News

Alexandru Rafila intervine în criza medicamentelor: “Sunt situaţii paradoxale în care un medicament apare în depozit, dar lipsește în farmacie”. Ministrul promite măsuri

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, intervine în criza medicamentelor. Oficialul Guvernului propune măsuri pentru ameliorarea situației.
03.04.2023 | 11:58
Alexandru Rafila intervine in criza medicamentelor Sunt situatii paradoxale in care un medicament apare in depozit dar lipseste in farmacie Ministrul promite masuri
Alexandru Rafila intervine în criza medicamentelor. Soluțiile propuse de ministrul sănătății. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila a făcut noi declarații despre criza medicamentelor. Ministrul sănătății spune că nu vorbim de o problemă specific românească. Penuria se manifestă la nivelul întregii Uniuni Europene.

Alexandru Rafila intervine în criza medicamentelor. Soluțiile propuse de ministrul sănătății

În ultimele luni, pe piața farmaceutică internă s-a constatat lipsa mai multor tipuri de medicamente. Ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila explică această criză și spune că s-au constatat probleme legate de materia primă din care se fac medicamentele în toată Europa.

ADVERTISEMENT

Oficialul a promis și măsuri pentru a atenua problema. Medicul Rafila în calcul câteva schimbări astfel încât materia primă să poată fi produsă în ţară, nu în ţări din Asia.

”Mă gândesc foarte serios să venim cu o propunere concretă pentru anumite materii prime pe care am putea să le producem în ţara noastră. Lucrul acesta ar putea să ţină sub control două elemente, unul e legat de aprovizionarea cu medicamente iar al doilea e legat de politica de preţ.

ADVERTISEMENT

Antibiotice Iaşi are experienţă în producerea de substanţe active pentru antibiotice. În momentul de faţă produce un antifungic, dar în rest…toate ţările datorită comodităţii, dacă vreţi, de a produce în Asia, preţul ceva mai mic, condiţiile de mediu diferite apropos de reglementări, au preferat ca lucrurile să se întâmple acolo.

Toate ţările din UE s-au confruntat cu lipsuri în această perioadă. Acolo unde se produce substanţa activă fie nu au lucrat, fie au mărit foarte mult preţul. Lucrul ăsta a creat foarte mari perturbări pe piaţa europeană a medicamentului”, a explicat Ministrul Sănătăţii, conform News.ro.

ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila: “Sunt situaţii paradoxale în care un medicament apare în depozit, dar lipsește în farmacie”

În același timp, ministrul social-democrat a precizat şi că a identificat şi situaţii paradoxale în care un medicament există în depozit şi nu există în farmacii. O diminuare a crizei medicamentelor ca urmare a deciziilor Executivului ar putea avea efecte nu mai devreme de jumătatea acestui an, spune Rafila. Astfel de măsuri vor face parte dintr-o Hotărâre de Guvern.

”Sunt situaţii paradoxale în care în depozit apare un medicament iar în farmacie lipseşte acel medicament. Încercăm să rezolvăm toate aceste probleme, ne dorim un dialog cu organizaţiile pacienţilor care uneori sesizează lucruri care sunt mai greu de observat dintr-o zonă administrativă”, a explicat Rafila.

ADVERTISEMENT

Ministrul a amintit faptul că instituția pe care o conduce a luat deja măsuri concrete. ”Noi am luat câteva măsuri concrete. Una dintre ele se referă la eliminarea produselor care stabileau preţul de referinţă. De fapt, ele nu existau în România. Era o situaţie artificială care ducea automat la dispariţia tuturor medicamentelor din aceeaşi categorie pentru că se referenţiau la un preţ foarte mic al unui produs inexistent. Era o anomalie clară.

O altă problemă a fost legată de claw-back, taxa care era diferenţiată. Unii plăteau 15%, alţii 20%, mă refer la cei cu medicamente generice. Noi am uniformizat-o la 15%. Acest lucru a fost primit foarte bine de producătorii de medicamente. O a treia măsură se referă la actualizarea preţurilor pentru moleculele foarte ieftine.

Acele produse care au o valoare de până la 50 de lei, ele sunt apreciabile ca pondere. Discutăm de mii de produse, care au un astfel de preţ şi am propus, am discutat şi cu Ministrul Finanţelor în acest sens încât să acceptăm o indexare cu inflaţia a preţului acestor medicamente şi să le readucem pe piaţă”, a precizat ministrul.

ADVERTISEMENT