News

Amânare ratelor în 2021. Până la ce dată și în ce condiții poți face solicitarea către bancă

18.01.2021 | 09:47
Amanare ratelor in 2021 Pana la ce data si in ce conditii poti face solicitarea catre banca
ADVERTISEMENT

Amânarea ratelor va fi și în 2021 o soluție de supraviețuire pentru mii de români afectați de criza economică generată de criza mondială de pandemie COVID-19. FANATIK îți „spune” cum și până la ce dată poți face solicitarea de amânare a ratelor către banca la care ai făcut un credit.

Ratele au fost dintotdeauna de când au fost „inventate” de mare ajutor pentru majoritatea românilor. Prima bancă din România a fost casa de Depuneri și Consemnațiuni, înființată prin decret domnesc de Alexandru Ioan Cuza la 24 noiembrie 1864.

ADVERTISEMENT

În 30 noiembrie 1872 a fost înființat Creditul Funciar Rural, viitorul Credit Național Agricol (1937) și apoi Bancă Agricolă (1954). La 1 decembrie 1880 a început să „opereze” Banca Națională a României, care avea între cele 7 „servicii” interne și secția „Depozite și împrumuturi”.

Amânare ratelor în 2021. Până la ce dată și în ce condiții poți face solicitarea către bancă

Nu mai amintim de celebra Casă de Ajutor Reciproc (CAR) din „Epoca de Aur”, fără… ajutorul căreia puțini români își puteau lua casă sau mașină. Sau puzderia de bănci „răsărite” după schimbarea orânduirii sociale din decembrie 1989, multe înființate numai pentru a fi falimentate de „băieții deștepți” pentru a-și umple buzunarele în dauna a milioane de români.

ADVERTISEMENT

Revenind în zilele noastre afectate grav de coronavirusul SARS-CoV-2, un comunicat al Asociației Române a Băncilor consemna în decembrie 2020 un număr de 564.000 de solicitări aprobate de amânare a ratelor lunare din contractele de credit, atât de la persoane fizice, cât și juridice, până la finalul lui septembrie 2020.

Suma totală al creditelor amânate se ridica atunci la 42,9 miliarde de lei, adică 14,7% din totalul împrumuturilor acordate de băncile din România.

ADVERTISEMENT

În 30 decembrie 2020, Guvernul a aprobat prin ordonanţa de urgenţă numărul 227 „modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 37/2020 privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate de instituții de credit și instituții financiare nebancare anumitor categorii de debitori”, conform portalului legislatie.just.ro.

Astfel, acum, poți solicita până pe 15 martie amânarea ratelor, dobânzii și comisioanelor la un credit bancar, chiar dacă ai mai cerut o păsuire anul trecut, însă numai pe o perioadă de la minim o lună la maxim 9 luni.

ADVERTISEMENT

Solicitarea trebuie să ajungă la bancă (creditor) până pe 15 martie inclusiv, iar banca (creditorul) trebuie să dea decizia de aprobare (sau nu!) până pe 30 martie inclusiv, după ce va analiza cererea ta.

Ce condiții trebuie să îndeplinești ca să poți obține amânarea ratelor

Poți face solicitarea pentru orice perioadă de suspendare a plății ratelor de la o lună la 9 luni, dar atenție: dacă ai cerut o perioadă mai mică de 9 luni și după trecerea acesteia tot nu poți plăti ratele, nu mai poți prelungi termenul până la 9 luni. Perioada este „bătută în cuie” în momentul aprobării ei de către bancă (creditor).

Atenție și la dobândă: dobânda din perioada de suspendare a plății ratelor se adaugă la creditul rămas de plătit și la această sumă se aplică dobânda la reluarea plăților, deci va trebui să plătești o dobândă la dobândă care va mări rata ta lunară.

Conform adevărul.ro, „beneficiază de aceste facilităţi debitorii care au încheiat un contract pentru obţinerea unui credit acordat până la data de 30 martie 2020 inclusiv, care nu a ajuns încă la scadenţă şi pentru care creditorul nu a declarat scadenţa anticipată, la data de 31 decembrie 2020, inclusiv”.

Pentru a obține o amânare a plății ratelor, trebuie să declari pe propria răspundere că:

  1. – veniturile/încasările ți-au scăzut cu cel puțin 25% în ultimele 3 luni dinaintea solicitării, prin raportare la perioada similară din anii 2019/2020
  2. – te afli în imposibilitatea onorării obligaţiilor de plată pentru creditul respectiv ca urmare a pierderii locului de muncă, a intrării în şomaj tehnic, a reducerii salariului, a plasării în carantină instituţionalizată
  3. – nu ești în insolvenţă (în cazul persoanelor juridice) la data reluării rambursării creditului.
  • „Dacă ai avut 9 luni de zile rata amânată, nu mai poţi să amâni, dar ceilalţi pot să meargă până la 9 luni de zile. Partea bună este că sunt şi persoane care nu au făcut parte până acum şi pot să aplice” – Florin Cîțu, prim-ministrul României
  • „Amânarea cu până la nouă luni a ratelor la bănci este o soluție care intră în șablonul european pe care ni l-a dat Autoritatea Bancară Europeană” – Florin Cîțu, prim-ministrul României
  • „România are un atu faţă de multe alte ţări din regiune. Mai este loc ca politica monetară să vină, să susţină din spate” – Florin Cîțu, prim-ministrul României
  • 564.000 de români își amânaseră ratele lunare din contractele de credit (persoane fizice și juridice) până la 1 octombrie 2020
  • 22,76% era indicatorul de solvabilitate al băncilor din România la finalul lunii septembrie 2020, aproape de 3 ori mai mare decât minimul admis de BNR (8%)
  • 68,88% era indicatorul (raportul) credite/depozite al băncilor din România la 1 octombrie 2020
  • 40% dintre români au reușit să economisească bani (din evidența depozitelor bancare) în anul pandemic 2020, față de 68% în 2019
ADVERTISEMENT