News

Care este interesul, Kelemen Hunor: Vrea UDMR la putere ori s-a „înșurubat” în instituțiile statului?

Adevăratul interes al lui Kelemen Hunor este deconspirat de Cătălin Avramescu, politologul arătând că UDMR nu țintește guvernarea, ci s-a „înșurubat” în statul român.
16.09.2023 | 21:30
Care este interesul Kelemen Hunor Vrea UDMR la putere ori sa insurubat in institutiile statului
Cătălin Avramescu dezvăluie adevăratul interes al UDMR, dincolo de guvernare și de prezența în Parlament (sursa Montaj FANATIK)
ADVERTISEMENT

FANATIK atrăgea atenția asupra faptului că, deși un proiect de lege depus de 15 politicieni liberali, cărora li s-a adăugat și PSD-istul Radu Cristescu, ar putea duce la scoaterea UDMR-ului din Parlament, inițiativa a fost blocată de liderii PNL. Problema legată de participarea Uniunii la guvernare și chiar de prezența sa în Parlament, în contextul în care UDMR nu este înregistrată ca partid politic, a născut, de-a lungul timpului, o mulțime de controverse. Politologul Cătălin Avramescu a ajuns, însă, la o concluzie interesantă, și anume că nu acesta este scopul politic al formațiunii conduse de Kelemen Hunor, ci acela ca UDMR să rămână „înșurubată în structurile statului român”.

Cătălin Avramescu
Politologul Cătălin Avramescu, un critic aspru al politicii duse de UDMR (sursa facebook.com)

Politologul Cătălin Avramescu: „Nu contează dacă UDMR face parte din arcul guvernamental, pentru că Uniunea este înșurubată în stat”

Discuția a pornit de la posibilitatea ca, prin adoptarea respectivului proiect de lege, pragul electoral să crească de la 5% la 7%, iar pragul electoral alternativ să fie eliminat. După ce, odată cu investirea Guvernului Ciolacu, UDMR pare să fi pierdut, la prima vedere, pâinea și cuțitul în cadrul coaliției, iese la iveală una dintre variantele foarte probabile ale strategiei Uniunii.

ADVERTISEMENT

„Problema nu stă în faptul că UDMR se află sau nu la guvernare sau chiar în Parlament. Observăm faptul că președintele Kelemen Hunor nu are o părere foarte clară despre ceea ce înseamnă acest lucru, și oricum nu este interesant ce crede dumnealui. Nu contează dacă UDMR face parte din arcul guvernamental, pentru că Uniunea este înșurubată în stat”, a declarat, în exclusivitate pentru FANATIK, politologul Cătălin Avramescu.

„UDMR a votat la fel, adică tot cu statul, atât când se afla în așa zisa opoziție, dar și când făcea parte din așa numita guvernare. Pentru ei nu contează să producă lucru mecanic politic, ci să se înșurubeze în stat. Din punct de vedere politic, soluția partidelor politice este reprezentarea cetățenilor, lucru despre care nu se poate spune că vorbim în cazul coaliției PNL – PSD – UDMR. Niciodată n-a fost vorba despre asta…”, a argumentat profesorul universitar.

ADVERTISEMENT

Acesta a adăugat că, „dincolo de perdele de fum”, adică de cine pleacă sau de cine vine la guvernare, situația se dezvoltă din următoarea rădăcină: „Într-o democrație, partidele politice candidează pentru a obține voturi, cu scopul de a ajunge în instituțiile reprezentative, precum Parlamentul. În schimb, în România, care nu mai are democrație autentică, partidele politice fac tot ce pot pentru a deveni parte a establishment-ului. Altfel spus, trebuie să fac orice pentru a avea scaunul meu în instituții, prin fuziune, numire, alianță, detașare, etc.”.

Csaba Ferenc Asztalos
Csaba Ferenc Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (sursa facebook.com)

„Csaba Asztaloș mai are puțin și îl depășește pe Ceaușescu”

Nu este pentru prima oară când fostul ambasador al României în Finlanda aruncă săgeți către UDMR, dar și spre diverse instituții care dețin prim planul opiniei publice. Pentru a susține cele afirmate anterior, Cătălin Avramescu a atras atenția asupra „modei” care face furori printre politicienii români, și îi dă exemplu pe șefii unor servicii secrete, dar și pe Csaba Ferenc Asztaloș, fost membru al Uniunii:

ADVERTISEMENT

„Prin urmare, tot ceea ce contează este să fiu înșurubat în corpul statului, inclusiv la nivelul realizării personale. Ce altă realizare este mai dihai pentru politicianul român decât să se înșurubeze la baza statului? Să privim anumite personaje precum Eduard Helvig, directorul SRI, sau Gabriel Vlase, șeful SIE. Acesta este stilul, iar într-un astfel de moment transcenzi politica de partid și devii o celulă din corpul națiunii…”.

„Cel mai bun exemplu este Csaba Astztaloș, președintele CNCD, care mai are puțin și îl depășește pe Ceaușescu în privința numărului de ani de când stă pe un scaun. De asemenea, priviți câți barosani de acest gen a reușit UDMR-ul să înfileteze în corpul statului! Ei nu gândesc după modelul unui partid politic, ci sunt parte a establishment-ului, iar miza devine alta, și anume dacă UDMR-ul va fi un pic deșurubată, pe ici, pe colo, de la baza statului”, a continuat comentatorul politic.

ADVERTISEMENT

O organizație culturală, îmbrăcată în hainele unui partid

Cătălin Avramescu este de părere că viciile democrației actuale românești permit și chiar favorizează decăderea clasei politice. Conform spuselor profesorului universitar, dincolo de scandalurile relevate de mass-media și chiar de interesele partidelor, chestiunea este una de esență:

„Cum să ajungem la democrație, atlfel decât prin democrație… Mai exact, ar trebui să facem alegeri pentru Parlament, iar ce se petrece în respectivul for să conteze. Însă, în ordinea lucrurilor de la noi, acest lucru nu are vreo importanță. Ca dovadă, UDMR a făcut jocul Guvernului atunci când se afla în opoziție, la fel cum a făcut jocul opoziției, când făcea parte din Guvern. Nu interesul politic îi interesează pe acești oameni, ci poziționarea față de instituțiile statului. Aici apare marele pericol. În momentul în care statul ajunge să fie căpușat de acești indivizi, el devine acaparat”.

Referitor la prezența în Parlamentul României și de pragul electoral de 5%, despre care aminteam anterior, analistul politic consideră că, „într-o țară normală, ar fi firesc ca UDMR să nu mai primească acest statut preferențial. Este o organizație culturală, care s-a îmbrăcat în hainele unui partid politic și care beneficiază de o înțelegere foarte bizară a legii electorale, în sensul în care este favorizată în raport cu orice altă formațiune”.

Mâna întinsă către AUR

Cu toate acestea, pe de altă parte, comentatorul politic a opinat că, „dacă privim evenimentele realist, o asemenea mișcare precum eliminarea UDMR din Parlament ar face jocul AUR. Practic, nu se pune întrebarea în ce relații se află PSD-ul cu UDMR, ci cu AUR, pentru că această deșurubare a UDMR-ului din Parlament, dar nu din stat, este, de fapt, o mână întinsă către AUR”.

Dincolo de apariția AUR în „schemă”, am fost curioși să aflăm din partea lui Cătălin Avramescu dacă eventuala dispariție a UDMR din Parlament nu ar fi benefică, în condițiile în care însuși intervievatul nostru a declarat, în FANATIK, că, practic, UDMR este cureaua de transmisie a Budapestei în Transilvania. Răspunsul nu a întârziat:

„În principiu, eu sunt împotriva retragerii acestor privilegii exorbitante, acordate UDMR-ului. Pe de altă parte, rolul lui Viktor Orban este foarte important. De fapt, el conduce prin interpuși o parte din Guvernul României, iar acest fapt trebuie specificat foarte clar. Guvernul de la Budapesta are loc la baza Executivului României, prin interpuși, adică prin UDMR”.

Însă, în același timp, Cătălin Avramescu crede că liderii PSD observă, de asemenea, că Guvernul Orban se află pe o spirală descendentă. „De curând, am mers la Budapesta și am fost șocat de cât de mult a obosit orașul. Nu mai e plin de viață, așa cum îl cunoșteam, ci s-a transformat într-o metropolă tristă, cu prețuri mari, care începe să fie tot mai cenușie, și unde oamenii devin tot mai pesimiști”, a remarcat politologul.

Viktor Orban
Viktor Orban, un premier cu … probleme (sursa hepta.ro)

Marcel Ciolacu a uitat laudele la adresa lui Viktor Orban

Acesta a completat, afirmând că, în opinia sa, respectivul fenomen se datorează, în primul rând, faptului că „performanțele economice ale Guvernului Orban sunt lamentabile. Avem de-a face cu cea mai mare inflație din Europa. În schimb, Orban a început să arunce cu populisme, fapt care a golit standurile magazinelor și a crescut prețurile”.

„Să ne amintim că, acum șase luni, când stătea în blocstarturi pentru a prelua guvernarea, Marcel Ciolacu lăuda politicile economice ale lui Viktor Orban. Apoi, a trebuit să suporte ironiile acestuia… Acum a uitat vremurile respective, pentru că cifrele arată rău. Însă Ciolacu este și el consiliat, și dincolo de faptul că nu putem prezice viitorul, este posibil ca Guvernul Orban să nu mai aibă zile multe”, este predicția intervievatului nostru.

„Opoziția maghiară este destul de puternică, astfel că situația actuală nu va dura la nesfârșit. Probabil că, în condițiile date, PSD-ul se poate dispensa și de reprezentanții lui Viktor Orban în Parlamentul de la București sau din Guvernul României”, a încheiat Cătălin Avramescu.

 

ADVERTISEMENT