News

Alertă pe șosele! Ce vor face noile aparate radar. Șoferii vitezomani nu mai au scăpare

Noile radare cu care va fi dotată Poliția Română vor depista șoferii care încalcă legea de la peste 1 kilometru, iar prețul pe bucată depășește 13.000 de euro.
14.06.2023 | 07:19
Alerta pe sosele Ce vor face noile aparate radar Soferii vitezomani nu mai au scapare
Alertă pe șosele! Ce vor face noile aparate radar. Foto: Poliția Română
ADVERTISEMENT

Șoferii vitezomani primesc o veste proastă din partea autoritățillor, pentru că polițiștii au decis să achiziționeze cele mai scumpe radare din lume. E vorba despre nu mai puțin de 250 de bucăți, aparatură de ultimă generație care măsoară viteză mașinilor de la un kilometru distanță, inclusiv pe timp de noapte.

Poliția română cumpără radare de 13.000 de euro

Radarul cu laser costă 13.000 de euro și vine la pachet cu un kit de utilizare pe timp de noapte, trepied și acumulatori. Bogdan Oproi, reprezentant al autorităților, laudă această investiție: ”Au un display mult mai generos, sunt mult mai uşor de utilizat şi ele vor veni dotate direct cu dispozitiv de filmare pe timpul nopţii”.

ADVERTISEMENT

Șoferii din România rămân printre cei mai indisciplinați din lume, cu peste 300.000 de oameni care au fost prinși și sancționați pentru viteză în doar primele 5 luni ale anului. Un șofer a reușit performanța să fie prins cu 245 kilometri la oră pe Autostrada A3 București – Brașov, în timp ce mergea spre munte.

Întrebat dacă se ferește de radare, un șofer recunoaște că oamenii în general nu joacă după reguli pe șoselele din țara noastră. ”Da! Dar totuşi păstrez limita legală…Multă lume nu prea ţine cont, mai ales dacă au maşini performante nu respectă întocmai viteza normală”, a transmis bărbatul, conform Observatornews.ro.

ADVERTISEMENT

”Conduc prudent în funcţie de trafic. De radare mă feresc, normal, ca toată lumea”, a explicat un alt șofer. Momentan, Poliția Română va înlocui doar 250 de radare din totalul de 630, însă planul e ca până la final toate radarele din România să fie de ultimă generație, iar prețul schimbării va ajunge undeva la 3.5 milioane de euro.

Cu toate că românii se urcă uneori băuți la volan și conduc cu viteză, iar la 24 de ore 5 oameni mor în accidente, recordul de viteză de pe drumurile patriei e deținut de un cetățean ceh. Acesta a fost oprit anul trecut cu o viteză record de 281 de kilometri pe oră și a rămas fără permis de conducere pentru 4 luni.

ADVERTISEMENT

Șoferul din Cehia a fost oprit de oamenii legii din Arad, la doar câțiva kilometri de la ieșirea din țară. ”281 km/h, pe un sector de drum limitat la 100 km/h – cea mai mare viteză înregistrată de aparatul radar anul acesta”, transmitea Poliția Română. Bărbatul grăbit se îndrepta spre vamă când a fost prins de polițiști.

În cele din urmă, polițiștii au aflat că individul se întorcea de la un raliu organizat în Mamaia, deci era un mare amator de viteză și senzații tari, care a uitat totuși că se află pe drum public, nu într-o cursă. Șoferul a primit o amendă de 2.900 de lei și a rămas fără permis de conducere pentru 4 luni.

ADVERTISEMENT

”Mulțumim colegilor care acționează pe Autostrada A1, care îi opresc pe cei ce ne pun în pericol pe toți”, au adăugat polițiștii. În România, de obicei autostrăzile au viteza maximă admisă de 130 km/h, în timp ce drumurile expres nu depășesc 120 km/h. Oficial, cea mai mare viteză înregistrată pe autostrăzi în România e 288 km/h, deși au existat situații în care diverși șoferi teribiliști s-au filmat în timp ce zburau cu peste 300 km/h, însă nu au fost prinși.

ADVERTISEMENT