Alianţa Maghiară din Transilvania (AMT) a criticat statul român după ce Parlamentul a respins zilele trecute proiectele privind autonomia Ținutului Secuiesc. Într-un comunicat trimis presei de la Budapesta, AMT spune că România doar a creat aparența unui stat-model privind drepturile minorităților, neexistând nici măcar dorința unei discuții privind dreptul la autodeterminare.
După ce joi și vineri Camera Deputaților și Senatul României au respins cu o majoritate covârșitoare cele trei proiecte legislative privind autonomia Ținutului Secuiesc, depuse de către doi deputați afiliați UDMR, partidul Alianța Maghiară din Transilvania a criticat dur statul român.
Într-un comunicat de presă transmis presei de la Budapesta, AMT a denunțat atmosfera „anti-maghiară” din Parlamentul României și spune că statul român doar încearcă să creeze aparența unui stat-model în ceea ce privește drepturile minorităților, realitatea fiind cu totul alta.
„Lucrurile s-au întâmplat cu o viteză umilitoare, prin încălcări multiple ale prevederilor parlamentare, într-o atmosferă anti-maghiară. Deşi în forurile internaţionale România încearcă în mod constant să creeze aparenţa că ar fi un “stat-model” care a rezolvat exemplar situaţia comunităţilor naţionale autohtone care trăiesc pe teritoriul său şi a asigurat respectarea largă a drepturilor acestora, realitatea este complet alta.
Politicienii români au dovedit acest lucru prin voturile lor de respingere, precum şi prin manifestările anti-maghiare, întrucât nu sunt dispuşi nici măcar să poarte o discuţie despre autodeterminare”, se arată în comunicatul Alianței Maghiare din Transilvania, transmis presei de la Budapesta.
AMT promite că va continua demersurile pentru autonomia Ținutului Secuiesc, susținând că acest obiectiv nu reprezintă o amenințare la adresa unității României, fiind doar un mijloc pentru dezvoltarea economică a regiunii și păstrarea identității culturale.
„În ciuda a ceea ce s-a întâmplat, noi continuăm să afirmăm că dorinţa noastră de autonomie reprezintă cea mai puternică declaraţie de loialitate posibilă faţă de România, iar autodeterminarea nu ameninţă unitatea ţării, ci are menirea de a asigura dezvoltarea regiunilor noastre şi păstrarea identităţii comunităţilor noastre”, se mai arată în comunicatul citat.
Liderii AMT susțin că prin votul de respingere a acestor proiecte privind autonomia Ținutului Secuiesc, țara noastră practic renunță la valorile europene, „este condusă afară din Europa”, subliniind că în numeroase state europene există astfel de regiuni cu diferite forme de autonomie. Mai mult, aceștia subliniază că până și Constituția României le garantează acest drept.
„În baza articolului 6 din Constituţie, România recunoaşte şi garantează persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale dreptul la păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase, iar dorinţa legitimă a maghiarilor din Transilvania de a avea parte de autodeterminare a fost formulată în conformitate cu această prevedere. Acordarea autonomiei depline este necesară şi în vederea coabitării paşnice şi a stabilităţii ţării”, se mai arată în comunicatul conducerii AMT.
Liderii acestei formațiuni subliniază că voturile de respingere ale acestor proiecte reprezintă un refuz până și a unei discuții cu privire la o formă de autonomie, comună în Europa, fiind „ca şi cum România ar fi luată de mână şi condusă în afara Europei”. „Există o singură soluţie la problemele acestor timpuri: autonomia”, mai arată cei de la AMT.