News

Ambasadorul Rusiei la București, convocat de MAE pentru un articol ofensator. ”Limbaj provocator la adresa României și a NATO”

Reprezentanții MAE l-au convocat recent pe ambasadorul Federației Ruse la București, în urma publicării unui articol cu titlul „Despre lătratul NATO la frontierele Rusiei și sursa principală de dezinformare a lumii”.
12.05.2022 | 13:23
Ambasadorul Rusiei la Bucuresti convocat de MAE pentru un articol ofensator Limbaj provocator la adresa Romaniei si a NATO
Nu este primul derapaj al ambasadorului Valeri Kuzmin. Foto: captură foto YouTUbe
ADVERTISEMENT

MAE subliniază că Valeri Kuzmin este cunoscut pentru retorica agresivă, iar convocarea vine în contextul altor luări de poziție ale ambasadei Federației Ruse.

Iulian Fota a discutat cu Valeri Kuzmin

Mai departe, ambasadorul rus a avut o întrevedere cu secretarul de stat pentru afaceri strategice, Iulian Fota. Lui Kuzmin i s-a atras atenție că este ”inacceptabilă folosirea repetată de către misiunea rusă a unui limbaj nepotrivit, ofensator și provocator la adresa României și a NATO, Alianță din care țara noastră face parte ca urmare a deciziei sale democratic asumate”.

ADVERTISEMENT

Fota a reamintit că la 22 aprilie 2022, MAE a transmis o Notă Verbală ”prin care și-a exprimat dezacordul, în scris, în termenii cei mai fermi, cu referire la declarațiile postate pe pagina de internet a misiunii diplomatice ruse privind războiul din Ucraina (text intitulat Despre război şi pace în Ucraina)”.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe a dezaprobat modul ”dezumanizant și neconform cu realitatea” al descrierii războiului din Ucraina. Oficialii români au subliniat că partea rusă deține întreaga responsabilitate pentru situația din Ucraina.

ADVERTISEMENT

Recomandărea MAE în urma articolului publicat de Ambasada Federației Ruse

În continuare, MAE a reiterat îndemnul la maximă reținere în abordarea publică pe acest subiect, cu evitarea atitudinilor și mesajelor cu caracter provocator din partea Ambasadei Federației Ruse.

Secretarul de stat a atenționat din nou partea rusă asupra faptului că această conduită de comunicare publică reflectă o abordare consecvent neconstructivă a relației bilaterale din partea Ambasadei și a solicitat ca mesajele publice să se mențină în limitele prevăzute de Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961”, se arată în comunicatul de presă remis pe site-ul MAE.

ADVERTISEMENT

Altfel, amintim că Valery Kuzmin a fost convocat la MAE și la 26 noiembrie 2019, în urma unor postări pe rețelele de socializare. Erau vizate interpretări ale istoriei României, în contextul discursului Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei, la Seara regală a Corpului Diplomatic.