Poliția franceză evacuează oamenii, după o alertă cu bombă la Versailles. Este al doilea obiectiv turistic din Franța vizat de o alertă teroristă sâmbătă, după muzeul Luvru. Franța se află de vineri în stare de alertă „atac de urgență”. Problemele vin pe fondul stării de tensiune din rândul populației musulmane, generată de situația de război dintre Israel și Hamas.
Muzeul Luvru a fost închis, așadar, ”din motive de securitate”, în timp ce Franța este în alertă maximă după atacul din Arras. Comunitatea palestiniană din Franța este revoltată pentru că i-a fost interzis dreptul de a susține pe străzi gruparea teroristă Hamas, astfel că autoritățile franceze se tem la ce e mai rău.
Se pare că oficialii de la Luvru au primit un mesaj scris prin care erau avertizați că ceva cumplit se va întâmpla. ”Luvru a primit un mesaj scris în care se afirma că există un risc pentru muzeu și vizitatori. Am hotărât… să-l evacuăm și să-l închidem pentru ziua respectivă, în timp ce efectuăm verificările necesare”, a transmis purtătorul de cuvânt al muzeului.
Conform polițiștilor francezi ar fi vorba despre un posibil atentat cu bombă, în timp ce guvernul francez a anunțat mobilizarea a 7.000 de soldați din forța Sentinelle în toată țara, pentru a preveni orice atentat terorist. Francezii se tem că războiul dintre Israel și Hamas ar putea fi ”importat” în Franța, astfel că Parisul a intrat deja în stare de alertă.
Starea de alertă pentru ”atac de urgență” e cel mai înalt nivel al sistemului Vigipirate, care permite mobilizarea excepțională de resurse într-un timp limitat, în caz de atentat terorist sau alte incidente similare. Operațiunea Sentinelle a luat naștere în 2015, după atacurile de la Charlie Hebdo și Hyper Cacher.
Au trecut 230 de ani de la deschiderea faimosului muzeu Luvru, considerat printre cele mai mari din lume. Inițial era o fortăreață construită în perioada medievală și a devenit palat regal în secolul XIV-lea sub Carol al V-lea. A devenit muzeu public din 1793, clădirea gigantică având o suprafață de 20.000 de metri pătrați și găzduiește 35.000 de lucrări.
Printre cele mai faimoase lucrări expuse la Luvru se numără Mona Lisa de Leonardo da Vinci. Luvru fusese construit în secolul XII ca o fortăreață la marginea orașului, pentru a proteja Parisul de invadatori. A fost transformat în reședința regilor Franței de către Ludovic al XIV-lea, și a rămas așa mai multe secole.
După uciderea profesorului din Arras de către un tânăr radicalizat care a strigat Allahu Akbar când a comis crima, președintele Emmanuel Macron și ministrul de interne Gerald Darmain au anunțat toleranță zero pentru teroriști și au recunoscut că Franța are o problemă reală cu antisemitismul, mai ales după atacul teroriștilor de la Hamas din 7 octombrie.
”De sâmbătă şi de la masacrele teroriste din Israel, s-au înregistrat peste o sută de acte antisemite, în principal tag-uri şi svastici, dar şi insulte şi avem persoane arestate cu un cuţit la intrarea în şcoli sau a unei sinagogi şi o dronă care a survolat un lăcaş de cult evreiesc”, a declarat Darmanin.
În ultimele zile au fost arestate 24 de persoane, majoritatea palestinieni, care au ieșit pe străzi pentru a se răfui cu forțele de ordine. ”Cauza palestiniană este una absolut respectabilă, Franţa a considerat întotdeauna că avem nevoie de două state, unul israelian şi unul palestinian, dar dacă este vorba de o demonstraţie de susţinere pentru Hamas, răspunsul este nu”, a punctat ministrul francez.