News

Anchetă de amploare la Londra. Ce au descoperit autoritățile din Ucraina în armamentul folosit de ruși în război

Oficiali guvernamentali investighează dacă o serie de componente de fabricație britanică, utilizate în sistemele de armament rusești, sunt utilizate în Ucraina.
03.05.2022 | 19:22
Ancheta de amploare la Londra Ce au descoperit autoritatile din Ucraina in armamentul folosit de rusi in razboi
Guvernul de la Londra vrea să afle cum ajung componentele britanice în Rusia Foto: Reuters, Ministerul rus al Apărării, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un raport al Royal United Services Institute (Rusi) a relevat faptul că analizele sistemelor de arme rusești recuperate de pe câmpul de luptă, efectuate de forțele armate ucrainene, au arătat un „model consistent” de dependență de componentele de fabricație străină, în unele cazuri britanice.

Componente britanice descoperite în armamentul rusesc folosit în Ucraina

Un exemplu pe care l-a citat raportul a fost utilizarea tranzistoarelor de înaltă frecvență fabricate în Marea Britanie în sistemul de bruiaj Borisoglebsk-2.

ADVERTISEMENT

Regatul Unit a introdus un embargo asupra armelor împotriva Rusiei în 2014, după anexarea ilegală a Crimeei – deși au existat rapoarte că unele licențe de export erau încă în curs de eliberare – și a interzis exportul direct în Rusia de componente cu dublă utilizare, care au un scop civil sau militar, la începutul lunii martie după invazia Ucrainei.

Raportul Rusi nu a precizat când ar fi fost exportate componentele în cauză și nu a existat nici o sugestie la abateri din partea producătorilor, dar a ridicat temeri că piesele fabricate în Marea Britanie ar putea încă să-și găsească drumul către Rusia.

ADVERTISEMENT

Potrivit raportului, sancțiunile economice occidentale înseamnă că Moscova va deveni din ce în ce mai dependentă de contrabanda de componente pentru a se asigura că avioanele sale, rachetele și alte muniții de înaltă tehnologie pot funcționa.

Guvernul de la Londra a lansat o anchetă

Potrivit Daily Telegraph, a fost lansată o anchetă a guvernului de la Londra pentru a analiza componentele din Marea Britanie care sunt utilizate în sistemele de arme rusești.

ADVERTISEMENT

„Am introdus cele mai mari și mai severe sancțiuni economice cu care Rusia s-a confruntat vreodată, pentru a ajuta la paralizarea mașinii de război a lui Putin, inclusiv prin sancționarea organizațiilor cheie din sectorul apărării și interzicerea exportului de tehnologii critice.

Regatul Unit are unul dintre cele mai robuste și mai transparente regimuri de control al exporturilor din lume. Luăm în serios toate acuzațiile credibile de încălcare a controlului exporturilor și vom lua măsuri suplimentare, dacă este cazul”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului citat de The Guardian.

ADVERTISEMENT

Boris Johnson se afla în India când a fost publicat raportul, anunțând că guvernul va relaxa acordurile de licențiere pentru exportul de arme cu New Delhi, eliberând o licență generală deschisă de export în India.

Jack Watling și Nick Reynolds, autorii raportului Rusi, au avertizat că Rusia „a stabilit mecanisme pentru spălarea acestor articole prin țări terțe” și au susținut că India ar trebui să fie supusă unor restricții specifice.

Rusia caută mecanisme alternative pentru a obține aceste componente

Ca răspuns, prim-ministrul a spus că va închide lacunele pentru a se asigura că exporturile Marii Britanii către India nu vor putea ajunge să fie folosite în arme rusești.

„Deși armele rusești sunt pline de componente fabricate în vest, nu este clar dacă firmele care le produc știau că armata rusă este utilizatorul final. Multe componente sunt tehnologii cu dublă utilizare.

Între timp, Rusia a stabilit mecanisme pentru spălarea acestor articole prin țări terțe. Prin urmare, restrângerea accesului înseamnă probabil împiedicarea exportului către țări precum India de bunuri care sunt în unele cazuri folosite în scopuri civile”, avertizează raportul.

„În plus, există o mulțime de companii cu sediul în întreaga lume, inclusiv în Republica Cehă, Serbia, Armenia, Kazahstan, Turcia, India și China, care își vor asuma riscuri considerabile pentru a îndeplini cerințele rusești de aprovizionare”, au mai adăugat autorii raportului.

Nick Reynolds a mai spus că relația Indiei cu Rusia este „foarte complicată”, deoarece se bazează pe Moscova pentru aprovizionarea cu echipamente pentru propria armată numeroasă.

India s-a abținut de la moțiunile succesive ale Națiunilor Unite care condamna Rusia și continuă să cumpere petrolul Moscovei, în timp ce, în urma unei întâlniri cu premierul indian, Narendra Modi, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a insistat că cele două țări vor continua să găsească modalități pentru a face comerț.

ADVERTISEMENT