor români, achiziționării din timp a vinietelor electronice și achitării conforme a taxelor de drum tip TOLL pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din Bulgaria, în conformitate cu legislația în vigoare.

ADVERTISEMENT

Ministerul mai anunță că informații suplimentare pot fi accesate astfel:

  • cu privire la starea actuală a drumurilor – pe aplicația gratuită LIMA www.lima.api.bg, de pe pagina web a Agenției ”Infrastructura Rutieră” – www.api.bg și la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop;
  • cu privire la e-vigneta și sistemul e-TOLL – pe site-ul www.bgtoll.bg;
  • cu privire la situația circulației prin punctele de trecere a frontierei bulgare – pe site-ul www.mvr.bg;
  • cu privire la situația zborurilor pe aeroportul din Sofia – www.sofia-airport.eu;
  • cu privire la starea vremii – pe site-ul www.weather.bg;
  • cu privire la regimul vamal, la intrarea în R. Bulgaria dinspre R. Turcia – pe site-ul www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Condiții de călătorie în R. Bulgaria, titlul Reglementări vamale) și pe site-ul Agenției ”Vămi” din R. Bulgaria – www.customs.bg.

De asemenea, românii pot cere asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS).

ADVERTISEMENT