News

American, arestat la Moscova pentru trafic de narcotice. Acesta este fost soldat în trupele de parașutiști

Un cetățean american, care trăiește în Rusia de mai bine de zece ani, a fost arestat sub suspiciunea de trafic de droguri, potrivit presei locale de stat
11.06.2023 | 11:03
American arestat la Moscova pentru trafic de narcotice Acesta este fost soldat in trupele de parasutisti
Cetățean american, arestat la Moscova. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Presa din Rusia a scris că Michael Travis Leake, în vârstă de 51 de ani, este acuzat că a vândut mefedronă, ale cărei efecte sunt similare cu cele ale cocainei și MDMA, și că un tribunal din Moscova a dispus ca acesta să fie reținut timp de două luni în arest preventiv.

American, arestat la Moscova pentru trafic de droguri

Potrivit informațiilor venite din Rusia, cetățeanul american este acuzat de producerea sau distribuirea de droguri, infracțiune care se pedepsește cu până la 20 de ani de închisoare. Agenția de presă de stat rusă Interfax l-a descris pe “Leek Michael Travis” ca fiind un fost soldat în trupele de parașutiști și muzician care este acuzat de “organizarea unei afaceri de trafic de droguri care implică tineri”.

ADVERTISEMENT

„Tribunalul districtual Khamovniki din Moscova a luat o măsură preventivă împotriva unui cetățean american”, se arată într-un comunicat oficial al instanței de judecată publicat pe Telegram. Acesta a adăugat că s-a prezentat la 10 iunie la Tribunalul districtual Khamovniki din Moscova și va rămâne în arest până la 6 august 2023.

O înregistrare video a arestării lui Leake de la domiciliul său și o fotografie de la o secție de poliție din Rusia au fost publicate pe 8 iunie pe canalele media rusești. Ren TV, un tabloid, a raportat declarațiile lui Leake la poliție, în care acesta ar fi spus: “Nu înțeleg de ce mă aflu aici. Nu îmi recunosc vina, nu cred că aș fi putut face ceea ce sunt acuzat pentru că nu știu de ce sunt acuzat”, potrivit celor de la CNN.

ADVERTISEMENT

O pagină de Instagram sub numele Travis Leake Instagram îl identifică ca fiind cântărețul trupei Lovi Noch (Seize the Night). Alte știri au precizat că Leake este un fost parașutist al armatei americane și că locuiește la Moscova din anul 2010.

Departamentul de Stat al SUA a precizat, într-o declarație trimisă prin e-mail către Associated Press, că a fost informat despre informațiile potrivit cărora un cetățean american a fost arestat recent la Moscova. Sursa citată precizează doar că, atunci când un cetățean american este reținut în străinătate, departamentul “urmărește accesul consular cât mai curând posibil și lucrează pentru a oferi toată asistența consulară adecvată”.

ADVERTISEMENT

Departamentul a precizat că nu va face alte comentarii din motive de confidențialitate. Acest nou incident, în care un cetățean american este reținut sau arestat în Rusia, vine în contextul în care relațiile diplomatice dintre Statele Unite și Rusia au ajuns la nivelul de tensiune din timpul Războiului Rece. Washingtonul este principalul susținător militar al Ucrainei, oferind armament de peste 30 de miliarde de dolari de la începutul războiului.

Americani, arestați recent în Rusia

Legile rusești privind drogurile sunt stricte. Vedeta WNBA Brittney Griner a fost arestată în februarie 2022, după ce în bagajul ei de pe un aeroport din Moscova au fost găsite canistre de vape care conțineau ulei de canabis. Ea a fost condamnată la nouă ani de închisoare, dar a fost eliberată în decembrie, în cadrul unui schimb cu traficantul de arme rus Viktor Bout, deținut în SUA.

ADVERTISEMENT

Reporterul american Evan Gershkovici rămâne în arest la Moscova, în urma reținerii sale pentru spionaj în luna martie. Gershkovici, care lucrează pentru Wall Street Journal, este deținut în faimoasa închisoare Lefortovo din Moscova și ar putea fi condamnat la o pedeapsă de până la 20 de ani dacă va fi găsit vinovat.

Cazul său se află încă în stadiul de anchetă, fără a fi stabilită o dată pentru un proces. S-a speculat pe scară largă că Rusia l-a arestat pe Gershkovici în speranța de a-l schimba cu ofițeri de informații ruși sau cu alte persoane de interes care au fost arestate în țările occidentale, însă până în prezent se pare că nu s-au înregistrat progrese semnificative în discuțiile privind un posibil schimb.

ADVERTISEMENT