Sport

Aliatul secret al lui Jurgen Klopp la Liverpool: neuroştiinţa i-a adus două trofee! Real Madrid, condamnată dacă apar loviturile de departajare

Jurgen Klopp pregăteşte până la cel mai mic detaliu meciul Liverpool - Real Madrid, finala Ligii Campionilor. Antrenorul "cormoranilor" are un aliat secret în tentativa de a câştiga al treilea trofeu al sezonului.
27.05.2022 | 19:23
Aliatul secret al lui Jurgen Klopp la Liverpool neurostiinta ia adus doua trofee Real Madrid condamnata daca apar loviturile de departajare
Liverpool a apelat la neuroştiinţă pentru a avea succes în actualul sezon
ADVERTISEMENT

Liverpool a câştigat Cupa Ligii şi Cupa Angliei, ambele la loviturile de departajare, iar acum se pregăteşte pentru finala Ligii Campionilor. Pentru meciul cu Real Madrid, Jurgen Klopp are un aliat secret, o companie de neuroştiinţă.

Cum i-a adus neuroştiinţa două trofee lui Jurgen Klopp

În urmă cu doi ani, firma Neuro11 l-a abordat pe Jurgen Klopp şi i-a promis că îl poate ajuta ca jucătorii să aibă un randament mai bun la penalty-uri. Antrenorul de 54 de ani a acceptat propunerea şi a cules roadele în sezonul 2021-2022, când a câştigat Cupa Ligii şi Cupa Angliei.

ADVERTISEMENT

Ambele finale, jucate cu Chelsea, au fost decise la loviturile de departajare. Mai exact, “cormranii” au avut de executat 18 penalty-uri, iar Sadio Mane, în Cupa Angliei, a fost singurul care a ratat. După ce a câştigat trofeele, Jurgen Klopp le-a mulţumit, de fiecare dată, cercetătorilor nemţi.

“Lucrăm împreună cu o companie, patru băieţi. Numele lor este Neuro11. Au intrat în contact cu noi acum doi ani. Unul dintre ei este specialist în neuroştiinţă şi ne-a spus: ‘putem antrena loviturile de departajare’. Le-am răspuns: ‘sună interesant, veniţi’. Am lucrat împreună şi acest trofeu, la fel ca şi Cupa Ligii, este şi al lor”, spunea Jurgen Klopp, după ce Liverpool a câştigat Cupa Angliei.

ADVERTISEMENT

Greşeala lui Jurgen Klopp din finala Cupei Angliei

Chiar dacă a ales să meargă pe mâna specialiştilor, Jurgen Klopp s-a implicat în loviturile de departajare din finala Cupei Angliei. Lui Sadio Mane, antrenorul lui Liverpool i-a spus să schimbe modul cum execută lovitura de la 11 metri, din moment ce în poarta lui Chelsea era Edouard Mendy, coechipierul din naţionala Senegalului.

Sadio Mane l-a ascultat pe Jurgen Klopp şi a schimbat execuţia, însă Edouard Mendy l-a ghicit şi a parat lovitura colegului de la naţională. Cu toate acestea, Mason Mount a ratat, la rândul lui, iar Kostas Tsimikas a adus trofeul.

ADVERTISEMENT

“La penalty-ul lui Sadio am o vine de cel puţin 50%. Trebuia să-i las pe băieţi să facă ceea ce vor. I-am spus că portarul ştie cum execută penalty-urile şi că trebuie să facă ceva diferit. Aşa cum s-a mai întâmplat în viaţa mea, era mai bine dacă tăceam”, a explicat Jurgen Klopp.

Care este misiunea celor de la Neuro11 la Liverpool

Neuro11 a fost înfiinţată la Potsdam de Dr. Niklas Hausler, Dr. Fabian Steinberg şi Patrick Häntschke. Ultimul are experienţă în fotbal, după ce a fost junior Energie Cottbus şi a evoluat în ligile inferioare din Germania.

ADVERTISEMENT

Pe lângă penalty-uri, Neuro11 ajută şi la restul fazelor fixe, inclusiv aruncările de la margine. La antrenamente, jucătorii lui Jurgen Klopp poartă electrozi pe cap, care ajută la măsurarea activităţii creierului în anumite momente.

“Au lucrat cu noi tot sezonul. Ne ajută să exersăm mult mai mult și să ne concentrăm la faze fixe, cum ar fi loviturile libere sau penalty-urile. Simt că asta i-a ajutat pe mulți dintre băieți și sper că poate face din nou diferența”, declara Jordan Henderson.

Pentru finala Ligii Campionilor, specialiştii în neuroştiinţă i-au ajutat pe jucătorii lui Liverpool să-şi poată controla creierul în momentele când contează cel mai mult. Joi, cu două zile înaintea finalei Ligii Campionilor, “cormoranii” au exersat penalty-urile cu ajutorul celor de la Neuro11. Astfel, Liverpool ar avea un avantaj dacă trofeul va fi decis în urma loviturilor de departajare.

ADVERTISEMENT