Amenințarea teroristă în UE este la un nivel ridicat, în contextul tensiunilor din Orientul Mijlociu și a atacurilor comise, în ultimele zile, în Belgia și Franța. Anunțul a fost făcut, miercuri, de comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson.
Totodată, aceasta a tras un semnal de alarmă, menționând că amenințarea teroristă ar putea crește și mai mult în perioada ce va urma. O altă problemă o reprezintă faptul că situația din Israel și Gaza ar putea să influențeze radicalizarea în statele membre ale Uniunii Europene.
„Ameninţarea teroristă continuă să fie ridicată în UE. Ar putea de asemenea să crească, nu am ajuns încă în acest punct, dar rămânem vigilenţi”, a transmis comisarul european, la o conferința de presă organizată miercuri.
De altfel, Ylva Johansson atrage atenția asupra unui tipar apărut în urma atentatelor din Franța și Belgia. Comisarul european a făcut referire la faptul că atacurile au fost comise de „lupi solitari”, amintind de profesorul ucis într-o școală din Franța și de cei doi suedezi omorâți la Bruxelles. Ambele atacuri au fost revendicate de gruparea jihadistă Stat Islamic.
În urma tragediilor, premierii din Belgia și Suedia Alexander De Croo şi Ulf Kristersson, au reacționat ferm și au solicitat o consolidare a frontierelor externe ale Uniunii Europene. S-a constatat că atacatorul din Belgia, un tunisian de 45 se ani, Abdesalem Lassoued, a ajuns ilegal în Europa în 2011, fiind printre imigranții care au venit în insula Lampedusa din Italia.
Bărbatul solicita azil în Belgia, însă cererea nu i-a fost aprobată. Acesta avea cazier, însă cu toate acestea nu a fost expulzat. Cei doi premieri au discutat cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la o conferință de presă comună.
Kristersson a spus că persoanele care nu se află în mod legal în Suedia, trebuie să plece din țară. „Fermitatea în apărarea democraţiei, toleranţa, deschiderea şi libertatea impun de asemenea să fim fermi în materie de securitate”, a declarat acesta.
Și preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen consideră că trebuie să fie luate, de urgență, măsuri în acest sens. Aceasta a menționat că persoanele care ar putea reprezenta un risc pentru securitatea unei țări UE, trebuie expulzate.
Von der Leyen a cerut „înăsprirea urgentă a cadrului juridic european. Dacă o persoană este considerată o ameninţare pentru securitatea naţională, statele membre să o poată obliga să plece”, a specificat aceasta.