Life

Alexandra Velniciuc, primele declarații după ce studenții UNATC l-au acuzat de abuz de putere, hărțuire și sexism pe Șerban Puiu: „Este un linșaj mediatic”

Alexandra Velniciuc, soția lui Șerban Puiu, a făcut primele declarații după ce soțului i s-au adus mai multe acuzații de către studenții de la UNATC.
04.10.2022 | 14:33
Alexandra Velniciuc primele declaratii dupa ce studentii UNATC lau acuzat de abuz de putere hartuire si sexism pe Serban Puiu Este un linsaj mediatic
Șerban Puiu, scandal cu studenții de la UNATC. Soția lui, Alexandra Velniciuc, a făcut dezvăluiri. Foto: montaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Șerban Puiu, cadru didactic în cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale (UNATC) și director artistic al Teatrului Elisabeta din București, a ajuns în urmă cu câteva zile în mijlocul unui scandal, după ce studenții săi s-au sesizat, în urma unor declarații recente ale actorului. I se aduc acuzații de hărțuire emoțională, iar soția lui, Alexandra Velniciuc, a oferit pentru FANATIK un punct de vedere cu privire la acest subiect.

Șerban Puiu, în mijlocul unui scandal, după ce a vorbit despre cum și-a început relația cu soția sa. Studenții UNATC îi aduc mai multe acuzații

În urmă cu câteva zile, publicația Cultura la Dubă a publicat un reportaj al cărui protagonist este actorul și profesorul UNATC, Șerban Puiu. Acesta poate fi citit pe larg AICI și include declarațiile mai multor studenți și foști studenți ai artistului.

ADVERTISEMENT

Aceștia îl acuză, printre altele, de hărțuire emoțională, abuz de putere și sexism. Susțin că, în calitate de cadru didactic, ar avea o atitudine nepotrivită, mult prea intruzivă în viața personală și chiar dură. Cei care au făcut declarații afirmă că profesorul le impunea cum să se îmbrace, să se conformeze sexului lor, masculin sau feminin, că erau criticați în funcție de aspectul fizic sau că modul de predare include, pe alocuri, jigniri.

Totul a pornit de la ceea ce Șerban Puiu a povestit în podcast-ul lui Cătălin Măruță, denumit: „VELNICIUC, UN CUPLU DE POVESTE”, publicat pe YouTube pe 1 august 2022, în care, de altfel, el și soția lui au avut mai multe contre. 

ADVERTISEMENT

În timp ce explica cum a început povestea de iubire din el și Alexandra Velniciuc, pe vremea în care era preparator la facultate, iar ea îi era studentă, Șerban Puiu a făcut câteva declarații controversate, din care a reieșit că, în cancelarie, profesorii discută despre aspectul fizic al studentelor.

„Cum făceam tinerii asistenți, care e mișto la tine la clasă…”, povestea Șerban Puiu.

„Deci cam ce vorbesc asistenții universitari câteodată în cancelarie”, a intervenit Cătălin Măruță.

ADVERTISEMENT

„Nu câteodată. Tot timpul. Dar a se nota, conferențiarii și profesorii nu mai vorbesc de așa ceva. Azi sunt conferențiar, nu mai vorbesc despre asta”, a explicat Șerban Puiu.

În continuarea dialogului, actorul și profesorul UNATC a povestit cum Alexandra Velniciuc nu era deloc pe placul lui, fiind „o îngâmfată”, dar că, pe atunci asistent, în prezent rector al universității,  Liviu Lucaci l-a încurajat că studenta „arată super”.

ADVERTISEMENT

Reacția UNATC și răspunsul lui Șerban Puiu

În urma declarațiilor făcute de Șerban Puiu în cadrul podcastului și al articolului menționat anterior, UNATC a transmis un comunicat în care menționează că „a consemnat cu îngrijorare afirmațiile făcute de conf.univ.dr. Puiu Șerban în spațiul public” și „condamnă fără echivoc și se delimitează total de aceste declarații publice, lipsite de suport factual și aflate în totală discordanță cu misiunea, valorile și metodele educației artistice”,

De asemenea, în comunicat se menționează că, în urma celor întâmplate, Comisia de Etică a universității s-a autosesizat.

Drept răspuns, Șerban Puiu a transmis, la rândul lui, un comunicat în care își cere scuze „tuturor persoanelor care s-au simțit lezate de glumele neinspirate”, dar și profesorului Lucaci, căruia în mod neintenționat i-a adus un prejudiciu de imagine.

„Analizând cu deplină sinceritate şi asumată responsabilitate cele afirmate în podcastul pamflet Acasă La Măruţă, am ajuns la concluzia că unele dintre afirmaţiile mele au fost total nepotrivite atât pentru mine, ca profesor, dar mai ales au creat un prejudiciu de imagine instituţiei în care m-am format şi pe care o slujesc de 25 de ani, prin urmare, consider că datorez scuze tuturor colegilor mei de o viaţă”, este o parte din mesajul transmis de Șerban Puiu, care poate fi citit integral AICI. 

Studenții UNATC, invitați să boicoteze deschiderea anului universitar: „Universitatea nu există fără noi”

În urma afirmațiilor făcute de Șerban Puiu și a apariției reportajului publicat de Cultura la Dubă, studenții de la UNATC au luat inițiativa de a boicota deschiderea anului universitar și de a nu se prezenta, în semn de solidaritate pentru colegii lor care au suferit abuzuri de orice fel.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de FILM MENU (@filmmenu)

„Deschiderea nu există fără noi. Universitatea nu există fără noi. Noi suntem beneficiarii serviciilor pe care universitatea le prestează. Iar dacă universitatea nu ne poate satisface nouă această nevoie de bază, de a ne simți în siguranță, de a nu fi abuzați (fizic, sexual, psihologic), este foarte clar că a dat greș”, este mesajul publicat pe pagina de Instagram filmemenu. 

Ce părere are Alexandra Velniciuc, soția lui Șerban Puiu, despre cele întâmplate: „Este un linșaj mediatic. Există căi legale care vor fi accesate ca să se facă lumină”

Contactată de FANATIK pentru un punct de vedere cu privire la situația în care este implicat soțul său, Alexandra Velniciuc a susținut că este vorba de „un linșaj mediatic” și că totul se va rezolva doar pe cale legală.

„Este, evident, un linșaj mediatic căruia nu vreau să-i aparțin. Este evident că bulgărele se rostogolește și întotdeauna e cuvântul meu contra cuvântului celuilalt.

Întotdeauna unul va avea un argument în plus sau un argument în minus, nu am de ce să mă bag în lupta asta. Există căi legale care vor fi accesate ca să se facă lumină”, a declarat Alexandra Velniciuc, în exclusivitate, pentru FANATIK.ro. 

Totuși, Alexandra Velnciuc și Șerban Puiu nu au început încă demersurile în acest sens și nu au luat o decizie, preferând să aplice „politica pașilor mărunți”.

„Vom acționa pe căi legale, nu contează pe cine. Nu știu dacă voi deschide un proces, nu știu care vor fi pașii. Nu știu care va fi procedura, dar, în mod cert, nu voi acționa decât cu legea în mână. Asta neînsemnând o amenințare că acționez pe cineva în judecată.

Deocamdată nu fac nimic, deocamdată aștept să văd ce se întâmplă. Politica pașilor mărunți. Să o luăm punct cu punct, să nu fim așa războinici din prima”, ne-a dezvăluit actrița Alexandra Velniciuc, soția lui Șerban Puiu.

ADVERTISEMENT