O nouă tentativă legislativă privind autonomia Ținutului Secuiesc a stârnit o reacție extrem de virulentă în spațiul public a premierului Marcel Ciolacu. Liderul PSD spune că un astfel de demers nu are ce căuta într-un stat democratic și cere măsuri ferme.
Recent, în Parlamentul României a fost depus un nou proiect pentru autonomia așa-zisului Ținutul Secuiesc. Acest demers cu șanse zero de succes a agitat spiritele la vârful decidenților politici interni.
Miercuri seara, Marcel Ciolacu a transmis pe pagina sa de Facebook un mesaj ferm față de inițiativele venite din zona UDMR prin care se încearcă o autonomie în acest ”Ținut Secuiesc”.
”Am propus preşedintelui Camerei Deputaţilor să ia măsuri rapide astfel încât iniţiativele toxice ale unor afiliaţi ai grupului UDMR să fie respinse de urgenţă la nivel legislativ”, a scris Marcel Ciolacu pe site-ul de socializare.
În aceeași postare, preşedintele PSD a adăugat că ”astfel de propuneri legislative izolate care vizează autonomia Ţinutului Secuiesc sau autonomia culturală pe criterii etnice nu au ce căuta într-un stat democratic. Această discuţie care apare odată la ceva timp nu îşi are rostul”.
Prezent în urmă cu 24 de ore la o televiziune de știri, fostul vicepremier și actual lider UDMR, Kelemen Hunor, a transmis că susține inițiativa. În același timp, el a recunoscut că posibilitatea ca aceasta să fie adoptată este minimă.
”Termenul de autonomie în 33 de ani a devenit un cuvânt de care se sperie toată lumea. Oare ce înseamnă? Autonomia universitară ce înseamnă? S-a rupt vreo universitate din România și s-a făcut rachetă spațială? Nu.
Deci din acest punct de vedere lucrurile sunt extrem de simple. Dar, bineînțeles, fără majoritate nu se poate. Avem un coleg care a anunțat un proiect. Eu n-am văzut proiectul, dar grupul nostru de fiecare dată a susținut. Asta pentru că e vorba de principiul subsidiarității pentru fiecare comunitate.
Marea majoritate a deciziilor ar trebui să meargă la nivelul autorităților locale, mai puțin cele legate de politica de Securitate, Apărare, Externe. Sunt câteva domenii care…bineînțeles impozite naționale etc”, a spus Kelemen, la Digi24.