Fotbal international

Alphonso Davies, în istoria Canadei după golul cu Croaţia! S-a născut într-o tabără de refugiaţi. “Am decis să evadăm”

Alphonso Davies a intrat în istoria Canadei după golul marcat în meciul cu Croaţia. Vedeta lui Bayern Munchen are o poveste tulburătoare de viaţă.
27.11.2022 | 20:46
Alphonso Davies in istoria Canadei dupa golul cu Croatia Sa nascut intro tabara de refugiati Am decis sa evadam
Alphonso Davies a scris istorie pentru Canada la CM 2022
ADVERTISEMENT

Până la meciul cu Croaţia, Canada nu avea niciun gol marcat la Campionatul Mondial. “Les Rouges” au jucat la ediţia din 1986, însă nu au punctat în cele trei meciuri, iar acelaşi lucru s-a întâmplat şi în partida cu Belgia, de la CM 2022. Totul s-a schimbat după ce Alphonso Davies a reuşit să-şi treacă numele pe lista marcatorilor, după 68 de secunde, în Croaţia – Canada.

Alphonso Davies s-a născut într-o tabără de refugiaţi din Ghana: “Trebuia să ne asigurăm că avem ce să mâncăm”

Alphonso Davies, starul naţionalei Canadei, s-a născut pe 2 noiembrie 2000, într-o tabără de refugiaţi din Buduburam (Ghana), după ce părinţii lui au fost nevoiţi să plece din Liberia. Cu un an înainte ca fotbalistul să se nască, în 1999, a izbucnit Al Doilea Război Liberian, iar peste 450.000 de persoane au fost obligate să părăsească de urgenţă ţara.

ADVERTISEMENT

“A fost cu adevărat periculos. Singura modalitate de a supravieţui acolo era cu arma în mână. Nu aveam nicio dorinţă să folosim armele. Am decis să evadăm de acolo. Viaţa unui refugiat este ca şi cum cineva te-ar închide într-un container şi ar încuia ieşirea. Se putea întâmpla orice. Foamea ucide şi în tabăra de refugiaţi, nu doar în zonă de război. Trebuia să ne asigurăm că avem ce să mâncăm”, povestea, Debeah, tatăl lui Alphonso Davies, într-un interviu acordat în 2017.

Familia Davies a ajuns, în 2005, în Canada şi s-a stabilit în Edmonton, însă viaţa departe de casă era grea, mai ales că nu aveau nicio rudă în noua ţară. “Toţi au rămas în Liberia şi nu aveam pe nimeni, ceea ce m-a întristat. Pe de altă parte, eram fericită pentru că eu, soţul meu şi copiii noştri începeam o viaţă nouă”, explica Victoria, mama fotbalistului.

ADVERTISEMENT

Alphonso Davies a început să practice fotbalul imediat după ce familia s-a stabilit în Canada

La cinci ani, Alphonso Davies şi-a început junioratul la Edmonton Internationals. În 2006, puştiul s-a mutat la Edmonton Strikers, iar antrenorii erau deja uimiţi de calităţile lui. Cu toate acestea, micuţul fotbalist avea o mare problemă, bariera lingvistică. “Vorbea limba engleză, dar era o engleză stricată”, şi-a amintit Chernoh Fahnbulleh, coleg la şcoală, dar şi la echipa de Edmonton, la rândul lui venit din Liberia cu părinţii.

Prestaţiile din competiţiile dedicate juniorilor l-au adus pe Alphonso Davies în atenţia lui Vancouver Whitecaps. La 14 ani, puştiul semna cu formaţia din MLS, iar familia jucătorului se munta din Edmonton în Vancouver. În februarie 2016, la câteva luni după ce ajunsese la academia clubului, Alphonso Davies a semnat cu Whitecaps FC 2, la vârsta de 15 ani şi 3 luni.

ADVERTISEMENT

În aprilie 2016, Alphonso Davies debuta pentru Whitecaps FC 2, iar o lună mai târziu reuşea să marcheze primul gol, devenind cel mai tânăr jucător care înscrie în USL. La scurt timp, mijlocaşul ofensiv a făcut pasul spre Vancouver Whitecaps şi a debutat în MLS.

Transferul la Bayern Munchen şi problema cardiacă

După un sezon 2018 foarte bun la Vancouver Whitecaps, Alphonso Davies a fost transferat de Bayern Munchen. Campioana Germaniei plătea 13.500.000 de dolari, iar suma putea ajunge la 22.000.000 de dolari, în funcţie de performanţe. Mutarea a fost anunţată în iulie 2018, dar jucătorul a ajuns în Bavaria abia în noiembrie 2018.

ADVERTISEMENT

Pe 27 ianuarie 2019, Alphonso Davies a debutat pentru Bayern Munchen, într-un meci cu VfB Stuttgart, după ce i-a luat locul lui Kingsley Coman. În primul sezon, canadianul a bifat 6 meciuri şi 1 gol pentru campioana Germaniei.

Alphonso Davies a devenit titular la Bayern Munchen în sezonul 2019-2020, când a reuşit să câştige titlul în Bundesliga, Cupa Germaniei şi Liga Campionilor. Cel mai greu moment a venit în ianuarie 2022, la scurt timp după ce a fost depistat pozitiv cu COVID-19. În urma testelor, fotbalistului de 22 de ani i-a fost depistată o uşoară miocardită.

“S-a oprit de la antrenamente, aşa că nu va fi disponibil pentru noi în următoarele săptămâni. Pare mai degrabă o inflamaţie, dar oricum are nevoie de îngrijire şi asta va lua fără îndoială ceva timp”, spunea Julian Nagelsmann, antrenorul lui Bayern Munchen. După trei luni pe bară, Alphonso Davies a revenit pe teren, în aprilie 2022.

Are 13 goluri marcate pentru naţionala Canadei

Pe 6 iunie 2017, Alphonso Davies a primit cetăţenia canadiană şi a devenit eligibil pentru selecţionata nord-americană. În aceeaşi zi a primit convocarea la naţională pentru un amical cu echipa statului Curacao, ca mai apoi să fie pus pe lista pentru Gold Cup 2017.

La naţionala Canadei, Alphonso Davies a strâns 36 de meciuri şi a marcat 13 goluri. Dintre reuşite, de departe, cea mai importantă a fost cea din meciul contra Croaţiei, chiar dacă selecţionata canadiană a pierdut meciul şi a fost eliminată matematic. Fotbalistul de 22 de ani ar fi putut să marcheze şi în partida cu Belgia, însă a ratat o lovitură de la 11 metri.

  • 70.000.000 de euro este cota de piaţă a lui Alphonso Davies
  • 134 de meciuri şi 6 goluri are Alphonso Davies la Bayern Munchen
ADVERTISEMENT