News

Alertă medicală în România! Avem cele mai multe cazuri din Europa

Este alertă medicală în România. Institutul Național de Sănătate Publică anunță că suntem pe primul loc la numărul cazurilor de rujeolă.
16.03.2024 | 15:05
Alerta medicala in Romania Avem cele mai multe cazuri din Europa
Alertă medicală în România. Foto (descriptiv) Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Este alertă medicală în România, în contextul creșterii alarmante a numărului de cazuri de rujeolă. Institutul Național de Sănătate Publică anunță că țara noastră este pe primul loc la numărul de îmbolnăviri.

Alertă medicală în România! Suntem pe primul loc la numărul cazurilor de rujeolă

Medicii trag un semnal de alarmă și spun că, de la începutul anului și până la data de 10 martie 2024, au fost fost înregistrate 8.000 de cazuri de rujeolă sau pojar, așa cum mai este cunoscută această boală contagioasă. În intervalul specificat au murit opt persoane.

ADVERTISEMENT

Cele mai multe dintre îmbolnăviri au fost confirmate în județele Brașov și Mureș. Specialiștii susțin că fenomenul creșterii numărului de cazuri are loc în urma mișcării împotriva vaccinării.

Amintim că încă din decembrie 2023, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă. În plus, oficialii au recomandat vaccinarea începând cu vârsta de un an, însă poate fi făcută și în cazul copiilor care au între 9 și 11 luni.

ADVERTISEMENT

Vaccinul ROR poate fi făcut de medicii de familie, fiind compensat 100% la minori. Odată administrat serul, copiii pot fi protejați de trei boli: rujeolă, oreion, dar și rubeolă, conform Ministerului Sănătății.

Când este recomandată a doua doză de vaccin

A doua doză de vaccin ROR este recomandată la vârsta de 5 ani, pentru a evita infectarea cu aceste boli ori complicațiile care pot apărea în urma lor. Ministerul Sănătății atrage atenția asupra faptului că vaccinarea cu prima doză se află pe un trend descrescător de mai bine de 10 ani.

ADVERTISEMENT

La nivelul întregii țări, acoperirea cu prima doză este de 78%, iar cu a doua doză de 62%. Fiind o boală infecțioasă, pojarul se transmite rapid mai ales în rândul copiilor nevaccinați. În anumite cazuri pot apărea complicații grave.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a vorbit despre aceste riscuri, în luna februarie. „Rujeola sau pojarul e una dintre bolile cele mai transmisibile. Ea poate să aibă două consecințe: în primul rând că, dacă nu îți vaccinezi copilul, riscul de a se îmbolnăvi la o vârstă mai mare decât cea la care se îmbolnăvesc, de obicei, copiii și fac forme relativ ușoare, este crescut.

ADVERTISEMENT

În loc să te îmbolnăvești, să zicem, la doi-trei ani, cum se întâmpla pe vremuri când nu exista vaccin, te îmbolnăvești la 14, 16 ani sau la 18 ani. Când forma de boală e mult mai gravă sau te îmbolnăvești ca adult și, din nou, forma e foarte gravă la adult. Iar pe de altă parte, cei care se îmbolnăvesc de rujeolă au un risc – unul la 1000 de cazuri ajung să facă o boală foarte gravă. Se numește panencefalită sclerozantă subacută. O boală care este, din păcate, mortală. Apare la câțiva ani după infecția cu virusul rujeolic”, declara Alexandru Rafila, potrivit România TV.

ADVERTISEMENT