Luni, 1 aprilie 2024, de Ziua Păcălelilor, Ambasada Franței la București transmite un mesaj haios pe pagina oficială de Facebook: ”Cârnatul de Plechequoi” a fost înscris în patrimoniul francez.
Într-o postare pe Facebook care pare, aparent, serioasă, Ambasada Franței la București transmite că produsul numit “Cârnatul de Plechequoi” (“La saucisse de Plechequoi”) a fost înscris în patrimoniul Franței.
Diplomația din Hexagon mai precizează, în același mesaj, că Buzăul a fost înfrățit cu așa-numita zonă franceză Plechequoi-sur-Loire. Vorbim, bineînțeles, de o localitate inventată special pentru această zi.
”Ambasada Franţei în România salută înfrăţirea între Buzău şi Plechequoi-sur-Loire, care a permis Franţei să înscrie în patrimoniul său gastronimic un nou produs de înaltă calitate, ‘cârnatul de Plechequoi’, care este vedeta unei campanii publicitare lansate în întreaga Europă. Mulţumim prietenilor noştri români!”, este anunțul publicat pe Facebook de francezi.
Păcăleala francezilor a fost rapid detectată de internauți. Unii au reacționat haios și au venit cu alte propuneri interesante. ”Va urma înfrățirea dintre Botoșani și Bottenchaine. Și vom degusta la telemea de Bottenchaine”, a scris un urmăritor.
Revenind la ”actorul” principal al zilei de 1 aprilie, trebuie să spunem că, încă din 2019, Comisia Europeană a aprobat înscrierea produsului românesc ”Cârnați de Pleșcoi” în registrul produselor care beneficiază de Indicaţie Geografică Protejată (IGP).
Cârnaţii de Pleşcoi reprezintă un soi de cârnaţi afumaţi. Ei sunt produşi dintr-un amestec de carne de oaie şi vită, uneori şi carne de capră, condimentaţi cu ardei roşu, usturoi şi cimbru.
Combinația de ingrediente amintită şi procesul de producţie face ca acești Cârnaţi de Pleşcoi să aibă un gust unic. Produsul este cunoscut şi renumit pe teritoriul României începând din secolul al XIII-lea.
În prezent, România are mai multe produse înregistrate pe sisteme de calitate europene. Printre ele: Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu sau scrumbia de Dunăre afumată.