Life

Alimentele care îți influențează somnul. Unele te țin treaz toată noaptea, iar altele te adorm instant

Ce alimente îți influențează somnul? Poate ai observat și tu că după o masă fie îți vine să dormi, fie ai mai multă energie.
20.03.2024 | 10:24
Alimentele care iti influenteaza somnul Unele te tin treaz toata noaptea iar altele te adorm instant
Alimentele care îți influențează somnul. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Este bine să cunoști alimentele care îți influențează somnul. În acest mod vei știi ce să mănânci cu câteva ore înainte de somn, dar și la ce ar fi bine să renunți pentru a putea să te odihnești.

Alimentele care îți influențează somnul

Ceea ce mâncăm și bem pe parcursul zilei poate fi sau nu benefic pentru somnul nostru. Spre exemplu, dacă bei o cafea foarte mare după-amiaza, s-ar putea să rămâi treaz pe parcursul nopții.

ADVERTISEMENT

Interesant este faptul că ceea ce alegi să nu consumi poate influența, de asemenea, calitatea somnului nostru. Unii oameni consideră că acest lucru este valabil mai ales atunci când renunță la carbohidrați, arată Healthdigest.com.

Carbohidrații se numără printre principalele surse de energie ale corpului nostru. Drept urmare, ar putea părea contradictoriu faptul că aceștia pot ajuta de fapt corpul să se relaxeze în somn.

ADVERTISEMENT

Acest lucru se datorează faptului că s-a demonstrat că, în ralitate, carbohidrații stimulează absorbția triptofanului, potrivit unei cercetări din 2022 publicată în Frontiers in Nutrition. Organismul procesează apoi triptofanul în serotonină și melatonină, doi neurotransmițători legați de somn.

De asemenea, triptofanul, care se regăsește în carnea de curcan, este cel care ne duce în acel somn ”seducător” de după Ziua Recunoștinței de care multe persoane se bucură de altfel.

ADVERTISEMENT

Legătura dintre consumul de alimente bogate în carbohidrați și somn

Care sunt, deci, alimentele care îți influențează somnul? Cele bogate în carbohidrați. Specialiștii spun că dacă elimini carbohidrații din alimentația ta, s-ar putea să îți fie dificil să adormi.

În general acest lucru se întâmplă în cazul persoanelor care încep dieta keto. Iar așa ia naștere un fenomen numit uneori insomnie keto. Cum se explică acest lucru și de ce alimentele bogate în carbohidrați influențează somnul?

ADVERTISEMENT

Deoarece carbohidrații îmbunătățesc absorbția triptofanului, este posibil să nu simți aceeași atracție către somn atunci când nu îi mai ai în meniu. De asemenea, nu vei mai experimenta nici creșterea bruscă a nivelului de zahăr din sânge care apare după ce mănânci carbohidrați rafinați. Printre aceștia se numără pâinea albă sau chipsurile de cartofi.

Iar dincolo de asta, când renunți la carbohidrați se mai poate schimba și timpul pe care corpul tău îl petrece în diferite faze de somn pe parcursul nopții. Experții spun că un consum slab în carbohidrați produce o creștere a duratei somnului cu unde lente și o scădere a timpului petrecut în somnul REM.

Menționăm faptul că somnul REM este primordial pentru dezvoltarea creierului. Totodată, el e esențial și pentru memorie și nu numai. Drept urmare, este esențial pentru o mai bună funcționare a organismului. Astfel, ar fi bine să fim atenți la alimentația noastră dacă vrem să avem un somn bun și odihnitor.

ADVERTISEMENT
Tags: