News

ANAF și-a intensificat controalele antifraudă. Numărul acestora aproape s-a dublat într-o singură lună

Ministerul Finanțelor a anunțat că numărul controalelor antifraudă făcute de ANAF în luna iulie aproape s-au dubla comparativ cu luna precedentă.
20.08.2023 | 13:29
ANAF sia intensificat controalele antifrauda Numarul acestora aproape sa dublat intro singura luna
Marcel Boloș, ministrul de Finanțe/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ministerul Finanțelor a publicat raportul acțiunile realizate către ANAF în luna iulie, precum și rezultatele generate de către acestea la bugetul statului. Se remarcă faptul că au fost intensificate controalele antifraudă ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală până aproape de dublarea lor, comparativ cu luna iunie.

ANAF verifică suspiciunile de evaziune fiscală

Astfel, au fost realizate 3.646 controale antifraudă, fiind estimate implicații fiscale în valoare de 129.713.483 lei, la care se adaugă sancțiuni contravenționale (amenzi şi confiscări) în valoare de 16.972.358 lei. Comparativ, în luna iunie s-au realizat un număr de 1.924 controale antifraudă, de aproape două ori mai puține față de iulie.

ADVERTISEMENT

Totodată, ANAF a realizat 3.289 acțiuni de control fiscal (inspecții fiscale și verificări documentare), fiind stabilite obligații fiscale suplimentare prin decizii de impunere de 422.443.786 lei, iar pentru alți contribuabili au fost diminuate pierderile fiscale cu suma de 94.464.934 lei.

Ne-am asumat să monitorizăm atent tranzacțiile și situațiile financiare suspecte și să acționăm acolo unde sunt posibile cazuri de evaziune. ANAF a intensificat controlul asupra zonelor sensibile în ceea ce privește evaziunea, precum comerțul cu produse supuse accizelor, importul și exportul de mărfuri. Solicitarea mea fermă față de inspectori este ca în timpul acțiunilor de control să ofere informații și sfaturi contribuabililor, să explice regulile și regulamentele fiscale acolo unde este nevoie, pentru a evita erorile și inadvertențele.

ADVERTISEMENT

Angajamentul față de respectarea drepturilor contribuabililor și față de asigurarea unui mediu fiscal corect și transparent este un deziderat ce trebuie asumat în fiecare zi. Dincolo de acestea, vital este să ne concentrăm pe un proces profund de reorganizare și transformare digitală”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Conformarea voluntară, parte a strategiei Fiscului

Potrivit comunicatului Ministerului de Finanțe, ANAF vrea să încurajeze creșterea gradullui de conformare voluntară la declararea veniturilor de către contribuabili, prin două tipuri de acțiuni care presupun interacțiunea de la distanță cu aceștia:

ADVERTISEMENT

-emiterea Notificării de conformare, care reprezintă un document prin care organul de inspecţie fiscală transmite contribuabililor/plătitorilor prezumtivi a fi selectaţi pentru efectuarea inspecției fiscale riscurile fiscale identificate, în scopul reanalizării situației fiscale și îndeplinirii obligațiilor fiscale conform prevederilor legale, ori a clarifica riscurile fiscale notificate, după caz;

-efectuarea de acțiuni de verificare documentară, care constau în realizarea unei analize de coerenţă a situaţiei fiscale a contribuabilului/plătitorului, pe baza documentelor existente la dosarul fiscal al contribuabilului/plătitorului, precum şi pe baza oricăror informaţii şi documente transmise de terţi sau deţinute de organul fiscal, care au relevanţă pentru determinarea situaţiei fiscale.

ADVERTISEMENT

În cazul contribuabililor cu risc fiscal ridicat se trece la acțiuni de control fiscal: inspecția fiscală pentru cei care nu corectează și nu clarifică riscurile fiscale pentru care au notificare de conformare sau controlul antifraudă dacă există indicii de evaziune fiscală. În iulie au fost emise de către ANAF 1.790 notificări de conformare pentru riscuri fiscale estimate în sumă de 147.914.892 lei.

ADVERTISEMENT